O mama fericita va creste un pui fericit

Ruxandra Luca, Idei de cadouri speciale pentru burtici si proaspete mamici

Cand femeia devine mama, toata dragostea, grija si atentia ei se revarsa asupra celui mic. Simti sa fii cea mai buna mama pentru el si te intrebi constant daca ti-a iesit. Pui mai multa presiune pe tine decat toate mamele din parc si babele din bloc la un loc. Iar ideea asta de mama perfecta spre care tindem ar trebui eliminata din start.

Perfectiunea nu exista. Cea mai buna mama, in schimb, e reala si aceea clar esti tu. Tu, eu, fiecare mama e cea mai buna pentru puiul ei, fiindca e singura pe care omuletul o va primi. Asa nedormita, nemachiata, nedusata, pachet de nervi si de framantari cum esti uneori, ramai fiinta cea mai draga si mai apropiata micutului tau.

El te va iubi indiferent, minunat ar fi sa te iubesti si tu.

Tare frumos spunea recent medicul pediatru Valeria Herdea, la o conferinta despre alaptare:

O mama buna este o mama fericita. O mama fericita este o mama implinita, iubita, care le da voie celorlalti sa o iubeasca si isi da voie ei sa existe. Femeia care naste nu inceteaza sa existe. Din contra, infloreste.”

Implinirea asta a mamei nu pica din cer, e important sa lucrezi la ea si sa primesti cat mai mult sprijin din partea celor din jur. Te descurci si fara, stai linistita, dar ti-ar fi ceva mai usor cu.

De gresit oricum vei gresi, oricate carti de parenting ai citi si oricat ti-ai da silinta. Toate suntem tari la teorie, mai greu e cu practica. Ai incredere in instinctele tale, cred ca este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit de cand sunt mama si pe care il pot da mai departe.

Experti in jur vor fi mereu, femeile si barbatii deopotriva au cunostinte avansate in alaptare, nastere naturala si tratamente minune pentru colici si in general pentru orice boala existenta sau inexistenta. Evita pe cat posibil astfel de interventii, ignora-le cand alta cale nu exista si continua sa mergi linistita pe drumul vostru. Tu si puiul sunteti unici, el are propriul ritm de dezvoltare la care te vei adapta din mers, pentru ca nimeni nu ar putea face fata acestei calatorii in doi mai bine decat tine, cea care i-a dat viata.

Gandeste-te te rog ca TU, mama, esti cea mai importanta persoana din lume. In jurul tau graviteaza linistea si fericirea puiului de om pe care il hranesti la piept, a iubitului tau coplesit de schimbari, a intregii familii. Fii bine si vor fi si ei! De aceea este atat de important sa ai grija de tine inainte de sarcina, in timpul ei si dupa.

Gandeste pozitiv, mananca echilibrat (nu pentru doi) si cere ajutorul atunci cand te simti depasita de situatie. Exista sprijin, exista speranta, tot asa cum exista somn linistit si viata de cuplu dupa copil. Usor, usor, vei ajunge sa te bucuri din nou de ele, asa cum am descoperit si eu dupa primul copil si cum incep sa redescopar dupa al doilea.

Privind alimentatia, chiar daca facem tot posibilul sa mancam corect, uneori nu reusim sa obtinem doar din hrana toti nutrientii necesari in perioada de sarcina si alaptare. Doar stiti discutiile cu alimentele care nu mai sunt ce au fost, din pricina schimbarilor din sol si din mediu. Ca sa nu mai spun de vesnicele mese pe fuga sau cu manute curioase prin farfurie, dupa ce bebelusul vine pe lume.

Trupul tau creste si hraneste o noua viata, are nevoie de tot sprijinul sa treaca usor, frumos si bine prin aceasta experienta. In fiecare trimestru de sarcina, mamei si puiului le este necesar un anumit compelx de vitamine, la fel si in perioada de lauzie.

Nimic nu se face dupa ureche (a ta, a soacrei, a vecinei), ci strict la sfatul medicului in grija caruia te afli. Eu am luat Elevit in timpul ambelor sarcini (la sase ani distanta), plus in perioada de alaptare. Acelasi medic, aceeasi recomandare de vitamine, aceleasi sarcini fara probleme cu pui nascuti pufosi si perfect sanatosi.

(P) Elevit vine in trei varinate acum, eu tin minte ca luam una singura. Deci iata ca sunt mai bine focusati acum pe nevoile specifice ale fiecarei perioade de sarcina.

Elevit 1 este destinat femeilor care vor sa ramana gravide sau celor aflate in primele 12 saptamani de sarcina si contine trei ingrediente esentiale: acid folic, iod si fier.

La inceputul sarcinii, inainte ca majoritatea femeilor sa-si fi dat seama ca sunt gravide, tubul neural s-a dezvoltat deja sau s-a inchis. Din tubul neural se formeaza creierul si maduva spinarii copilului, cu rol esential pentru sistemul nervos central. De aceea e indicat sa luam acid folic inca dinainte de a ramane insarcinate.

Iodul este o substanta nutritiva esentiala pentru cresterea si dezvoltarea normala a creierului copilului. Deficitul de iod este cea mai frecventa cauza a deficientelor intelectuale, cauza care poate fi prevenita. In timpul dezvoltarii sale, copilul depinde exclusiv de mama pentru un aport adecvat de iod.

Necesarul de fier creste in timpul sarcinii din cauza cresterii volumului de sange al mamei, precum si din cauza cresterii fatului si a placentei. Fierul contribuie la formarea hematiilor (globulele rosii ale sangelui), care transporta oxigenul in organism.

Incepand cu saptama 13 de sarcina au loc o serie de transformari importante:

  • creșterea rapida a fetusului,
  •  osificarea scheletului,
  •  dezvoltarea creierului,
  •  maturizarea organelor.

Si aici intra in scena Elevit 2 cu acizi grasi omega-3 (DHA si EPA), iod si seleniu.

Elevit 3 este indicat in perioada de alaptare si ingrijire postnatala, cand ofera un surplus de energie pentru mama. Contine ingrediente precum luteina si omega-3 (DHA) pentru a ajuta dezvoltarea creierului si vederii nou-nascutului.

Lapte bun oricum vei avea pentru omulet, asta e clar, doar ca va apela la toate resursele tale pentru a se forma. Alimentatia echilibrata si vitaminele luate la recomandarea medicului sunt acel ajutor de care organismul tau are nevoie pentru a te mentine sanatoasa si capabila sa alaptezi in continuare.

Nu uita, daca tu esti bine, la fel va fi si puiul pe care il cresti in burtica sau la piept! Linistea si implinirea din sufletul tau ajung direct la el. Sanatate multa!

Un comentariu pe “O mama fericita va creste un pui fericit

  1. AncaS spune:

    Buna Ruxandra, ai putea sa abordezi intr-unul dintre articolele tale subiectul cu fimoza si decalotarea la baietei.Eu am un baietel de 1 an si ma tot documentez pe subiectul asta de ceva timp dar parerile sunt f impartite. 😐Tu cum ai procedat cu Albert si Aris?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.