Prajitură Albă ca Zăpada cu gust ca în copilărie


Lume, lume, la noi in casa s-a făcut prajitură Albă ca Zăpada. Aveam motive serioase sa sarbatorim cu ceva dulce si bun: Aris termină o grupa mică, iar Albert o clasa a patra. Eu nu am absolvit nimic, dar imi era o pofta nebuna de albă ca zăpada, asa ca am produs una cu gust de copilărie. Ok, adevarul e ca Dona, bona noastră,  a condus toată operațiunea, insă eu m-am bucurat cel mai mult de rezultat. Conteaza si asta :)) Iar reteta zice asa:

Ingrediente pentru foi

  • 600 grame faină
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri zahar
  • 2 ouă
  • o lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un praf de sare

Ingrediente pentru crema

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri faină
  • 6 linguri zahăr
  • esentă de vanilie
  • sucul de la 2 lamai
  • coaja de la o lamaie bio
  • 1/2 pachet de unt

Mod de preparare foi

Punem intr-un bol cele 10 linguri de lapte, uleiul, zaharul si cele două ouă. Amestecam foarte bine, pană se topeşte zaharul. Adaugam apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si sarea si amestecam din nou foarte bine. Cernem faina si punem treptat cate o lingură, amestecand pana se formeaza un aluat (nu prea tare si care nu mai este lipicios). Lasam aluatul 30 de minute sa se odihnească, acoperit cu folie.

Mod de preparare pentru crema

Amestecam cele 8 linguri de faina si 6 linguri de zahar intr-o cratita, le punem pe foc si turnam laptele uşor, amestecand continuu. Il punem apoi pe foc mic, pana se ingroaşă. Oprim focul. Lasam 1-2 minute şi adaugam zeama de lamaie, amestecand energic cu un tel. Dupa ce s-a racit (la temperatura camerei), adaugam vanilia, punem untul, putin cate putin (unt moale, tot la temperatura camerei), si amestecam cu mixerul .

Partea finala

  • Impartim coca in 3 parti egale, eventual le cantarim.
  • Foile de aluat se intind cu sucitorul pe o foaie de copt, exact cat dimensiunea fundului de tavă,  pentru a sti si cat sa le intinzi, dar si pentru a fi transferate pe tavă fara sa se rupă.
  • Le coacem la cuptorul preincalzit, in jur de 15-20 de minute,  la temperatura mică (ceva gen 130-140 de grade, asa am pus noi).
  • Se pun folie intr-o tava de aragaz, in asa fel incat atunci cand terminam de umplut foile cu crema, sa putem impacheta bine toata tava, cu prajitură cu tot. Punem o foaie de aluat, un strat de crema, iar foie, iar crema, iar la final terminam cu o foaie de aluat. Se pune o greutate peste prajitura, un fund de lemn si inca ceva, si se manancă a doua zi. Daaaaa, stiu, asta e partea cea mai nasoala. E motivul pentru care am si lasat-o la final. Daaaar… daca va incalzeste cu ceva, merita toata asteptarea. Si daca am stat cumintica eu, pofticioasa pamantului, normal ca puteti si voi. Hai spor la treaba si pofta buna! Sa va iasa ca in poze si ceva peste. A, sa nu uit, noi am pudrat Alba ca Zăpada cu niste nuca de cocos. Putin asa, ca Albert nu e fan.

Articole pe aceeasi tema

7 Comments

  • Ioana
    12/06/2019 at 9:20 pm

    Buna, aluatul l.ai amestecat cu mixerul sau cu o lingura /spatula / mana ? Multumesc anticipat! pupici

  • Ioana
    12/06/2019 at 9:40 pm

    Avand in vedere ca habar nu am daca comentariul meu s.a postat sau aprobat , te voi intreba daca aluatul l.ai amestecat cu mixerul , lingura sau spatula (sunt novice in ale prajiturilor). Multumesc. pupici 🤗😘💖

    • ruxandra
      Ruxandra Luca
      13/06/2019 at 8:59 pm

      te pup! Cu lingura, bagam mixerul unde e mentionat in reteta.Spor!

      • Icoana
        13/06/2019 at 9:12 pm

        Iti multumesc mult pt raspuns. 🤗😘
        Te admir si foarte rar ratez rubrica ta de la Neata. Pupici 😘🤗

  • Gabi
    13/06/2019 at 1:13 pm

    Cât unt se folosește ? Acesta nu este inclus in înșiruirea ingredientelor.

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.