Cum am făcut față modificărilor prin care au trecut sânii mei în sarcină și alăptare. Și de ce contează să vorbim deschis despre aceste lucruri. Plus un concurs cu premii frumoase (p)

care au trecut sânii mei în sarcină și alăptare

Sunt des întrebată cum am grijă de sânii mei, în condițiile în care au trecut prin 3 sarcini și 3 povești de alăptare, a treia fiind în plină desfășurare. Vă spun rapid ce am făcut pe zona de îngrijire, dar și cum am gestionat din punct de vedere emoțional schimbările prin care a trecut corpul meu.

Înainte de toate, să știți că nu mi-am pregătit în vreun fel sânii pentru alăptare. Ei au fost programați de la natură să hrănească bebelușul și se pregătesc singuri pentru treaba asta. Exceptând puținele cazuri în care vorbim de probleme medicale.

Pentru a-i menține fermi, am folosit susținerea potrivită. Gândiți-vă cât cresc sânii în volum în această perioadă și la ce efort mare sunt supuse fibrele musculare și pielea pe aceste variații: sân plin, sân golit. Deci contează să fie bine susținuți. Eu am simțit nevoia să port non-stop bustieră, încă din sarcină.  Le-am ales pe cele comode, din materiale naturale, moi, fără inserții metalice. A, și care nu comprimă sânii, foarte importantă partea asta, pentru că altfel pot apărea probleme în alăptare.

Privind vergeturile, dacă e să faci, faci și gata, în ciuda eforturilor, pentru că factorul genetic joacă cel mai important rol. Sigur, contează să îți menții pielea hidratată, dar cu toate cremele din lume, nu există garanții. Mai contează și exercițiile de tonifiere a musculaturii, asta ca să dormim liniștite că am făcut chiar tot ce a ținut de noi pe partea de îngrijire. Una peste alta, e de așteptat ca sânii să revină la (aproximativ) forma inițială, la câteva luni după ce am oprit alăptarea.

În rest, aș zice să ne bucurăm de decolteul generos, atât cât îl avem. Chit că sânii pot fi dureroși în perioada asta, inegali, adică nu-i numai lapte și miere totul, dar chiar și așa putem vedea jumătatea plină a paharului. Păi vreau să vă spun că am purtat decolteu de când am născut-o pe Ava, cât nu am purtat o viață întreagă. Și am auzit toate comentariile posibile cu ocazia asta, că ce deplasat, ce nemămicesc, ce lucru de nefăcut să îți permiți să ai sânii mari și să mai porți și decolteu care să ofere bebelușului acces ușor la hrană. Sunt lucruri normale, pe care însă nu le înțelegem, ba chiar le judecăm pentru că nu suntem informați și nici empatici, din păcate, cu cei din jur.

Schimbările acestea prin care trece corpul unei proaspete mame sunt și așa greu de gestionat, iar faptul că sânii care au crescut în volum stârnesc tot felul de comentarii deplasate nu vine decât să pună extra presiune pe femeia respectivă. Care poate ajunge să nu se mai simtă bine în pielea ei, căreia poate nu îi mai vine să se dezbrace în fața partenerului și cu atât mai puțin să vorbească cu el despre lucrurile astea. Nici cu el, nici cu prietenele care nu au copii, nici cu mama care i-a spus mereu că e rușine să aduci în discuție asemenea lucruri, nici cu altcineva. Și se închide în ea, suferă în liniște, nu știe că povestea ei este și povestea altor femei.

Dar e normal, dragile mele, las eu aici în scris, să citiți și poate să recitiți când simțiți nevoia. Este normal ca sânii noștri să crească în sarcină, tot așa cum este normal să crească și mai mult în alăptare. Doar sunt plini de rezerve de lapte pentru puiul de om. Este normal să purtăm decolteu (nu, nu există vreo lege care le interzice mamelor să poarte decolteu, să fie sexy, sau să mai fie femei), mai ales că astfel ne putem hrăni mai ușor bebelușul. Și este normal să îl alăptăm când i se face foame, fără a fi nevoite să ne ascundem cine știe unde pentru asta. Mai puțin ok sunt arătatul cu degetul, datul cu părerea, pusul la zid al mamelor. De la astea poate reușim să ne abținem.

În orice caz, corpul nostru este extraordinar, iar capacitatea lui de a se transforma în fel și chip și de a reveni apoi la forma inițială m-a uimit cu fiecare sarcină. Da, schimbări se văd pe corpul meu, nu mai arăt fix cum arătam înainte de copii, dar știți cât de puțin contează asta când mă uit la cei trei minunați ai mei? Și, culmea, mă simt mai feminină și mai bine în pielea mea acum, după ce am adus pe lume trei copii, decât înainte de sarcini.

Contează să avem grijă de noi, de sânii și de corpul nostru în general, dar contează și să fim blânde cu noi. Să acceptăm cu deși am depus toate eforturile, sunt lucruri pe care nu le putem controla. Schimbările pe care sarcina și alăptarea le aduc corpului nostru, însă, spun povestea unor experiențe frumoase. Și sunt parte din noi, ne amintesc ce puternice și curajoase și absolut minunate suntem pentru că am dat viață.

care au trecut sânii mei în sarcină și alăptare

Am ales să vorbesc despre acest subiect mai puțin comod tocmai pentru a vă încuraja și pe voi să vă faceți povestea auzită. Cred că ajută să vedem că nu suntem singure, că trăirile noastre sunt și ale altor femei și să înțelegem că ceea ce ni se întâmplă este firesc. Curajul uneia dintre noi de a vorbi deschis poate însemna imboldul de care altă femeie are nevoie pentru a spune lucrurilor pe nume și tot așa. Cu cât vorbim mai mult și mai liber despre subiecte care poate sunt considerate tabu, cu atât mai multe femei vor prinde curaj și vor avea avea o relație mai sănătoasă cu zona lor intimă.

Încă de anul trecut m-am alăturat campaniei manifest „Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!”, campanie lansată de Libresse, pentru a face cunoscute poveștile, experiențele, trăirile și emoțiile femeilor din România. Răspunsul pe care l-am primit atunci din partea voastră mi-a confirmat că astfel de inițiative sunt binevenite și chiar pot schimba în bine lucrurile.

Așadar, campania continuă și anul acesta, iar eu mă bucur că pot aduce iarași mesajul ei către voi.

Câștigă cu Libresse! Fă-ți POVESTEA auzită!

Ce ai de făcut de data aceasta, pentru a câștiga premiile puse in joc? Cumperi orice produs Libresse în perioada 01 aprilie 2021 – 31 mai 2021, înscrii numărul și data bonului prin SMS la 1796 sau pe www.povestealibresse.ro și poți să câștigi așa: 

  •  Zilnic: un kit intim;
  •  Săptămânal: un voucher de 500 lei pentru pasiunile tale: digital, home sau sport;
  • Lunar/MARELE PREMIU: 1 kit de creat povești  (MacBook Air + Apple Watch Series 6 + AirPods Pro + Iphone 12).

În plus, zilnic, poți câștiga un tricou statement, ca cel pe care îl port în aceste poze, dacă intri pe www.povestealibresse.ro și împărtășești un subiect tabu despre care te temi să vorbești cu familia, prietenii sau partenerul tău. Acest pas nu este obligatoriu pentru a intra în cursa pentru premiile de mai sus. 

Baftă multă! Și aveți încredere în voi, fetele mele, pentru că sunteți minunate, fix așa cum sunteți!

Articole pe aceeasi tema

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.