Laptele matern este hrana, iubire si viata. Cum sa ai un start bun in alaptare

Beneficii alaptare

In plina Saptamana Mondiala a Alaptarii, am avut bucuria sa moderez un eveniment special dedicat mamelor care alapteaza si viitoarelor mamici. Conferinta „Alaptarea, alegerea sanatoasa pentru copilul tau” a adunat peste 190 de parinti (da, si tatici in sala), care au aflat lucruri utile de la specialisti in alaptare, nutritie si ingrijirea copilului.

Ora magica

Conferinta a debutat cu „Ora magica” descrisa de Vania Limban, moasa independenta.Beneficii alaptare

Cele mai importante lucruri care trebuie facute imediat dupa nastere:

  • contact piele pe piele
  • punerea bebelusului la san.

Astfel are loc ora magica, prima din viata puiului tau. In timpul orei magice, mama si bebelusul sunt acoperiti cu o patura calda. Caldura determina scaderea secretiei de adrenalina, care nu mai interfera cu oxitocina si prolactina. Astfel, lactatia este declansata precoce si legatura dintre cei doi se stabileste imediat.

Alte conditii care mai trebuie indeplinite pentru ca ora magica sa fie una reala:

  • liniste
  • un ambient cald si placut

Atmosfera este importanta pentru ca mama este inca in travaliu, urmeaza desprinderea si eliminarea placentei.

Desi in Romania sunt putine maternitatile care incurajeaza „ora magica”, Vania le indeamna pe mame sa o solicite fara retineri.

Beneficiile sunt enorme atat pentru bebelus, cat si pentru mama:

  • imbunatatirea ratei de succes a alaptarii;
  • cresterea imunitatii prin contactul cu bacteriile bune de pe corpul mamei.

In cazul nasterii prin cezariana, aceasta expunere este extrem de benefica, intrucat bebelusul nu a luat contact cu flora bacteriana din vaginul mamei.

  • reglarea temperaturii si respiratiei bebelusului;

Bebelusul nou-nascut isi regleaza mult mai usor si mai repede temperatura daca este pus pe corpul mamei, decat daca este pus intr-un incubator.

Mama in contact piele pe piele cu bebelusul ii transfera caldura, dar si multa iubire.

Sistemul de termoreglare a temperaturii corpului devine activ abia in preajma varstei de 1 an. Imediat dupa nastere, puiul de om poate pierde foarte usor caldura, de aceea e atat de important sa fie pus pe burtica mamei. Tot acolo va scoate si primul „tipat”, dupa care se instaleaza imediat respiratia, astfel incat va fi evitat un consum si mai mare de oxigen si energie, ceea ce il poate epuiza in lipsa unor resurse suficiente.

  • eliminarea naturala a placentei, cordonului si saculetului membranos;
  • contractarea uterului si astfel eliminarea riscului de hemoragie;
  • reducerea riscul de hipoglicemie (scaderea zaharului din sange).

Bebelusul poate sa produca glucoza din rezervele proprii de energie pana la momentul cand se instaleaza bine lactatia, ceea ce se intampla mult mai repede daca el este pus pe pieptul si la sanul mamei imediat dupa nastere.

  • intarzierea taierii cordonului ombilical.

Punerea bebelusului pe pieptul mamei si la san imediat dupa nastere intarzie taierea cordonului ombilical, ceea ce permite continuarea oxigenarii bebelusului din placenta, in perioada cat el isi pregateste plamanii pentru instalarea respiratiei pulmonare. In acest interval, nou-nascutul primeste din placenta si celule rosii, reducandu-se riscul anemiei.

Cum obtinem ora magica dupa nastere?

  • Cereti sa va fie pus bebelusul pe burtica imediat dupa nastere si atasati-l la san.
  • Lasati bebelusul sa caute sanul.
  • Lasati bebelusul sa va simta mirosul.
  • Lasati bebelusul sa va ofere prima ora de iubire din viata lui.

VIDEO aici.

Alaptarea, adevarul uitat

Eugenia Dobrescu, tehnician nutritionist si consultant in lactatie, fondatoarea Bancii de lapte matern de la sectia de terapie intensiva Marie Curie, a vorbit despre „Alaptare, adevarul uitat”.Beneficii alaptare

Mamiferele alapteaza si puii lor stiu sa suga inca din prima ora de viata.

