Ingrediente
- carne tocata (aveam 800 grame în frigider, amestec vita și porc);
- 1 ou;
- o ceapă;
- o mână de parmezan ras (merge și fără);
- vreo 2 linguri de ulei de măsline;
- Sare, piper, usturoi granulat (sau usturoi pisat, ce aveți la îndemâna, eu n-am mai stat sa îl curat, am băgat direct dintr-asta granulat).
- 1 ceapă mare;
- 5-6 căței de usturoi (sau după gust).
- 1 sticlă de sos de roșii (750 ml);
- ulei de măsline, sare, busuioc (am avut numai uscat);
Plus:
- 1 pachet spaghete.
Cum preparăm chiftelele
Foarte simplu:
- Se toacă ceapa mărunt și se amestecă toate ingredientele într-un vas (carnea, oul, ceapa, parmezanul, uleiul de măsline, usturoiul, sare și piper după gust).
- Se formează chifteluțele (am preferat să le fac mai micuțe).
- Se pun chifteluțele pe o tava tapetată cu hârtie de copt, apoi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până se rumenesc.
Pont
Daca nu aveți timp sau chef să amestecați ingredientele, puteți cumpăra câțiva cârnați, despicați membrana și modelați chifteluțele din compoziția cârnaților. Eu prefer varianta clasică, e mult mai sănătoasă, controlezi cantitatea de sare și restul ingredientelor pe care le pui, plus că e o treabă chiar simplă să faci chifteluțele astea: amesteci niște ingrediente și-apoi lași cuptorul să se ocupe de tot.
Cum facem spaghetele cu chiftele
Cât timp chiftelele se coc, noi ne ocupăm de sos.
- Punem la călit ceapa tocată în puțin ulei de măsline.
- Adăugăm usturoiul pisat, călim totul.
- Punem sosul de roșii, sare, piper, busuioc uscat, amestecăm și lăsăm pe foc vreo 10 minute.
- Adăugăm și chifteluțele (preparate la cuptor, după cum v-am scris mai sus), mai lăsăm puțin pe foc (câteva minute).
- Între timp, nu uităm să fierbem spaghetele, conform instrucțiunilor de ambalaj.
- Adăugăm spaghetele în sos, împreună cu o parte din apa în care au fiert (în funcție de cum simțiți consistența sosului, puteți pune din apa respectivă sau nu), amestecăm, dăm de pe foc.
Cam asta e tot. Mai pui o salată de rucola pe masă sau de ce vă place vouă și gata prânzul.
Nu m-am lăsat de bucătărit nici dulciuri, să știți. În ultima vreme am dat-o pe tarte. Am făcut una delicioasă cu vișine, iar azi alta cu mere și caise. Dacă pui și niște înghețată de vanilie alături, mănânci de mori, ce mai! Nici nu mă mai gândesc, pentru că e târziu deja și-mi vine sa rup frigiderul. Ceea ce mă abțin să fac, desigur, pentru că prefer să fiu doar izolată, nu izolată și cu 10 kilograme în plus.
Gata, lăsăm dulciurile, spor la făcut spaghete cu chiftele, să îmi ziceți cum au ieșit, ca de obicei. 😉