Am observat ca oamenii devin mult mai preocupati de a duce un stil de viata sanatos dupa ce devin parinti. E motivatia cea mai puternica. In momentul in care apare un omulet in viata ta, simti sa ii oferi tot ce ai mai bun, de la alimente si produse de ingrijire, pana la hainute sau jucarii. Lasam la o parte dragostea, asta e o alta discutie.
Cand a inceput preocuparea mea pentru viata sanatoasa
Acum 8 ani, cand a venit pe lume Albert, eu dadeam gata sucuri cu acid si mancam dulciuri pe banda rulanta. Nu faceam strop de miscare si nu puteam sa sufar chestiile verzi si sanatoase. Pentru copilul meu, insa, altfel aveau sa stea lucrurile. Era musai sa manance, pe cat posibil, bio (fructe, legume, carne, oua, cereale). Ii spalam hainutele cu detergenti speciali si ii dezinfectam cu solutii atent alese jucariile si alte lucruri pe care isi plimba manutele si gurita.
Ma atrageau ca un semafor produsele bio, eco, naturale. Era un amalgam in mintea la inceput. Nu stiam care cu care, dar pe toate le asociam cu ceva sanatos si pe oricare dintre ele as fi dat banii bucuroasa. De dragul celui mic, dar si al nostru, ca de, copilul schimbase de fapt stilul de viata al intregii familii.
Apoi m-am luminat care-i treaba cu bio, eco, natural. Am citit si m-am informat, pentru ca degeaba imi bateam capul sa traim sanatos, daca nu intelegeam cum putem sa facem de fapt lucrul acesta. Impart cu voi informatii pe care le consider utile.
Produsele organice/bio/eco/
E bine de stiut ca produsele organice sunt realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenii genetice si in armonie cu mediul inconjurator si cu natura.
In fabricarea mancarii organice nu poti folosi: pesticide, fertilizatori, hormoni de crestere, aditivi sau organisme modificate genetic.
Termenul BIO face referire in general la produse alimentare, in vreme ce termenul ecologic se refera la produse de ingrijire, de curatare, jucarii (tot ce nu poti manca este eco, alimentele sunt bio). Dar, in principiu, cei trei termeni desemneaza acelasi lucru.
Pentru a vinde produse organice/bio/eco ai nevoie de o certificare in acest sens. Treaba noastra, a cumparatorilor, este sa cautam sigla nationala „ae”, folosita alaturi de cea comunitara, pentru a completa etichetarea produselor.
Produsele naturale
Produsele naturale pot fi obtinute si din ingrediente care sunt cultivate pe soluri afectate de tot felul de chimicale, ori in apropierea unei fabrici poluatoare. Atunci cand vorbim de mancare naturala, in cadrul procesarii ei pot fi adaugate substante chimice.
Termenul „natural” are mai mult de-aface cu marketing, din punct de vedere legal nu inseamna nimic.
La fel stau lucrurile in cazul folosirii sintagmei „in curs de certificare ecologica”. Iti vine sa cumperi produsul respectiv, iti inspira mai multa incredere decat altul pe care nu scrie nimic, dar nu stai sa te gandesti daca certificarea mentionata va veni vreodata. Nu realizezi ca poate fi o simpla strategie de vanzare.
Organic/bio/eco vs. natural
E bine sa retii ca daca ai cumparat un produs bio marcat corespunzator, atunci cineva isi asuma respectiva certificare. Daca ai cumparat un produs natural, atunci doar tu iti asumi ca ai avut incredere in ceea ce ti s-a vandut.
Imi vine sa rad cand mai ajung in piata si aud „taranii” cum striga din toti plamanii: produse bio avem! Daca ii intrebi de certificare, iti vin cu te miri ce explicatii. Altfel, din vorbe, totul e bio si cat se poate de sanatos. Macar natural si tot e, ca asa nu-ti poate reprosa nimeni nimic.
