Tartă cu mere, caise din compot și aluat simplu

Tartă cu mere și caise din compot, rețeta

Vă ziceam intr-o postare recentă ca am dat-o pe tarte în ultima vreme și, pentru ca îmi merge bine așa, am decis să impart cu voi. Rețeta, pentru ca tarte nu mai am, se termină ca pâinea calda. Duminica e ziua lui Albert și chiar mi-a spus ca nici nu se gândește la tort, dacă ii fac o tartă dintr-asta cu vișine, îl ung pe suflet.
Sa vă spun, deocamdată, cum am făcut-o pe cea cu mere. De fapt, e cu mere și caise, pentru ca am folosit 3 mere verzi, pe care le aveam prin casă și un borcan de compot de caise trimis de mama.
Și am vrut, vă jur ca am vrut sa nu pun înghețata de vanilie deasupra, dar pe urma am cedat și după ce am mai luat și o gura din combinația asta, am fost pierdută. Care limite, ce silueta, cum să te abții? Avem timp de slăbit și după naștere și pandemie, știți ce zic? 😄

Ingrediente

Pentru umplutură

  • 3 mere (verzi, care tot stăteau prin fructieră)
  • 1 borcan de compot de caise făcut de mama (750 grame)
  • 50 grame unt
  • zahăr după gust
  • scorțișoară
  • 2 linguri de amidon

pentru aluat:

  • 500 grame făină
  • 100 grame zahăr pudră
  • 250 grame unt la temperatura camerei
  • 2 oua bătute ușor
  • lapte (foarte puțin, aproximativ 50 ml)
  • un vârf de cuțit praf de copt (pentru fragezime)

Preparare umplutură

  1. Am curățat de coajă merele și le-am dat pe răzătoare.
  2. Am călit merele în unt, apoi am adaugat compotul de caise (fructele și sucul)
  3. Am adăugat zahăr brut, după cum mi s-a părut mie că e bună compoziția (aici depinde de cât de dulci sunt merele folosite și de cât zahăr are compotul) și am amestecat ușor, până s-a topit.
  4. Am dizolvat amidonul în apă și l-am adăugati în compoziție.
  5. La final, am pus și scorțișoară după gust, am amestecat, am închis focul si am lăsat să se răcească compoziția.

Îmi place să folosesc sucul din compot, pentru că, în combinație cu amidonul, dă o consistență foarte faină umpluturii.

Preparare aluat simplu

  1. Am amestecat făina cu zahărul pudră, praful de copt și untul (la temperatura camerei, tăiat cubulețe).
  2. Am frământat cu varful degetelor, până am obținut consistența pesmetului.
  3. Am adăugat ouăle bătute ușor și laptele, am frământat bine.

Pregătire tartă

  1. Am întins 2/3 din aluat cu degetele, în forma de copt, apoi l-am înțepat cu furculița din loc în loc si l-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Țin un pic la cuptor, dar îmi place să nu fie chiar crud, când pun compoziția de fructe peste . Aceasta va fi baza tartei.
  2. Am păstrat restul de aluat la temperatura camerei, înfășurat în folie alimentară.
  3. Am scos baza tartei din cuptor, am lăsat-o să se răcească un pic, apoi am turnat compoziția de fructe, răcită între timp.
  4. Am întins cu sucitorul aluatul rămas si păstrat la temperatura camerei și am decupat apoi niște fâșii din el, pe care le-am așezat ca în poză. Modelul rămâne la alegerea voastră, puteți face și o împletitură, eu voiam doar să termin cât mai repede.
  5. Am dat tarta la cuptorul preîncălzit la 180 grade, până s-a rumenit și partea de deasupra. Baza era oricum aproape gata, compoziția gătită și ea.

Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Dacă o tăiați fierbinte, cum facem noi, va curge toată compoziția, deci nu strică să aveți nițică răbdare. Dacă noi nu, măcar voi. 🙂

Poftă bună!!!

Tartă cu mere și caise din compot, rețeta Tartă cu mere și caise din compot, rețeta

Articole pe aceeasi tema

4 Comments

  • Ruxi
    26/04/2020 at 12:36 pm

    Buna, merge oare si fara amidon? As vrea sa incerc reteta azi si nu am amidon…

    • ruxandra
      Ruxandra Luca
      27/04/2020 at 3:13 pm

      o, clar merge! sper ca ai incercat asa. Doar ca nu mai pui sucul din compot.Scopul amidonului era sa lege toata zeama si sa obtii o consistenta de placinta de la McDonald’s, daca stii ce zic. Spor!

      • Ruxandra
        02/05/2020 at 4:22 pm

        Multumesc mult de idee! A iesit super. Chiar si blatul are gust de biscuiti.
        Urmatoarea incercare: pasca cu ciocolata :p

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.