Cum am hotărât sa recoltez celule stem pentru al treilea copil, chiar în timpul travaliului (+CONCURS)

Sarcina nu poate fi reprogramată. Sunt amintiri pe care pandemia ni le ia pentru totdeauna

Acum 11 ani, când l-am născut pe Albert, am știut de pe la începutul sarcinii ca voi recolta celule stem. A fost o alegere ușoară și informată, se vorbea foarte mult, la vremea respectiva, despre beneficiile recoltarii de celule stem. Am semnat contractul cu cei de la Cord Blood Center, prima bancă de celule stem din țara noastră. Am primit kitul de recoltare înainte de naștere și m-am dus frumos cu el in maternitate. Totul a fost făcut din timp, fără stres, fără dubii. La al doilea copil, lucrurile au stat puțin altfel, in sensul că începuseră să circule diverse argumente contra recoltării, așa că am avut mai multe informații de pus în balanță.

Acum faptul că părinții au semne de întrebare în ceea ce privește recoltarea de celule stem este un lucru firesc. Vorbim, totuși, de un domeniu foarte nou în medicina.

După ce am citit studii, am ascultat pareri avizate și ne-am gandit la viitor, am decis că vom recolta celule stem și pentru al doilea copil. Nu ne-a împins nimeni de la spate, nu ne-a furat ochii vreun pliant colorat, nu ne dădeau banii afară din casă. Eram conștienți și că celulele stem nu sunt făcătoare de minuni, dimpotriva, procentul situatiilor in care le-am fi putut folosi era mic. Oricum spui un Doamne fereste! din start si le recoltezi ca să dormi mai linistit, nu sa le pui vreodată la treabă. Cel mai greu au atarnat in balanta cercetarile constante in domeniu, care stiam ca pot aduce tratamente revolutionare.

Am semnat tot cu cei de la Cord Blood Center, pentru că am colaborat bine cu ei din start. Ne-au sunat și acum, la a treia sarcina, încă de când eram prin luna a șasea. Voiau să ne ajute să luăm o decizie privind recoltarea și stocarea de celule stem pentru bebe 3, însă mi se părea ca mai am o eternitate până la naștere. Așa ca am amânat și am tot amânat decizia. Între timp a venit pandemia, apoi izolarea, toată nebunia, teama și stresul prin care au trecut gravidele din aceasta perioada, incertitudinea privind nașterea. Și m-am trezit ca mă internez în spital, cu contracții, fără a avea cea mai vagă idee dacă voi recolta celule stem sau nu.

M-am consultat cu cadrele medicale de gardă, puteam alege să semnez tot cu cei de la Cord Blood Center, banca spre care oricum ne-am fi îndreptat. Mă rog, până să zic da sau ba, m-au conectat la un aparat de monitorizare a mișcărilor fetale și iar mi-am luat gândul de la recoltare. Nici contracțiile nu mai avansau, am încercat să dorm puțin în noaptea respectivă.

Și nu vă spun că vreo 12 ore mai târziu, eram întinsă pe masa de travaliu, primeam oxigen pe nas, mi se montase și cateterul de la epidurala, aveam deja contractii puternice, însă mi-am amintit că îmi rămăseseră treburi nerezolvate. Fetița mea nu putea veni pe lume pana nu le puneam la punct, așa ca am luat telefonul, chiar atunci, între doua contractii, și am vorbit cu reprezentanta băncii de celule stem. Am decis că aleg un anumit pachet de recoltare, am închis telefonul, apoi m-am răzgândit în câteva secunde, am ales alt pachet și la ăla am rămas. Kit-ul de recoltare a ajuns la spital în timp pentru naștere. Tot acolo, pe masa de travaliu, între contractii, am completat și ce acte erau musai de completat, le-am și semnat, apoi am răsuflat ușurată că făcusem ce trebuia. Îmi mai rămăsese doar sa ma ocup de nașterea Frățioarei, cum îi spuneam fetiței noastre pe atunci. Bine, și să îl țin pe tatăl ei la curent cu starea noastră, dar asta este o alta poveste, pe care v-am spus-o aici https://www.ruxandraluca.ro/povestea-nasterii-fetitei-noastre-plina-pandemie/.

