Papanași pufoși cu brânză


Cand am mers ultima data la ai mei, la Bacau, ne-au pus la pachet suficienta branza cat sa hranim o armata. Dar de toate felurile, si branza dulce de vaci, si cas, si urda. Au ei o cunostinta de la care cumpara si e mereu proaspata si buna.

-Mama, nu o luam pe toata, ii zic.

-Vai, cum sa nu, pai pentru voi a cumparat-o taica-tu.

-Dar e multa!

-Mai bine asa, sa va ajunga! Mai puteam sa comentez?

Azi ne-am gandit ce sa mai facem bun din branza depozitata in frigider si am votat in unanimitate papanașii. Vis au iesit! Putin cam bronzati, ca asa ii prefer eu, dar pufosi si deliciosi, cum le sta bine papanasilor!

Bun, deci pregatiti așa, daca va e pofta de papanasi, cum ne-a fost si noua:

  • branza de vaci (500 grame, avem grija sa fie bine scursă)
  • faina (cam 300 grame)
  • 4 oua
  • zahar brut (ochiometric, cam 4 linguri)
  • 4 linguri smantana (atat am avut in casa)
  • 2 pliculete praf de copt
  • 5 linguri de gris
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta de vanilie
  • ulei

Preparare

  1. Cernem faina si adaugam praful de copt.
  2. Mixam brânza de vaci si ouăle. Adaugam smantana, apoi zaharul si grisul. Mixam bine dupa fiecare. Punem si esenta de vanilie.
  3.  Adaugam treptat, peste toate acestea, faina cu praful de copt, amestecand cu o furculita, pana cand se formeaza un aluat pe care putem sa il framantam usor. Mai punem faina, daca e nevoie.
  4. Ungem mainile si blatul de lucru cu ulei. Framantam din nou aluatul cu ulei, foarte usor (retineti ca aluatul iese cam lipicios).
  5. Formam bile din aluat, le aplatizam pe blatul de lucru, facem o gaura larga cu degetul, la mijloc.
  6. Prajim papanasii in ulei incins.

Si pe urma ii mancam cu ce vrem noi deasupra, cu smantana si dulceata, cu zahar pudra sau cu nimic, pentru ca sunt buni oricum.

Articole pe aceeasi tema

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.