Prost e cine cumpara, nu cine vinde, stiti vorba aia? Nu spun ca in Romania nu se produce si bio. Sunt producatori cu certificare, sunt si multi fara. In aceasta ultima situatie nu se poate folosi termenul „bio”, din punct de vedere legal. Chiar daca produsele respective sunt intr-adevar organice.
Cumparati mereu din surse sigure
Din pacate, adesea, imaginea e cea care vinde si nu calitatea. Cine cumpara de la coltul strazii isi asuma, cine vinde acolo poate sustine orice.
Hai sa va zic repede o poveste buna de deschis ochii (auzita de la Mihai de la Bioportal, va povestesc imediat de el). Prietenul lui Mihai, un anume Ion, a hotarat intr-o buna zi sa produca cascaval bio. Dupa multe eforturi si dupa ce si-a pus tot sufletul si banii in afacere, a obtinut toate certificarile. Numai ca, de vandut nu prea vindea. Marfa s-a stricat inainte sa apara cumparatorii la orizont.
Si atunci Ion, impulsionat de prieteni, a dat incolo toate certificarile. A cumparat cascaval de la hipermarket (dintr-ala de gasesti pe toate drumurile), l-a afumat in curte si apoi a scos-o pe bunica-sa de 90 de ani in poarta, sa il vanda. Lesne de ghicit ca femeia a rupt la vanzari. Opreau intr-o veselie masinile, miroseau oamenii cascavalul „proaspat afumat” de batrana, il gustau si cumparau pe loc, convinsi ca facusera cea mai buna afacere. Nu se gandea nimeni ca femeia abia se tinea pe picioare la cei 90 de ani ai sai, de unde atata energie de investit in produs cascavalul cel mai bio?
Ce vreau eu sa spun: cumparati mereu din surse sigure! N-or fi toate batranele bunica lui Ion. Daca stii persoana si ai incredere, mergi inainte, cumpara, consuma, ofera si familiei. Altfel, daca vezi ca omul e amarat si zici ca il ajuti cumparandu-i marfa, mai bine ii dai banii si atat. Eu nu as risca sa ofer copiilor mei produse de provenienta carora nu stiu nimic, chit ca ele vin din mainile unor batrani cu pamant sub unghii. Prefer rafturile marilor magazine.
Citeste eticheta produsului
Eticheta e, pana una, alta, cea mai buna garantie. Acolo vad ce ingrediente contine produsul respectiv, cand expira, e nu e bio, sunt sau nu dispusa sa il ofer familiei. Si nu vorbim doar de alimente, eticheta e de citit cu atentie pentru orice produs cumparam, in special cele pentru copii.
De ce sa consumi organic?
Preocuparea multora pentru un stil de viata sanatos incepe, adesea, odata cu copiii. Asa cum a fost in cazul meu. Sau poate citesti ceva care te influenteaza intr-atat incat sa faci schimbari majore in viata ta, poate starea de sanatate ti-o cere, ori partenerul de viata te-a determinat sa mananci si sa traiesti altfel. Indiferent de motiv, decizia de a trai sanatos e una binevenita.
Acum intrebarea este daca putem avea un mod de viata 100% organic. Nu… inca. Si atunci mai merita sa cumparam produse bio? Da, pentru ca prin ceea ce contin si prin modul in care au fost produse ne ajuta sa facem o schimbare nu doar pentru noi, cei care le consumam, ci si pentru mediu, adica pentru ceilalti.
Diferenta intre mancarea organica si cea conventionala e usor de simtit. Alt gust are banana bio, spre exemplu, decat cea obisnuita. Un gust pe care il simti fix asa, natural.
Atunci cand NU vorbim de alimente, beneficiile produselor eco sunt mai greu de vazut initial. Adica foarte posibil ca un detergent de rufe sau de vase eco sa spele la fel de bine ca unul obisnuit. Atunci de ce as alege varianta organica? Pe langa faptul ca pielea noastra va simti diferenta in timp, aceste produse eco sunt sigure pentru mediu. De fapt, ma gandesc dincolo de propria persoana, ma gandesc sa poluez cat mai putin prin modul in care aleg sa traiesc.
De ce organic, daca cei din jur aleg altceva?
