Papanași moldovenești cu brânză copți în formă de brioșe

Papanași moldovenești cu brânză sub formă de brioșe

Papanasi dintr-astia imi facea mama cand eram mica si îi iubeam! Numai ca ea ii prajea, in vreme ce eu am gasit o metoda mai sanatoasa si mai simpla sa ii fac pentru copiii mei: i-am pus in forme de briose si i-am dat la cuptor. In nici jumatate de ora au fost gata, dupa care au disparut vazand cu ochii. O bunătate sunt, vă spun, puțin dulci, ușori, așa, și cu gust de copilarie. Să tot mănânci.

Papanașo-brioșele se fac din 6 ingrediente simple și vreo două mișcări.

Pregătiți:

  • 500 grame brânză de vaci  
  • 2 lingurite praf de copt
  • 6 linguri smântână
  • 7 linguri griş
  • 5 ouă
  • o mână de stafide (sau 5-6 linguri de zahăr brut sau alt indulcitor pe care il preferati)

Apoi treceti la treaba:

  1. Se amesteca branza cu ouale si zaharul.
  2. Se adaugă praful de copt, smantana si grisul.
  3. Se amesteca foarte bine toate ingredientele si se pune compoziția in formele de brioșe, unse un pic cu unt (se umple cam pe jumătate fiecare formă).
  4. Se coc papanașo-brioșele timp de 20-30 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

La final, vă ramane doar sa ii mancati cu pofta. A, puteti pune dulceata si smantana deasupra, eu ii prefer simpli, asa cum ii facea si mama. Iar zahar pudra nu am pus nici macar de dragul pozelor.

14 comentarii pe “Papanași moldovenești cu brânză copți în formă de brioșe

    • Roxana spune:

      Puteti sa vi-o faceti in casa. Cumparati 2l de lapte dulce ii puneti la fiert, iar cand laptele ajunge la punctul de fierbere, adaugati 2 l de lapte prins (sau iaurt mai gras).Mai lasati 5 minute la foc mic, dupa care inca 10-15 minute fara foc, iar ulterior strecurati prin strecuratoare din inox si lasati branza la scurs in strecuratoare cateva ore. Iese o branza foarte buna iar zerul il puteti folosi la ciorbe.

  1. Silvia spune:

    Faceti branza de vaci din lapte. Fierbeti laptele si adaugati zeama de lamaie cand laptele e fierbinte dar sa nu fiarba. Lasayi sa se adune branza, strecurati prin tifon, si gata branza. Pofta buna

  2. Andreea spune:

    Poti sa faci acasa branza de vaca. Pui la fiert lapte de vaca si cand e aproape de fiebere pui iaurt mai gras si amesteci. Lasi la foc mic pana se coaguleaza si apoi strecori printr-o sita fina. Gasesti pe net retete cu cantitati exacte. Spor! 😉

  3. Manuela spune:

    Eu faceam cu ricotta cand locuiam in afara tarii!! Si scurgeam si putina zeama de lamaie pt a – i da gustul dulce acrisor!!

  4. Gabriela spune:

    Tocmai ce am găsit al 5-lea ou. 😁🤪. M am apucat să fac curat,după ce le am scos din formă, si am găsit un ou rătăcit prin balamucul pe care îl fac întotdeauna când bucătaresc. Dar au ieșit demențiale și cu 4.

  5. Elena spune:

    Bună seara ,se pot păstra și la congelator după coacere și răcire? Am facut cam multe și as vrea sa le mai pastrez ptr zilele viitoare. Multumes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.