Dați copiilor rece, că nu fac roșu în gât!

fac rosu in gat copiii de la inghetata

Aris, puiul meu de doi ani și nouă luni, și-a descoperit iarna asta pasiunea pentru zăpadă. În sensul că o mănâncă de zici că e înghețată de vanilie îmbrăcată în ciocolată cu lapte.

Eram la munte și a început să facă bulgări din stratul de omăt pufos și proaspăt de la baza pârtiei. Apoi a luat bulgării la degustat. Mă uitam la el cum mușcă din zăpadă cu poftă și mormăie de plăcerea gustului și mă gândeam că mi-ar cădea dinții dacă aș încerca asta. Lui nu. El se bucura cu bucurie de copil.

Am dat să îl opresc, apoi am realizat că mă lupt cu morile de vânt, așa că i-am lăsat plăcerea momentului. Ba l-am și filmat, că prea era dulce cu obrăjorii lui de zmeură, molfăind la zăpadă. Și am pus filmulețul pe net. Moment în care s-au activat mai multe mame și s-a terminat toată distracția. Cică eram părinți inconștienți și riscam să facă ăsta mic un roșu în gât de toată frumusețea. Ba chiar pneumonie, că na, zăpada aia rece avea să se ducă direct la plămâni.

Acum, știți care este legătura dintre gâtul roșu și mâncarea sau băutura rece? NICIUNA! Prietena cea mai bună a mamei, medic specialist pneumolog (cu 30 de ani de experiență) și un om în care am toată încrederea, ne-a explicat foarte clar: copiii NU fac roșu în gât dacă mănâncă înghețată sau beau rece! Știu asta încă de acum 9 ani, de la primul copil, așa că le dau rece când vor, și iarna, și vara, fără stresul că răcesc de la asta.

Pentru părinții care încă mai cred în idei de pe vremea bunicii, vă rog, citiți rândurile urmatoare. Le dau mai departe așa cum mi-au fost explicate și mie, de către medic.

De ce fac roșu în gât copiii noștri?

Cea mai frecventă cauză a durerii în gât este infecția de natură virală sau bacteriană. Nu apa rece sau înghețata. Dacă cel mic vine în contact cu o persoană bolnavă sau cu obiecte atinse de o persoană bolnavă, riscă să se îmbolnavească la rândul lui.

De asta, în loc să punem lacăt la frigider, mai bine avem grijă să ne spălăm copilul pe mâini înainte de fiecare masă (și cât mai des și mai temeinic) și să îl ținem departe de persoanele cu afecțiuni ale faringelui. Se recomandă mai puține plimbări prin mall, adică prin spații închise și aglomerate, și mai multă joaca în aer liber.

E memorabilă povestea unei prietene despre bunicul ei, o tot spunem când avem chef să râdem. Fata asta, prietena mea, a băut niște apă rece și apoi vrut să își alăpteze bebelușul. La care bunicul ei îi spune:  mai stai nițel, că abia ai băut de la frigider și răcește copilul dacă suge acum. Inutil să mai spun că a ramas imun la explicațiile ei raționale. 🙂

Lichidele reci ameliorează, de fapt, roșul în gât

În principiu, orice inflamație la nivelul gâtului se poate estompa cu un lichid mai rece. Așa cum apa rece calmează durerea în caz de arsură, la fel se întâmplă și cu gâtul roșu. Astfel, se pot oferi copiilor piureruri de fructe și iaurturi (de la frigider), chiar înghețată sau cuburi de gheață, conform anumitor recomandări medicale. Lichidele și alimentele prea calde, pe care avem tendința să le alegem, produc iritație locală și intensifică durerea.

Deci teama de rece e nejustificată atât în cazul copiilor sănătoși, cât și în cazul celor cu inflamații la nivelul gâtului.

Copilul crescut într-un glob de sticlă

O mamă hiperprotectoare nu crește automat un copil sănătos. Dimpotrivă. Eu cred tare în treaba asta: daca ieși din casă cu gândul și teama că cel mic va răci de la prima pală de vânt, ai șanse mari să se întâmple fix asta. Copiii crescuți într-un glob de sticlă sunt cei mai sensibili, nu cei mai sănătoși (nici fizic, nici psihic).

Tratează corespunzător infecțiile

Dacă cel mic prezintă semne de boală, e important să acționezi rapid și corect. Nu ne hazardăm la antibiotice, pentru că infecțiile virale nu răspund oricum la un astfel de tratament. Intervenim, în schimb, cu antiseptice și antiinflamatoare. Sunt recomandate în etapa aceasta și frecțiile cu uleiuri naturale, cum ar fi cel de scorțișoară, la picioare și în zona pieptului (de la gât în jos). Uleiurile relaxeaza, pun sângele în mișcare, oxigenează creierul și revitalizează. Să nu uităm de lichide multe, care previn deshidratarea, de alimente moi și reci (!) și de odihnă.

Când e nevoie de antibiotice, nu le dăm după ureche. Dacă medicul suspectează o infecție cu streptococ, automat cere exsudat faringian sau nazal cu antibiogramă și, astfel, merge țintit pe tratament. Nu îi dăm din burtă ce medicament a funcționat „data trecută”. Bine de reținut că un streptococ netratat la timp poate duce, pe mai târziu, la un adult cu probleme cardiace, reumatice, pulmonare.

