Când copilul spune una și tu înțelegi alta

Ruxandra Luca, vocabularul copiilor

Aris are doi ani si jumatate si un vocabular bogat, format in proportie de 80% din cuvinte care nu exista cu adevarat in nici o limba. Adica banuim uneori ca ar exista in chineza, dar nu avem certitudinea asta.

O mai rupe el pe romana, pe engleza, dar cel mai mult tot pe bebeluseasca o tine. E o bebeluseasca dintr-asta bine pusa la punct, in care cuvintele obisnuite sunt inlocuite cu unele accesibile si dragi lui. De exemplu, „lapte” e intotdeauna „laches”,  „masina” invariabil e „misa”, iar „pisica” e „picas”.

Intr-o zi, il auzim pe Aris cum canta frumos: „oat a fac, oat a fac!” Isi subtia vocea, avea si o melodie interesanta, te topeai, ce mai. Ne-am gandit ca e vreun cantecel cu broscute, pe care l-a invatat de la bona sau de la prietena lui, care locuieste doua case mai incolo. Bateam si eu si taica-su inocenti din palme si ne minunam de ce copil frumos si inteligent avem.

Apoi intra frate-su mare in camera: „Mai parinti, voi auziti ce canta copilul asta? What the fuck, mama si tata, what the fuck!!! Il mai si aplaudati.”

Deci nu era o melodie cu broscute. Hmmm… as fi putut sa jur.

Repeta-i de 100 de ori un cuvant oarecare, gen „radio”, ca nu se prinde nimic de Aris. Dar scapa un „morții mă-sii” in preajma lui, ca imediat pune „moti masi” pe repeat. Se lipesc injuraturile de Aris mai ceva ca mustele de miere. Pe asta ultima o stia, desigur, de la frate-su, care o auzise de la colegul lui dintr-a doua, V., care o auzise la televizor. De asta s-a activat Albert imediat cand a intrat in camera, se simtea cu musca pe caciula.

L-am lasat pe Aris sa cante „oat a fac” pana s-a plictisit si traim cu speranta ca in 2-3 zile uita de tot si revine la obisnuitele lui cuvinte in chineza. Lui Albert i-am explicat inca o data sa vorbesca frumos in preajma astuia mic si in general. Sa speram ca se si prinde ceva de el.

 

2 comentarii pe “Când copilul spune una și tu înțelegi alta

  1. Alexandra M spune:

    hahahahaha, ma regasesc complet aici. doar ca eu am doar um specimen de 2a11l acasa, o pun sa repete dupa mine, nu vrea neam. se uita la niste filmulete cu numerosi copii pe celebra aplicatie cu „y” si repeta tot ce fac ei acolo. sa nu mai zic cand ma lovesc in pat la degetul mic de la picior si imi scapa un „bagamias…” am noroc ca ma opresc la timp ca seara inainte de culcare ma trezesc ca ma intreaba „de ce a zis mami bagamias?” 😂😂😂😂😂🤦‍♀️ sunt geniala la varsta asta cand inregistreaza orice.. avem noroc ca nu am mai iesit din casa, sa mergem cu masina sa il vada pe. taicasu nervos in trafic🤦‍♀️🤦‍♀️😂😂😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.