Alaptarea este importanta pentru:

  • dezvoltarea si sanatatea copilului si viitorului adult;
  • dezvoltarea inteligentei;
  •  sustinerea imunitatii bebelusului (laptele matern este primul vaccin);
  • o relatie unica de apropiere dintre mama si copil;
  • somnul odihnitor al bebelusului si mamei.

Laptele matern este:

  • usor de facut;
  • la temperatura optima,
  • vine printr-un canal curat,
  • este la dispozitia ta cand ai nevoie de el.

Laptele matern este hrana, iubire si, mai ales, VIATA.

Copiii nascuti prematur au sanse de supravietuire daca sunt hraniti cu lapte matern, timpul de spitalizare fiind si el cu mult scurtat (copiii prematuri hraniti cu lapte matern au petrecut cu 15 zile mai putin in spital decat cei hraniti cu lapte formula), iar Eugenia a povestit despre experienta ei personala din sectia de terapie intensiva de la Marie Curie.

Ce facem daca nu putem alapta?

Organizaţia Mondiala a Sanatatii recomandă urmatoarele optiuni, in aceasta ordine:

  1. lapte matern extras cu pompa de san,
  2. lapte donat din banca de lapte matern,
  3. lapte formula.

VIDEO aici.

Gestionarea intrebarilor dupa nastere

Despre gestionarea intrebarilor dupa nastere si in perioada alaptarii ne-a vorbi Dr. Valeria Herdea , medic pediatru medicina de familie, punand accentul pe importanta sfatului specializat, al cuiva care isi asuma sfatul.Beneficii alaptare

Iritatie de scutec, ragade, furia laptelui, luarea in greutate a copilului si multe alte probleme ce vor apărea au nevoie de consiliere si de instinctul matern. Sa ne ascultam copiii, sa ii privim in ochi si vom sti ce sa facem.

O mama buna este o mama fericita, sanatoasa, implinita.

Daca mama are grija de ea, va putea face fata provocarilor: sarcina, nasterea, alaptarea.

Aceste miracole au nevoie de sustinere, de vitamine (precum Elevit, care ofera sustinere nutritionala pentru 3 momente importante) si de o nutritie potrivita. Consilierea medicala este importanta in acest aspect.

VIDEO aici.

Nutritia mamei care alapteaza

Nutritia mamei în timpul perioadei de alaptare a fost detaliată de Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie şi boli metabolice.Beneficii alaptare

Fiecare mama se intreaba: Mananc mai mult si mananc diferit în timpul alaptarii? Raspunsul este NU!

Alimentatia trebuie sa fie in primul rand echilibrata. Perioada alaptarii are uneori nevoie de mai multe calorii (400-500 în plus), insa variaza in functie de persoana.

Atentia la calitatea alimentelor trebuie sa fie chiar mai mare decat in mod obisnuit (fara pesticite, conservanti, coloranti etc), .  Hidratarea este foarte importanta.

Evitarea unor alimente este de asemenea recomandata:

  • alcoolul (se elimina din organism in 3 ore),
  • cafeina poate agita copilul (maxim 2 cesti pe zi),
  • pestele poate fi contaminat cu mercur care are efecte negative asupra sistemului nervos al copilului.

Mama care alapteaza are nevoie de o nutritie echilibrata si de calitate, in primul rand pentru sustinerea efortului din primele luni dupa nastere. Mama are nevoie de energie si de o stare de sanatate buna care se oglindeste apoi in starea emotionala buna si in relatia cu bebelusul .

VIDEO aici.

Beneficii alaptare

La final, Anca Balasoiu, moasa licentiata, a prezentat parintilor aplicația uGrow dezvoltată de Philips Avent, prima aplicatie medicala pentru nou nascuti ce ofera sfaturi si informatii personalizate, dezvoltata impreună cu personal medical (VIDEO)

Beneficii alaptareBeneficii alaptareBeneficii alaptareBeneficii alaptareBeneficii alaptareBeneficii alaptareBeneficii alaptare

Conferinta s-a transmis LIVE pe Facebook Social Moms si in pagina evenimentului socialmoms.ro , fiind urmarita online de peste 35.000 de parinti, iar inregistrarea este disponibila pe pagina evenimentului.

Evenimentul a fost sustinut de Elevit, Philips Avent si Sanytol.

Parteneri media: ruxandraluca.ro, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, tataincepator.ro, blogintandem.ro, pisicapesarma.ro, mamadematei.ro, fricidemamici.ro, educatiecudragoste.ro, funparenting.ro, gabrielamaalouf.ro, jurnaluluneimame.ro, siblondelegandesc.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.