Prevenție

Copiii cu imunitate scazuta se îmbolnăvesc mai ușor. Important este să le creștem imunitatea firesc și constant, nu să sperăm la minuni peste noapte. Știți vorba aia cu porcul care nu se îngrașă în ajun. Contează alimentația echilibrată, bogată în fructe și legume. Contează și suplimentele cu vitamina D, necesare nu doar pentru dezvoltarea și menținerea sănătății oaselor, cât și pentru imunitate.

Știati că Echinaceea, de exemplu, este folosită din cele mai vechi timpuri în afecțiunile respiratorii cauzate de deficiențe imunitare, în viroze respiratorii, stări gripale, bronșite acute și cronice, traheite și traheobronșite?

Iar propolisul este un antibiotic natural, cu marele avantaj că, folosit pe perioade lungi, continuă să ofere protecție organismului, fără efectele adverse din cazul antibioticelor clasice. Propolisul conține o mulțime de substanțe cu efecte terapeutice și vitamine importante pentru sănătatea tuturor, de la mic la mare. Astfel, este un tratament eficient pentru atâtea afecțiuni la care poate nici nu te-ai fi gândit, ale aparatului digestiv, ORL, respirator.

Acum chit ca mi-am luat masuri de precautie, si copiii mei au făcut roșu în gât, în cei 9 ani de când sunt mamă. Dar foarte rar. Și niciodată de la înghețată, zăpadă sau băuturi reci.

Copiii pot mânca zăpadă

Citeam un studiu recent conform căruia copiii pot mânca zăpadă, dar nu mai veche de jumătate de zi. Contează și de unde provine zăpada, adică e bine să nu fie din zone poluate sau de pe marginea drumurilor abia deszăpezite, pentru că ar putea conține substanțe toxice. Aris a ronțătit numai bulgări de la munte, făcuți din omăt proaspăt. Deci copilul meu a respectat la marele fix regulile de mâncat zăpada în siguranță, fără a ști câtuși de puțin de ele. 🙂

Mă rog, dacă e să căutăm nod în papură, sigur că sunt bacterii și în zăpada abia ninsa, ca de, ele sunt lipite de particulele din aer și cad odata cu fulgii, deci ajung pe sol. Dar să ne gândim că nu trăim într-un mediu steril și atunci oricum aerul pe care îl respirăm colcăie de bacterii. Așa că, ce-ar fi să le lasam bucuria câtorva gurițe de zăpadă? În orice caz, dintr-un bulgăre întreg devorat, numai câțiva mililitri de lichid ajung în organism.

Una peste alta, de reținut că cei mici nu se îmbolnăvesc de la o cupă de înghețată, câteva guri de zăpada sau un pahar de apă rece. Se îmbolnăvesc dacă nu se spală pe măini, dacă nu mănâncă sănatos, nu fac mișcare în aer liber și, mai ales, daca vin în contact cu oameni bolnavi. Informarea corectă și prevenția te salvează de multe bătăi de cap.

Sănătate maximă și stres puțin spre deloc tuturor!


surse foto aici, aici, aici, aici, aici.

24 comentarii pe “Dați copiilor rece, că nu fac roșu în gât!

  1. Mirela spune:

    Eu tot cred ca ce e rece de la frigider nu le face bine, deci rămân la părerea mea. Dacă pot evita, de ce sa dau rece?

    • Moni spune:

      Intr-adevar bauturile si marcarurile extrem de reci nu sunt ok, dar nu pentru ca ar afecta gatul ci stomacul, care munceste mai mult, mai ales daca este vorba si de digestia unor alimente mai greu de procesat. Dincolo de asta, mi se pare unul dintre cele mai echilibrate articole citite in ultima vreme. Dar, pana la urma, este o chestie de alegere. 🙂

  2. Raluca Nabarjoiu spune:

    Foarte bine punctat in articol!
    Eu îmi amintesc că și noi copii fiind mâncăm zăpadă și sugeam țurțuri de gheata, și nu mai stătea nimeni după fundul nostru, iar de roșu în gât nu îmi mai amintesc sa fi făcut la acel moment sau ulterior. In rest, tin minte că mama când bănuia că am avea roșu în gât ne dădea mie și fratelui meu lapte cu miere amestecate cu un ou crud, insa noi continuam cu „tratamentul” nostru cu gheata naturala și cu săniuș până la epuizare 😂
    Și eu cu băiatul meu tot pe administrare de tratamente naturiste merg, ii plac ceaiurile cu lămâie și multă miere sau mierea cu cătină, insa sunt recunoscătoare că Teodor al meu a racit de foarte puține ori în cei 6 anișori ai lui, răceala trecând de la sine și fără administrare de antibiotice.
    Sănătate tuturor!

