5 recomandări simple care m-au ajutat să îngrijesc corect zona scutecului și mi-au ferit copiii de probleme (p)

5 recomandări simple care m-au ajutat să îngrijesc corect zona scutecului și mi-au ferit copiii de probleme (p)

Pot spune că am îngrijit câteva fundulețe pufoase de bebeluș la viața mea. Trei, mai exact, ale celor trei pui ai mei, și încă nu-i timpul pierdut. 🙂 Iar dacă băieții au depășit de multișor perioada scutecelor, surioara lor de 11 luni continuă să le poarte, deci am informații la cald, cum s-ar zice, pe tema asta.

Împart cu voi câteva reguli simple de îngrijire, care ne-au ferit de probleme.

Toate sunt recomandările cu care am plecat din maternitate sau pe care le-am primit, ulterior, de la medicul dermatolog.

1. Igiena zonei

Iată regula de aur: spălăm copilul la fiecare schimbare de scutec! Și folosim ori apă simplă pentru asta, ori apă plus produse blânde de curățare. Eu, recunosc, mereu bag și gelul de duș în ecuație.

Să nu uităm să ne spălăm și noi pe mâini, înainte de a spăla puiul om. Iar de șters îl ștergem cu prosopelul prin tamponare, nu prin frecare.

2. Crema protectoare

Chiar dacă sunt mame care spun că nu îi văd rostul, specialiștii recomandă aplicarea cremei protectoare în zona scutecului, tocmai pentru a feri pielea sensibilă a bebelușului de efectele pe care le pot avea urina și materiile fecale. Crema se aplică, după cum mi-a atras atenția medicul dermatolog, mai ales dacă bebelușul are diaree, dacă a avut un tratament cu antibiotice sau după ce începem diversificarea, când modificările de pH ale scaunului sunt semnificative și poate apărea dermatita de scutec. Bine ar fi să o aplicăm în strat subțire și să masăm uşor pentru o etalare uniformă pe suprafaţa pielii.

O cremă protectoare pe care au folosit-o și bunicile noastre este Cutaden®, iar apoi, din aceeași gamă, a apărut Cutaden® Bebe, o variantă special formulată pentru pielea sensibilă a celor mici. Se recomandă atunci când bebelușul are iritaţie de scutec sau prezintă mâncărimi ori înroşire a pielii, provocată de diverşi factori. Deci e bună și după o expunere prelungită la soare, să zicem, dar și dacă cel mic a intrat în contact cu diferite substanţe cu potenţial alergizant, când diversificăm alimentaţia, după cum scriam mai sus, sau în perioadele de erupţii dentare, care predispun la scaune dese.

5 recomandări simple care m-au ajutat să îngrijesc corect zona scutecului și mi-au ferit copiii de probleme

3. Motive de îngrijorare

Avem motive de îngrijorare dacă bebelușul plânge la fiecare schimbare de scutec sau la atingerea zonei, dacă roșeața persistă mai mult de 3 zile sau dacă apar răni deschise.

4. Cât de des schimbăm scutecul?

În primul rând, contează să alegem scutece de calitate și să nu le strângem prea tare. Apoi, în teorie și de la medic citire, schimbăm scutecul după fiecare scaun și la 2 ore când vorbim de urină. Dar verificăm, vedem dacă e cazul, un părinte știe lucrurile astea, le desoperă repede și evaluează imediat situația.

5. Schimbarea scutecului noaptea

Asta știu de acum 12 ani, de la primul copil: nu îl trezim noaptea, ca să îi schimbăm scutecul. Atât timp cât spălăm zona, o protejăm cu cremă, punem un scutec curat fix înainte de somn și repetam procedeul când bebelușul se trezește, suntem ok. Oricum cantitatea de urină este mai mică în timpul nopții. Sigur, mai e și condiția ca cel mic să nu aibă o dermatită activă în zona respectivă.

Nu-i foc dacă folosim șervețelele umede, din când în când, dar apa simplă ar trebui să fie prima opțiune.


Bun, și după ce terminăm cu îngrijirea făcută ca la carte, vorba aia, și ne vedem bebelușii cât sunt de frumoși și de pufoși, realizăm că sunt și numai buni de pozat. Că na, doar știți obsesia părinților de a umple telefonul cu sute… ce sute? mii… chiar zeci de mii de poze cu minunații mici. Unele rămân în telefon, pe altele le transformăm în tablouri, le înrămăm sau le păstrăm în fotocarți, și mai sunt și pozele pe care le postăm pe rețelele de socializare, fiecare în măsura în care simte că este ok să își expună copilul.

Apropo de asta, Cutaden®, prezent în familiile românilor de peste 64 de ani și transmis din generație în generație, a lansat un proiect interesant: “Fotografia de familie – trecut și prezent”. Este de fapt un studiu antropologic privind evoluția fotografiei de familie în țara noastră, despre care vă invit să descoperiți mai multe în clipul de mai jos. Cum și cât ne pozăm noi copiii, știm, dar părinții (chiar și bunicii) noștri oare cum procedau?

Video

Spor la îngrijit fundulețul pufos al puiului de om și la făcut fotografii fără număr după aceea, care să vă umple memoria telefonului, dar și sufletul de bucurie, ori de câte ori le revedeți. <3

Articole pe aceeasi tema

1 Comment

  • Roxana
    12/05/2021 at 8:07 pm

    Super recomandarile, big like pentru postare 😀

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.