Petreceți timp cu copiii, nu îi distrați doar pe ei

Întreabă orice copil de 3-4 ani ce își dorește sa facă toată ziua și o sa-ți spună ca vrea sa stea cu mama și cu tata. Oricât de poleită cu aur ar fi gradinița și oricât de magică educatoarea, copiii se simt cel mai bine atunci când sunt in mijlocul familiei și fac tot felul de lucruri frumoase împreună cu oamenii pe care ii iubesc. Atenție, “împreuna” este cuvântul cheie. Aceasta conectare prin joc între om mare și om mic ajuta puiul sa se încarce de bine, să se simta iubit și în siguranța.
.
Țin minte de când eram mică, nimic nu mă bucura mai mult în vacanța de iarnă decat să o vad pe mama cu mine la săniuș, că încearcă și ea să se urce pe sanie, ca apoi să picăm amandoua cu nasul în zăpadă și să râdem cu gura până la urechi. Sau pe bunicul și bunica implicați in hârjoana noastră, dornici sa ne dea huța, huța cu căruța, pân’ la baba Măriuța, ori mai rar, pe tata. De fapt, nici nu mai conta cât erau atât de rare momentele astea, eu si fratele meu le adoram pentru că erau intense. Drept dovadă, și azi ne amintim de ele cu mare bucurie in suflet.
.
De multe ori spunem ca avem atâtea activități in familie: mergem cu totii la locul de joaca, la patinaj, la film. De fapt, copilul țopăie singur pe trambulina, iar noi stăm cu ochii in telefon, copilul patinează, în vreme ce noi bem o cafea cu prietenii sau copilul se uita fascinat la film, iar noi habar n-avem care este acțiunea, pentru că adormim lângă el. Asta  nu se cheamă ca facem lucruri împreună, asta inseamnă ca încercăm să îi distrăm pe cei mici, in vreme ce noi lipsim din peisaj.
.
Vă sună cunoscut? Mie da, uneori așa fac și pe urmă mă întreb de ce tot goală ma simt și de ce nevoia copiilor de mine e așa mare? Pentru ca nu au primit ceea ce le lipsea.
.
Și nu-i pacat? E vacanța, chiar avem timp, nu ne bate nimeni la cap cu mailuri, telefoane, cei mai mulți avem norocul sa stam acasă, cu copiii noștri. Așteptăm tot anul zilele astea de vacanța și apoi, in loc sa profitam de ele cu adevărat, ne pierdem in goana de a-i distra pe copii, ca să bifăm și asta pe listă, iar noi să ne relaxăm în legea noastră. Dar distracția împreună ce are? Să știți că umple nu doar sufletul copiilor, ci și sufletul adulților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.