CONCURS

Bine ar fi să nu luați deciziile pe ultima sută de metri, ca mine, mai ales că ne ajută cei de la Cord Blood Center cu câteva premii generoase. Avem:

  • 1 kit de recoltare celule stem la naștere Platinum (sânge ombilical și țesut de cordon ombilical), în valoare de 4.092 lei
  • 9 vouchere de 790 lei discount fiecare, ce pot fi folosite pentru achiziția unui pachet de recoltare celule stem la naștere. Voucherul poate fi făcut cadou de către câștigător și altor viitori părinți, care se vor bucura de același disocunt.

Concursul are loc exclusiv pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ruxandra.g.luca/.

Înscriere

Ca să fii înscris în cursa pentru premiile oferite de Cord Blood Center, te rog sa urmezi acești 2 pași simpli:

➡️ Lași un #comentariu la postarea de pe Facebook, în care dai #tag unui prieten, pe care crezi ca l-ar bucura aceste premii.
-Poți lasa câte comentarii dorești, cu condiția sa dai tag unui alt prieten, de fiecare data.

➡️ Dai #share public (!) acestei postări, pe pagina ta de Facebook, astfel încât veștile bune să ajungă mai departe.

Regulament

-Concursul are loc exclusiv pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ruxandra.g.luca/.

-Perioada de desfășurare a concursului este 14-19 iulie, ora 23:00.

-Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți filmată și anunțați printr-un update la acest articol.

-Vor fi luate in calcul doar comentariile care îndeplinesc ambele condiții de înscriere.

-Se pot înscrie doar persoanele care locuiesc pe teritoriul României.

-Voucherul de 790 lei poate fi făcut cadou de către câștigător și altor viitori părinți, care se vor bucura de același disocunt.

-Pentru a intra în posesia premiului, câștigătorii vor primi câte un cod de la mine, împreună cu instrucțiuni pentru folosirea lui.

-Premiile nerevendicate în decurs de 14 zile de la data anunțării câștigătorilor vor fi pierdute.

Premii

  1. Se oferă prin tragere la sorti un kit de recoltare Platinum, in valoare de 4.092 lei GRATUIT (link pachet Platinum – https://www.cordcenter.ro/service/pachetul-platinum/, taxa anuala de stocare, 349 Ron, nu este inclusă)
  2. Sa oferă prin tragere la sorti 9 vouchere de 790 lei discount fiecare, pentru alte 9 persoane înscrise la concurs. Voucher-ul poate fi folosit pentru achizitia unui pachet de recoltare celule stem la nastere Classic, Gold, Platinum sau Diamond (lista serviciilor aici – https://www.cordcenter.ro/servicii-si-investitii/lista-serviciilor/). Voucher-ul va fi valabil 14 zile din momentul câștigării. Perioada de valabilitate se referă la data limită până când serviciul poate fi achiziționat, nu la data nașterii.

Multă baftă! 🙂


Luna iulie este #CordBloodAwarenessMonth. 

Sângele de cordon ombilical este o sursă bogată de celule stem hematopoietice, tipul cel mai frecvent utilizat în tratarea anumitor boli grave. Chiar daca la naștere se optează pentru clamparea întârziată a cordonului ombilical, atât timp cât placenta nu s-a desprins de peretele uterin, o cantitate de sânge de cordon ombilical mâne disponibilă pentru recoltare

Mai mult, prin recoltarea la naștere pentru fiecare bebeluș, cresc șansele ca untitățile stocate pentru aceștia sa fie compatibile între frați, putând astfel fi folosite pentru transplant alogen, prin care se pot trata mai multe boli grave. Recoltarea are loc fără riscuri pentru mamă sau bebeluș. 

Cord Blood Center este prima banca de celule stem din Romania. Serviciile lor au fost alese de peste 80.000 de parinti din tara, in cei peste 14 ani de activitate. 8 copii din Romania au fost transplantati la Institutul Fundeni cu unitatile de sange ombilical recoltate la nastere si stocate in conditii de criogenie. Cord Blood Center este singura banca de celule stem cu doua laboratoare si doua banci de stocare in Romania, la Cluj si Bucuresti, pentru ca probele biologice recoltate la nastere sa fie procesate si criogenate in cel mai scurt timp.

Cord Blood Center Group este una dintre cele mai mari banci de celule stem din Europa. In total, pana in iunie 2020, 78 dintre unitatile stocate au fost eliberate si utilizate cu succes pentru tratarea bolilor in centre de transplant din toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.