Tort de mere

Ruxandra Luca, tort de mere

In weekend, am facut tort de mere. E simplu, n-am ce spune, dar sunt totusi cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi si cand te intrerupi mereu, ca trage de tine ori unul dintre pui, ori celalalt, mai greu merge treaba. Cu putin ajutor din partea lui M, pana la urma am reusit sa-l termin si bine ne-a mai parut tuturor. Pana si lui Aris i-am facut o varianta de tort, din mere coapte si iaurt, cu care am avut mare succes.Ruxandra Luca, tort de mereRuxandra Luca, tort de mereAm facut tortul cum ne place noua, insa poti jongla cu cantitatile, sa fie pe gustul tau. N-am pierdut timpul sa-l decorez nu stiu cum. Arata fix ca o prajitura facuta rapid in casa, dar gustul compenseaza toate minusurile de la capitolul imagine.

Eu prefer un blat gros si mai putine fructe. Chiar si asa, am curatat destul la mere. Fac totul ochiometric, insa incerc sa va aproximez cantitatile, in caz ca va bate gandul sa-l gatiti si voi.

Reteta

Am folosit asa pentru compozitia de mere:

  • aproximativ 10 mere;
  • 50 grame de unt;
  • zahar brun nerafinat;

pentru sirop:

  • o cana de apa;
  • zahar brun nerafinat;
  • scortisoara;
  • 1 fiola esenta de rom;

iar pentru blat:

  • 7 oua;
  • 7 linguri de faina;
  • 7 linguri de zahar;
  • 7 linguri de ulei;
  • 1 plic praf de copt;
  • un praf de sare.

La final, am decorat totul cu frisca… din plic… nu mai aveam energie pentru altceva, si am preparat-o conform instructiunilor de pe ambalaj (lapte rece, praf de frisca, totul batut cu mixerul pret de cateva minute).

Am uns cu unt un vas rotund (habar n-am de diametru, dar trebuie sa fie suficient de adanc cat sa-ti incapa si merele coapte si sa poti turna peste ele si coace blatul) si l-am tapetat cu zahar brun.

Am curatat merele, le-am taiat felii si le-am asezat pe fundul vasului. Am mai presarat zahar brun printre feliile de mar. Se poate presara si scortisoara, dar mi-a scapat de data asta, asa ca am pus scortisoara in siropul pe care l-am pregatit ulterior.

Am bagat merele in cuptorul preincalzit la 180 de grade si le-am lasat pana au devenit moi, dupa care le-am scos din cuptor si am asteptat sa se raceasca.

Intre timp, am preparat aluatul pentru blat, dupa reteta clasica de pandispan: am separat galbenusurile de albusuri, am batut spuma albusurile cu praful de sare, am adaugat zaharul peste albusuri si am mixat usor. Am adaugat lingurile de ulei peste galbenusuri, amestecand continuu si apoi le-am turnat peste albusurile batute cu zahar. Am amestecat usor, de jos in sus, cu ajutorul unui tel. Apoi am pus cate o lingura de faina in compozitie, amestecand usor de fiecare data, am adaugat si praful de copt si gata aluatul.

Am turnat acest aluat peste merele coapte si am dat totul la cuptor, la 180 de grade, pana cand s-a rumenit blatul (poti face testul scobitorii, daca iese curata, atunci e gata).

Am lasat din nou totul sa se raceasca si am pregatit intre timp siropul dintr-o cana de apa, pe care am pus-o la fiert si in care am dizolvat zahar brun (nu stiu cantitatea exacta, important este sa fie foarte dulce). Am mai adaugat si putina scortisoara, am amestecat bine, am mai lasat sa fiarba putin, apoi am inchis focul si am turnat fiola de esenta de rom.

Dupa ce s-a racit blatul, l-am insiropat si… acum e acum… tortul trebuie intors, astfel incat blatul sa vina dedesubt si compozitia de mere, deasupra. Lipesti de fundul vasului farfuria pe care vrei sa asezi tortul si intorci vasul. Poate nu se vor desprinde perfect merele de pe fund, si mie mi-au ramas cateva, dar le-am strans cu lingura si le-am pus la locul lor.

Nu trebuie sa fie perfect, oricum il imbraci in frisca si il mananci in familie. Eu am folosit foarte putina frisca, pentru ca nu-i place lui Albert, deci abia mi-a atins tortul, dar, daca ar fi fost dupa mine, m-as fi aratat mai generoasa.

In functie de preferintele tale, poti pune mai multe mere si pot face blatul din mai putine oua sau invers. Daca ti-am facut pofta, spor la treaba! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.