Mersul copiilor și cum alegem încălțările potrivite pentru primii pași (sfaturile ortopedului pediatru)

Cum alegem încălțările potrivite pentru primii pași ai copiilor (sfaturile ortopedului pediatru)

Las aici câteva informații utile despre mersul copiilor și alegerea încălțărilor potrivite pentru primii pași, apropo de o postare pe care am făcut-o aseară, pe Facebook și de toată avalanșa de comentarii care a însoțit-o. Ceea ce veți citi în continuare reprezintată recomandările făcute de domnul Prof. Univ. Dr. Mihai Jianu, medic primar Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Doctor în Ştiinţe Medicale, în cadrul unui interviu pe care l-am realizat cu dânsul, pentru Antena 1 (îl regăsiți la final).

Poziția picioarelor la naștere

Copiii nu au o poziție confortabilă în uterul matern, de aceea absolut toți bebelușii vin pe lume cu picioarele lipite sau în diverse alte poziții. Nu vorbim de o boală a piciorului, creierul copilului rememorează, pur si simplu, poziția în care 9 luni a stat în burta mamei. Acest lucru este frecvent în primele 2-5 luni după naștere. Din păcate, multe persoane din mediul medical îl interpretează drept anormalitate și recomandă diverse proceduri, precum kinetoterapia, chiar de la plecarea din maternitate. Aceste proceduri sunt inutile, pentru că NU musculatura are de suferit.

Un lucru absolut firesc în 99% din cazuri și care nu trebuie tratat este talus valgus. Copiii au gleznele foarte moi la naștere, iar laba piciorului vine în flexie dorsală. Doar în 1% din cazuri e vorba de deformație osoasă.

Aspectul normal al picioarelor copiilor

Ce este important să rețină părinții:

  • până la vârsta de 18 luni, copilul are genunchii în paranteză. Este normalitate, fără legatură cu rahitismul, vitamina, calciul.
  • dupa 18 luni, genunchii formează un X, 170-177 de grade. X-ul este normal. Foarte puțini oameni (bărbați, în special) mai au paranteza și în viața adultă. Adesea, acest lucru este constituțional, nu intră în aspectul de maladie care trebuie tratată.

Mersul copiilor

O problemă cu care mamele se prezintă des la medic este mersul. Toată lumea se așteaptă ca cei mici sa meargă absolut normal, dupa 9 luni de stat în uterul mamei și alte 12 în pătuț.

În momentul nașterii, niciun copil nu a știut să meargă normal, fiecare învață mersul pe propria piele.

Mersul se definitivează ca mers de adult pe la 4-6 ani.

Până atunci, fiecare are niște imperfecțiuni:

  • Mersul cu un vârf sau ambele în interior (mult mai rar în exterior): acest mers cu baza de susținere largă se corectează de la sine.  În nici un caz nu îi punem pantoful drept în piciorul stâng și invers, pentru că îi deformăm mersul.
  • Mersul pe vârfuri: deși aspectul acesta îngrijorează foarte multi părinți, nu înseamnă absolut nimic. Este o imaturitate a aparatului locomotor la copil și se rezolvă spontan.

Mersul normal al copiilor este intre 10 si 16 luni. Cei mai mulți copii merg în jurul vârstei de 14 luni. Acesta nu e un lucru care ar trebui sa ne îngrijoreze.

Premergatorul

“Premergatorul este o greșeală fantastică, interzis în țările civilizate.”Prof. Dr. Jianu

Copiii care folosesc premergatorul, de regulă, merg mult mai târziu ca ceilalți. Micuții stau în mod normal în pătuț sau în țarc. În momentul în care capătă tonus muscular, se ridică în picioare, se lasă în jos când obosesc, iar se ridică și tot așa. În felul acesta își dezvoltă tonusul. Din pricina poziției din premergator, musculatura nu se întărește.

Încălțămintea potrivită pentru copii

  • Copilul trebuie să învețe sa meargă desculț. Acesta este mersul normal al omului.
  • Încălțămintea copilului trebuie să fie moale, cu talpa flexibilă și să fie ușoară.

“Încălțămintea care ține glezna este un nonsens, este o greșeală. Dacă ține glezna, ea nu se va întări niciodată. Putem la fel de bine să îi punem de la început ciment sau beton pe picior ca să îi țină  glezna, e același lucru cu gheata.”

“Notiunea de a ține glezna este indusă de marketing. O încălțăminte ușoară costă puțin. Cu cât incaltamintea este mai ieftină, cu atât este mai bună. Cu cât costă mai mult, cu atât s-au introdus mai multe elemente care fac rau.”

Platfusul

“Platfusul este o psihoză.” Avem campioni olimpici la atletism care au platfus, iar la noi nu se făcea armata din acest motiv (în vreme ce alte boli ortopedice grave erau complet ignorate).

98% dintre copii au talpa plată până la vârsta de 4 ani, pentru că au grăsime în talpă. Cu timpul, ea dispare, se retrage, astfel încât, spre bătrânețe, avem piciorul scobit.

Orice încălțăminte favorizează apariția platfusului: calci absolut drept. Dovezile arheologice arată că nu exista platfus înainte de apariția încălțărilor.

Concluzii

Deci undeva între 10 și 16 luni ne putem aștepta la primii pași ai copiilor noștri. Cei mai mulți copii merg în jurul vârstei de 14 luni. Mersul se definitivează ca mers de adult la 4-6 ani, până atunci apar imperfecțiuni. Copilul trebuie să învețe sa meargă desculț, iar încălțămintea să fie ușoară, moale și cu talpa flexibilă.

Cât depre fetița mea de 11 luni, mă întrebați adesea, să știți că nu merge încă. Cel puțin nu în două piciorușe, căci în patru lăbuțe tot explorează. O las să își exerseze mersul desculță, prin casă, iar pentru primii pași vom alege încălțări confortabile, moi, pe care să i le pot pune și scoate ușor. Preferabil și drăguțe. 🙂

Video- interviul cu Dl. Prof. Univ. Dr. Mihai Jianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.