Intrebarea de pe buzele multora este: de ce as alege traiul organic, daca vecinul deverseaza numai prostii in canalizare? Raspunsul e simplu: pentru ca schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, pentru ca nu conteaza ce au facut cei dinaintea ta sau cei din jurul tau, conteaza ce faci tu!
Daca toti am gandi asa, daca ne-am arunca mai putin ochii in curtea vecinului si am fi mai atenti la ograda noastra, cu siguranta ne-ar fi mult mai bine. Tuturor.
Dar e mai scump sa cumperi bio…
Nu intotdeauna. Adesea am observat ca produsle organice au preturi similare celor obisnuite. Uneori sunt si mai ieftine. E important sa luam in calcul si cantitatile, un detergent de vase obisnuit ar putea avea fix acelasi pret ca unul eco, daca te uiti la gramaj. Dar atunci cand vorbim de diferente de pret, in cazul in care ti le permiti, eu cred ca e bine sa investesti in produse organice.
Cu cat mai multi vom alege sa consumam bunuri organice, cu atat mai ieftine vor fi. Asa se intampla in Germania, unde zilnic pleaca numeroase camioane de la furnizori spre distribuitori si, in final, spre consumatori. Acolo se consuma mult organic, pentru ca nu prea ai alternative. Majoritatea a decis, minoritatea s-a supus. In felul acesta, au scazut mult si preturile.
Costul mare al produselor vine si din faptul ca certificare bio se face pe fiecare lot. Asta inseamana ca daca lotul este mai mare, atunci costul certificarii se imparte la mult mai multe produse, ceea ce rezulta intr-un cost pe produs mult mai mic.
Asadar, e simplu: crescand consumul, scadem preturile produselor organice si ajungem sa ne bucuram de ele in numar tot mai mare. Se transforma in stil de viata, nu in bun de lux rezervat unei minoritati.
Apropo de cumparaturi din surse sigure…
Si daca tot vorbim de surse sigure de unde sa ne aprovizionam cu produse organice, va spun de un magazin online pe care l-am descoperit recent. Va dau detalii mai jos, in caz ca nu sunteti deja cumparatori de-ai lor.
Bioportal este primul si cel mai mare supermarket online de produse bio si naturiste, cu peste 15.000 de sortimente de produse. Mihai, managerul afacerii, a inceput sa o dezvolte incet, dar sigur, inca din 2011. Si atunci cand pui atata suflet ca el si echipa lui intr-o afacere de acest gen, ai toate sansele sa ajungi unde iti doresti.
Dupa mai multe discutii cu Mihai, am inteles si am apreciat grija cu care isi alege furnizorii. Care grija se traduce in respect pentru noi, clientii lor. Mihai mi-a explicat ca brandurile pe care le comercializeaza au toate certificarile, conform titulaturii cu care sunt vandute. Adica n-ai sa vezi un produs naturist vandut drept bio.
O ferma bio in Germania, imi povestea, e una in care exista bufnite care sa manance soarecii si ciori care sa manance viermii. E un circuit complet inchis, nu folosesc substante chimice si nici nu e nevoie de asa ceva. Produsele care rezulta de acolo pot ajunge, sub diverse forme, pe mesele noastre.
Partea interesanta e ca cei de la Bioportal au trecut recent din online in offline. Au lansat un showroom mic, dar cochet, exact spatiul de care aveau nevoie, unde poti testa produsele care iti fac cu ochiul sau de unde poti ridica ceea ce ai cumparat on-line de la ei. Adresa e Uranus 98, bloc U8, parter. Gasesti loc de parcare fara probleme, locul e special ales pentru asta.
Evenimentul de lansare al showroom-ului Bioportal a constat de fapt intr-o discutie libera, al carei scop a fost sa plecam noi, bloggerii prezenti, mai bine informati pe teme de produse organice, astfel incat sa putem informa la randul nostru. Focusul nu a fost pe vreun produs anume, ramane sa le descoperiti voi. Eu am deja preferatele mele.
