Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea (p)

Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea

Bebe Ava are o lună și este hrănită exclusiv cu lapte matern. Sinceră să fiu, după ce l-am alăptat aproape doi ani pe frățiorul ei mijlociu, m-am întrebat dacă voi avea putere să o iau de la capăt. Și-apoi a venit ea pe lume, mică, bună, caldă, puiul meu de om, iar faptul că am pus-o la piept și a început să sugă imediat mi s-a părut cel mai firesc lucru din lume. Noi două am pornit oricum la drum cu o relație specială, după o naștere în pandemie, cu toate necunoscutele, teama și restricțiile cu care a venit la pachet și câteva zile petrecute în maternitate, în care nu ne-am avut decât una pe cealaltă. Nevoia mea de a o proteja era atât de mare, în vremurile astea tulburi! Și am simțit că ii va fi cel mai bine dacă o voi hrăni doar cu lapte de mamă.

Povestea alăptării, începută frumos și firesc în maternitate, a continuat și acasă. Se simte ca sunt la al treilea copil, știu exact ce am de făcut. La fel de bine știe și Ava, deși, în cazul ei, este prima experiență cu alăptarea. 🙂 Un singur moment mai dificil am avut până acum, în a doua noastră noapte acasă, când i-am mulțumit lui Dumnezeu că aveam o pompa de sân în casă, altfel nu știu cum aș fi trecut peste momentul ăla.

A fost cumplit, v-am mai povestit episodul, am început să simt dintr-o dată și în întreg corpul toate durerile de după naștere pe care nu le simțisem în maternitate. Sânii s-au umflat brusc, stăteau să explodeze și, printre lacrimi, l-am rugat pe M. să îmi aducă pompa. Era sigilată, nou-nouță, depozitată în dulapul din camera Avei și cumpărată pe ultima sută de metri. Nici nu am mai sterilizat-o, nimic, am muls cât lapte am putut, adică destul de puțin, dar tot m-am liniștit.

De a doua zi, totul a fost lin cu alăptarea și în general, iar durerile ascuțite pe care le simțeam preț de câteva secunde, când puiul de om se atașa la sân, au trecut și ele după prima săptămână.

Avei ii merge tare bine cu lăpticul de mamă, papă cu poftă, doarme bine și se pufoșește frumos.

Nu am un program după care ii dau să sugă, nu o trezesc noaptea să o hrănesc, nu o cântăresc înainte și după fiecare supt. Mergem pe cerere și ofertă și pe instinct, și încercam să ne bucurăm de perioada asta frumoasă pe care o trăim și care nu va dura veșnic.

Pentru băiețelul meu mijlociu nu am muls niciodată lapte, dar nici nu am putut pleca de lângă el în primul an de viața. Așa a fost situația atunci, așa am simțit să procedez. Acum, însă, lucrurile stau puțin altfel cu viața și proiectele mele, așa că sunt nevoită să plec de lângă Ava cel puțin o dată pe săptămâna, preț de câteva ore.

Ei, și în timpul ăsta, puiul trebuie să pape, oricât de bine hrănit l-aș lăsa la plecare. Fără pompă, n-aș putea mișca în front.

Mi se pare pur și simplu liniștitor gândul că pot lipsi de lângă ea, în caz de nevoie. Adică nu trebuie să renunț la deplasări sau să o iau cu mine peste tot. Mai ales cu nenorocita asta de pandemie, știu că cel mai bine și mai sigur pentru ea este să rămână acasă, pe mâini bune și cu papa asigurată.

Așa, pe lângă pompă, ca să meargă ușor hrănirea ei și treaba în general, am luat și sterilizator, încălzitor, biberoane și recipiente de depozitat laptele, toate de la Philips Avent. Alegerea mărcii am făcut-o încă de acum 11 ani, când am devenit mamă întâia oară și am descoperit că, nu întâmplător, Avent este numărul 1 în recomandările mămicilor din întreaga lume. Ei, și dacă tot m-am înțeles bine cu produsele lor, de ce să schimb la al treilea copil ceva ce a funcționat încă de la primul? Sigur că pompa, sterilizatorul și încălzitorul cumpărate în urmă cu 11 ani au fost de mult donate, plus că lucrurile au evoluat în zona asta și acum produsele sunt și mai și decât erau în tinerețile mele. 🙂 Așa că mi-am făcut stoc nou.

Doar pungile de păstrare a laptelui matern nu le-am folosit până acum, restul tot. Chestia e că în primele săptămâni reușeam să îi mulg strict ce avea nevoie cât timp eram plecată și îi lăsam direct în biberon. Dar deja pot și am de gând să fac rezerve de lapte pentru congelator, ca să nu mai fiu stresată cu mulsul, pe ultima sută de metri. Așa că sigur pungile îmi vor fi utile, revin cu feedback aici, după ce le testez. Până una, alta, vă spun că se închid cu fermoar dublu și etanș și că sunt presterilizate cu sigiliu inviolabil, în sensul că punga este neatinsă înainte de prima utilizare. Bine de știut.

Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea

Revenind la muls, el decurge cap-coadă cam așa:

Întâi pun la sterilizat pompa și biberonul, sau recipientele în care vreau să colectez. Sterilizatorul electric cu abur pe care îl am eu este modular, deci pot pune mai multe sau mai puține lucruri în el, în funcție de nevoi. Iar sterilizarea în sine e obligatorie pentru un pui de om atât de mic, mai ales în vremurile pe care le trăim, când grija pentru igienă este sau ar trebui să fie mai mare ca oricând. Ai diverse metode de a steriliza, cu aparatul ăsta mi se pare cel mai comod și sigur, fără substanțe chimice, plus că merge rapid totul, în 6 minute și-a făcut treaba. Iar faptul că distruge 99,9% din germenii dăunători este, cred eu, un gând liniștitor pentru orice mamă.

Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea

După ce termin cu sterilizarea, încerc să mă gândesc la lucruri plăcute, gen copiii mei, pentru că dacă sunt stresată, nu reușesc să ii colectez prea mult lapte, ceea ce e și firesc. Pompa mea de sân electrică este gândită pentru nevoile fiecărei mame, pentru că are 8 niveluri de stimulare şi 16 niveluri de colectare a laptelui. Eu, vă spun sincer, am setat-o de la început într-un fel care mi s-a părut potrivit pentru corpul meu și nu mai umblu la ea, a memorat ce-mi place. E rapidă,  foarte blândă, nu mă doare nimic, are o pernă de silicon care mi s-a potrivit perfect, mă simt confortabil când o folosesc și asta e mare lucru, zic eu. Pentru că am mai văzut pompe la viața mea, iar unele numai blânde nu sunt.

Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă eaCum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă eaCum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea

Recipientele de depozitare a laptelui matern mi se par o investiție foarte bună. Țin minte de la Albert că le-am folosit inclusiv mai târziu, la diversificare,  ca să îi depozitez mâncarea în frigider sau ca să i-o iau cu noi. Au un capac cu etanșare foarte  bună pentru transport și păstrare. Ani întregi le-am avut prin casă, iar acum am cumpărat un set nou-nouț pentru asta mică. Se atașează la pompă și poți mulge laptele direct în ele, apoi tot în ele îl păstrezi la frigider și le poți folosi și direct în încălzitor.

Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea

Bun, și ultima etapă ar fi încălzirea lăpticului strâns pentru Ava mică. Cel mai simplu e cu încălzitorul, știam de la Albert, de asta nici nu am ezitat să îl luăm și pentru surioara lui. Pui apă acolo în funcție de cantitatea de lapte pe care dorești să o încălzești și îl ai la temperatura ideală, foarte important, în doar trei minute. Nu mai stai să îl încerci pe mână, reduce din stres și asta contează mult pentru persoana care trebuie să o hrănească, atunci când mămica ei este departe, iar puiul vrea repejor lăptic. Aparatul nostru nu doar că încălzește, dar are și opțiune de dezghețare delicată.

Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea

Ca sa fiu eu liniștită, totuși, incerc sa evit hrănirea Avei cu lapte muls. Prefer sa o alăptez. Așa ca ideal ar fi sa îmi programez plecările între reprizele ei de supt. Numai ca treaba asta este uneori imposibila, doar drumul pana unde am treaba îmi ia 2 ore, una dus, alta întors și atunci, ce sa fac?

Cum reușesc sa îmi hrănesc fetița exclusiv cu lapte matern, deși sunt nevoită să mai lipsesc de lângă ea

A, să nu uit de tampoanele pentru sâni, mare invenție, mare. Fără ele, aș avea numai pete pe bluză, pentru că așa stă treaba, mamele știu, imediat îți curg sânii plini de lapte. Nici nu e nevoie să fii departe de bebeluș, îl alăptezi la unul și curge celălalt. Știam de la primii doi copii treaba asta, așa că m-am dotat cu o cutie maaare, plină de tampoane pentru sâni. Îmi place că cele de la Avent sunt ambalate individual, se simt confortabil pe piele și absorb bine, adică riscul de pete de lapte este zero, vă spun din experiență.

VIDEO

Iată și un clip în care vă arăt tot arsenalul meu pentru muls și hrănit bebelușul cu lapte matern.

Extra DISCOUNT de 20%

Știu că toate aceste produse presupun cheltuieli, dar mai știu și cât de utile sunt pentru o mamă care este nevoită să mai lipsească de lângă puiul ei, așa că îmi doresc să ușurez un pic lucrurile pentru voi și să vă ofer un extra discount de 20% față de prețul afișat pe site, la orice produs comandat din Philips Shop. Tot ce trebuie sa faceți în acest sens este să intrați pe https://www.philips.ro/avent, să alegeți ceea ce aveți nevoie, iar la final să folositi codul RUXANDRA20. Le mulțumesc celor de la Avent pentru deschidere și sprijinul oferit în acest sens și sper tare să vă fie de folos și discountul și experiența mea, dar și toate informațiile din articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.