Întâmplarea care mi-a arătat cât contează să ai siguranța acoperișului de deasupra capului. Și ce poți face, în acest sens, pentru a dormi mai liniștit noaptea (p)

Au trecut mai bine de 14 ani de când locuim în casa noastră, casă în care am venit doi și-am devenit cinci și din care nu ne văd mutați prea curând. Poate altfel vor sta lucrurile după ce se fac mari copiii, ne-o veni pofta să ne ducem bătrânețile prin vreo garsonieră din centrul Bucureștiului, habar n-am. Momentan, însă, casa noastră din afara orașului e acasă.

Ne-a și fost bine aici, suntem tare recunoscători pentru asta. În afară de spaima cumplită prin care am trecut când abia ne-am mutat, am fost feriți de rele. Cred că în prima noastră săptămână în casă nouă, am trecut printr-un episod care ne-a adus cu picioarele pe pământ și ne-a amintit să nu luăm de bun nimic din ce avem.

Ce s-a întâmplat în seara respectivă, v-am mai spus povestea… Eu am ajuns prima acasă, în jurul orei 20, și am găsit totul vraiște. Urme de pași, ușa dinspre terasă larg deschisă. Și nu am realizat, atât de frumoasă și sigură vedeam eu lumea asta în care trăim, încât primul gând a fost să îl sun pe Mihai și să il întreb de ce lăsase deranjul ăla. Din primele vorbe, el și-a dat seama că fuseserăm vizitați de hoți și mi-a strigat să ies imediat din casă. M-am speriat, vă dați seama, am început să plâng, cumplită senzație. A ajuns și el cât de repede a putut, am chemat și poliția.

Nu apucaseră sa ne ia nimic, nici nu ținem lucruri de valoare în casă, dar spaima… prin spaima aia nu ar trebui să treacă nimeni. Plus vina pe care o simțeam că parcă nu făcuserăm suficient să ne protejăm. Imediat am schimbat asta: sistem de alarmă, câine de pază și asigurare a locuinței, cadoul lui tata pentru noi, asigurare făcută de el la Groupama încă de atunci și plătită tot de el, până în ziua de azi. Așa e tata, mereu să facă ceva pentru copii.

Furtul din locuințe reprezintă, în continuare, unul dintre cele mai frecvente riscuri pentru casele românilor. Dacă e să ne uităm la cifrele înregistrate la nivel național, în primele 6 luni ale anului 2022, descoperim că au avut loc 7669 astfel de evenimente. În plus, 4195 de locuinţe au fost afectate de incendiu și au fost raportate 348 de locuinţe afectate de inundaţii din cauze naturale.

O asigurare a locuinței ar putea acoperi aceste riscuri, plus multe altele.

Problema e că numai pentru 20% dintre locuinţele din România există o poliţă obligatorie PAD, cu un procent mai bun, de 26%, în cazul locuinţelor din mediul urban. Și doar pentru 17% dintre acestea există și o asigurare facultativă și împotriva altor riscuri, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, furt etc., conform unui sondaj de opinie realizat de UNSAR.

Asigurarea de locuință oferită de cei de la Groupama, spre exemplu, are diverse avantaje. Dacă sunteți interesați, găsiți mai multe DETALII la ei pe site, AICI dar vă prezint și eu, pe scurt, câteva bile albe.

În primul rând, este o asigurare flexibilă, deci poate fi configurată în funcţie de nevoile voastre și de caracteristicile locuinţei.

Un alt avantaj ar fi rapiditatea. Aveți opţiunea de autoconstatare a daunei, pentru cazurile cu o valoare mai mică sau egală cu 5.000 de lei. Iar banii vor fi viraţi în contul vostru, în maxim 72 de ore de la primirea acordului.

De mare ajutor mi se pare Video asist, care ce este? O modalitate simplă și rapidă de constatare a daunelor, prin asistenţă video.

E bine și că vă sunt decontate cheltuielile cu locuinţa temporară, în cazul în care nu mai puteţi locui în casă, ca urmare a unui eveniment acoperit de poliţă. Iar dacă avaria din locuinţă îi afecteaza și pe vecini, intervine componenta de răspundere civilă, folositoare, de altfel, și în alte situații pentru care sunteți responsabili.

Asigurarea de locuință cu extra acoperiri oferită de Groupama acoperă urmatoarele riscuri (incluse și opţionale): incendiu, trăsnet, explozie, răspundere civilă (daune provocate terţilor), fenomene naturale (furtună, grindină etc.), inundație din cauze naturale, avarii ale instalațiilor de apă, inundaţie de la vecini, furt, vandalism, cutremur. Printre clauzele opționale se numără: avarii accidentale la centrale / instalaţii de încălzire, daune electrice, răspundere civilă proprietar faţă de chiriaș/ chiriaș faţă de proprietar.

De ce tot vorbim despre acest subiect și îmi doresc să luați decizii informate? Pentru că sunt pățiță, ați văzut, și-atunci cu atât mai importantă mi se pare siguranța acoperișului de deasupra capului. Adică știi că, în caz de ceva, Doamne ferește, nu te trezești că ai pierdut agoniseala de o viață. Contează să fii prevăzător, asta-i o vorbă pe care tot de la tata o știu.

Să fiți bine, v-am îmbrățișat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.