    • Ruxandra Luca spune:

      Raluca, multumesc frumos! Sanatos sa fie in continuare puiul tau! Minunat ca nu l-ai crescut intr-un glob de sticla 🙂 Asa si ai mei, sa stii. Iar de cand cu vitamina C si uleiul de peste (si unul si altul, in fiecare zi), chiar n-avem probleme.

  3. Ana Maria spune:

    Ce tare, printez articolul asta in câteva exemplare, pentru toată familia și pentru apropiați. Chiar vreau sa dau și necunoscuților :)) te pup, Ruxandra!

    • Raluca spune:

      Eu ii dau fetitei mele de 1 an si nu a pățit nimic. Si eu mananc si beau de la frigider si nu am nimic. Nimic mai fără gust ca un fruct la temperatura camerei. Toate-s bune când sunt de la frigider.

      • Ruxandra Luca spune:

        Pentru mine nu, le prefer calde, mai ales apa. Dar de, eu am crescut intr-un glob de sticla 🙂 cu Aris n-am treaba, numai de la frigider vrea tot. Asta mare nu e asa fan rece, dar inghetata o rade indiferent de sezon. ;))

  4. Laura spune:

    Eu locuiesc in austria de ceva timp … venita cu mentalitatea “iarna nu bem si nu mancam rece “ am ramas surprinsa si putin socata cand am vazut ca aici copii chiar si foarte mici primesc inghetata si tot felul de bauturi reci indiferent de cate grade – minus sunt afara si rar mi-a fost dat sa vad un copil “racit”… ba chiar ei sunt fericiti si se bucura oricand de o inghetata sau un shake … Consider ca ai foarte mare dreptate ! Felicitari pentru articol

    • Ruxandra Luca spune:

      Multumesc frumos, Laura! Austria, Germania, Anglia, mi-au scris mame de peste tot sa imi spuna ca situatia pe acolo e fix asa cum o descrii si ca nici vorba de teama asta de rece. Sau de curent, sau mai stiu eu ce alte mituri circula pe la noi. Rezultatul, copii sanatosi si veseli.

  5. Elena spune:

    Corect!
    Rece nu face nici un rau. Acum nici sa bea o cana de apa rece pe nerasuflate…
    Mereu m-am contrazis cu soacra pe tema asta in special pe iaurturile reci. Dupa cativa ani… m-a dat exemplu cum ca ai mei copii nu au patit nimic niciodata din aceasta cauza.
    Deci te sustin!

  6. cris spune:

    Am doi copii. Fetiței, care e cea mai mare, îi încălzeam iaurturile, înghețată nu am lăsat-o o perioadă să mănânce decât vara. Până la 2 ani jumate a tot răcit, cu roșu în gât, pneumonii, tot tacâmul. Eu m-am mai calmat cu isteria ”nu mâncăm rece”. Băiețelului i-am dat iaurt de la frigider de când era bebe, apa a băut și rece, când a început să mănânce înghețată nu am ținut niciodată cont de temperatura din termometru. Nu a făcut NICIODATĂ roșu în gât. Nu s-a stricat la burtică. Mă distreaza ca atunci când cumpăr apă mă întreabă vânzătorii: la temperatura camerei? si eu le zic ca vreau rece. ”Pai pentru copii mă gandeam…”. Fac o fata cand le zic ca ei beau ca si noi…

    • Ruxandra Luca spune:

      Cris, foarte bine! 🙂 Eu cand cumpar apa si cer mai calda: pentru copii? Nu, pentru mine. Caci da, eu nu beau decat apa la temperatura camerei si imi cad dintii de la inghetata. :)) In vreme ce astia mici n-au treaba si rad de la frigider ce vor.

  7. Nicoleta spune:

    Felicitari pentru articol!
    O intrebare am si eu, daca se poate sa-mi spuneți, ce vit C si ulei de peste, folositi sau recomandati pentru copil cu varsta de 1 an si 4 luni?

    • Ruxandra Luca spune:

      Mulțumesc frumos, Nicoleta! Da, nu am apucat sa Menționez, noi luam vitamina C de la Secom și ulei de peste de la Moeller. La recomandarea medicului. Ambii copii iau, și cel de 2 și cel de 9 ani, diferă numai cantitățile.

  8. magda spune:

    foarte fain articolul . sa stii ca si baietelul meu de 2.4 luni papa inghetata si iarna 🙂 apa doar la temp camerei, tinuta in bucatarie nu e foarte calda. dar iaurtel sau alte minuni le papa reci de la frigider. si apropo rosu in gat face doar vara de 2 ori 🙂 iarna deloc, si a papat si zapada ca de…parea delicioasa

  9. Lorita Caian spune:

    Am 48 de ani si copil fiind mama spune ca de fiecare data ma trata de raceala si durere in gat, cu ce credeti? Cu inghetata!!! Si mergea de fiecare data.Deci,concluzia mea e clara.Nu va mai cresteti copiii in globuri de sticla le faceti mai mult rau.Snatate tuturor!

  10. Ma-ta spune:

    Sterge tampenia asta de articol ca sunt oameni care citest si o i-au de buna ce zici tu aici daca logica te lasa sa crezi ca inghetata face bine iarna la gat , mai bine tine doar pentru tine leacul asta si nu mai suciti voi logica vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.