Un lucru pe care pun pret in general la cumparaturi este faptul ca pot vedea, pot atinge, pot mirosi produsul respectiv. Imposibil sa faci asta la cumparaturile online.
Tocmai de aceea mi se pare minunata ideea showroomului Bioportal si fix asta a fost si scopul lui. Dai o fuga pana acolo, vezi sau testezi produsle care te intereseaza si apoi le poti comanda linistit de pe site (sau chiar de la fata locului). Deosebit de util, mai ales in cazul produselor scumpe.
Au oamenii niste storcatoare prin presare la rece ale caror preturi nu sunt intocmai mici, dar care fac toti banii, daca ajungi sa le intelegi beneficiile. Si lucrul asta il poti face numai intr-un magazin fizic, dupa o discutie cu un reprezentant de vanzari. Vedeti aici respectivele storcatoare, daca v-am facut curiosi.
La Bioportal, iau totul din acelasi loc. Fac o lista, dau comanda si, fie o astept sa mi se livreze gratuit (peste o anumita suma), fie o ridic eu. Mi se pare mult mai simplu decat sa alerg dupa produsele dorite in nu stiu cate locuri. Odata ce am deja o gama de produse preferate, adica atunci cand stiu exact ce vreau, e cel mai simplu sa comand online.
Si pentru ca suntem multe mame pe aici, e bine de stiut ca cei de la Bioportal au o categorie pe site fix pentru noi, Mama si copilul, acolo unde putem gasi de la mancare bio si jucarii ecologice pentru bebelusi, pana la produse pentru sarcina si alaptare. Toate pot fi usor cautate, cu ajutorul unor filtre speciale.
In final, indiferent de unde alegeti sa cumparati produse sanatoase, este important sa o faceti inteligent, adica informat si in cunstinta de cauza. Sper ca toate informatiile pe care vi le-am prezentat in articol sa va foloseasca in acest sens.
Sunt aproape de mine, asa ca o sa le fac in curand o vizita.
Ma bucur! Sa fie cu folos vizita! 🙂
Foarte interesant articolul! Serios nu mancai chestii verzi? :)) am aceeasi problema, pe care nu am reusit sa o rezolv pana la 32 de ani…
Intre timp am rezolvat-o.:)) Spre batranete incepem sa luam decizii mai bune pentru sanatatea noastra. Culmea, chiar au inceput sa imi placa chestiile verzi. Desigur, nu exagerez cu ele 🙂
Te rog daca stii, explica mi si mie cum de tin piureurile Bio pt copii, zile sau chiar saptamani, din legume sau fructe, daca nunau conservanti ? Multumesc.
Are treaba cu modul in care au fost ambalate. Dupa deschidere, e musai sa fie consumate in 24 de ore. Apoi nu i le mai poti oferi copilului. Conservanti nu au, decat daca au fost mentionati pe eticheta.
Dar cum ai trecut peste pragul psihologic, daca poti sa imi spui? Eu effectiv nu pot, imi vine sa vars.
Ps: piureurile de bebelusi sunt pasteurizate, de accea rezista. Nu au conservanti.
Diana, eu nu aveam neaparat o problema cu faptul ca sunt verzi, mai mult ma deranja ca erau sanatoase :)) Intre timp, m-am apucat de sport, am inceput sa beau multa apa si organismul meu incepuse sa ceara la randul lui un alt gen de alimentatie. Nu ma da afara din casa pasiunea pentru lucruri verzi si sanatoase, dar e in permanenta crestere. Odata cu varsta si cu copiii 😉
Cu piureurile pentru bebelusi asa e, sunt preparate si ambalate intr-un mod care permite pastrarea lor mai mult timp, fara a folosi conservanti. Dar si cu mancarea pt bebelusi e problema, exista si aici produse nesanatoase. Daca citim eticheta si alegem inteligent, suntem safe!
Buna,
Imi poti spune ce detergent de rufe folosesti, din cele eco – si sa fie intr-adevar eficient?
Eu folosesc din acestea doar pentru hainele copiilor. Am incercat Sodasan, Sonet si acum am Attitude. Evident ca preferam sa spal totul cu acelasi detergent, insa cele eco nu spala la fel de bine, asta este adevarul. Chiar daca dai pe 60 grade. Petele de transpiratie de pe camasi si tricouri, petele de mancare de la mesele copiilor – acestea nu ies cu detergentii eco. Daca totusi tu ai gasit unul eficient, as aprecia o recomandare. Eu in prezent spal separat rufele noastre si ale copiilor, plus imparteala pe albe / negre / colorate la fiecare categorie (copii si adulti) – chiar e bataie de cap si as prefera sa spal totul cu un singur detergent.
Adina, nu iti pot face o recomandare, din pacate. Nu folosesc exclusiv produse eco, bio, iar detergent de rufe am din acela obisnuit acum (aveam speciale de bebeluși pana la vârsta de 1 an a copiilor). Asteptam recomandari de la persoanele care folosesc. Incerc sa revin si eu cu o sugestie. Oricum voi incerca niste variante, cu ocazia intalnirii de la Bioportal am inteles cat este de important sa alegem detergenti eco. Nu doar pentru noi, cât si pentru ceilalți, așa cum spun si in articol.
E foarte bine ca speli separat hainele copiilor de cele ale adultilor, asa recomanda si dermatologul, in special pana la varsta de 1 an e necesar.
Alta e smecheria…Daca ii intrebi de originea materiei prime ( in special cele care nu se produc in Romania) toti vor da din umeri… Va spun eu! Incercati! De ex. migdalele, cate plantatii certificate eco stiti in Romania? Niciuna! Dealtfel exista doar cateva plantatii de mici dimensiuni, printre care si cea a domnului academician…nu-i dau numele.. insa si el foloseste fosfati .. Deci Cum mama naibii, ametitii astia vand samburi de migdale, (produs 100% romanesc) si certificat bio? Voi cumparati fara sa intelegeti fenomenul… termenul de bio, eco, nu e altceva decat produsul natural de acum 30 40 ani..sau cel de acum, din unele gospodarii de pe la sate… Am vazut o explicatie cat se poate de hazlie… cum ca bio se foloseste pentru produsele alimentare iar eco pentru cele non-alimentare. Cat se poate de fals! Bio insemna minim 95% ingrediente naturale iar eco insemna , ca producatorul a respectat normele admise de UE in privinta folosirii ingrasamintelor chimice… Sau ce insemna organic? o alta gaselnita : citez:
„THE ORGANIC LOGO GUARANTEES
Share
That…
The production respects nature.
The products are produced in a sustainable way.
The operators of organic production are controlled once per year by control bodies or control authorities to ensure that they respect all organic rules and all health and consumer protection rules.
Farm animals are freely grazing in the open-air and they are treated according to enhanced animal welfare conditions.
Genetically modified organisms are not allowed in organic agriculture.
For food, there are strict limitations to the use of chemical pesticides and fertilisers, antibiotics
Organic agriculture strictly limits the use of food additives and processing aids and other inputs.
Most of the inputs for farm production come from the farm itself using local resources and local knowledge.
Each and every time you buy an organic product from your supermarket, or choose an organic wine at your favourite restaurant, you can be sure they were produced according to strict rules aimed at respecting the environment and animal welfare.”
Deci, nimeni nu interzice nimic..doar restrictioneaza, pesticidele, insecticidele, fertilizatorii etc etc… Singurele produse eco, bio, organice sunt cele pe care vi le produceti voi singuri! Nu va permiteti? atunci cumparati de pe diverse magazine..traind cu speranta desarta ca produsele respective sunt 100% naturale…. A-ti produs ceva singuri? intr-un mod natural ca sa intelegeti ca produsele naturale sunt extrem de greu de produs? si aici ma refer la aspectul cantitativ…e aproape imposibil sa produci ceva natural , si in acelasi timp sa ai si cantitate pentru a scoate un profit… Voi orasenii nu intelegeti..n-aveti de unde.. e chestie de modernism, un dusman al naturii!
Foarte bine punctat.