Ce mănânc de când îmi alăptez fetița. 3 reguli simple care m-au ferit de probleme (p)

Sunt des întrebata ce mănânc acum, de când o alăptez pe Ava și la ce alimente am fost nevoită sa renunț, pentru a nu ii face rău fetiței mele. O proaspătă mamă îmi scria că visează la o felie de pepene roșu, încă de când a ajuns acasă din maternitate. Altă mamă de pui alăptat îmi marturisea ca se uită cu jind la compotul de vișine din frigider, dar că cei din familie nu o lasă sa pună gura pe așa ceva. Ambele ma întrebau dacă eu mănânc de toate si dacă, oare, ar putea sa mai facă și ele o excepție, din când in când. Ei bine, in calitate de mamă care s-a informat mult și din surse sigure și care a alăptat 3 copii, pe mijlociul pana la 2 ani, iar cu cea mică sunt in plin proces de alăptare exclusivă, pot să vă spun că la noi au funcționat următoarele lucruri.

Mănânc ce îmi place și îmi face bine

In primul rând, am o dietă echilibrată. Da, mănânc de toate și nu, nu am renunțat la lucrurile care îmi plac pentru a o putea alăpta pe Ava. Preocuparea mea pentru alimentație echilibrată vine la pachet cu faptul ca sunt mamă de trei și atunci știu ca trebuie sa fiu exemplu pentru copiii mei la modul general și la capitolul alimentație in particular. E firesc, ii iubim cel mai mult și vrem sa le oferim tot ce este mai bun și mai pur. Valabil încă din primele zile de viața, iar in cazul puiului alaptat, știi ca dacă tu mananci tot ce este mai pur, la fel va face și el.

Vită fragedă cu rucola și parmezan

Nu sunt mare fan carne, dar îmi face M. un piept de pui la grătar absolut delicios sau o vită cu rucola bună de te lingi pe degete. Și nici cu puiul meu cu usturoi sau cu peștele la cuptor nu mi-e rușine. Știu că lumea mai tresare când aude de usturoi sau de ceapă crudă în alăptare, ei bine, mie îmi plac de nu mai pot, s-au regăsit în meniul meu toată sarcina și la fel se întâmplă și acum, de când alăptez.
Privind ouăle, aș mânca fără număr, dar încerc să mă mențin în niște limite recomandate. Ce bine merg cu legume și cu brânză!

Cum de nu m-am îngrășat în sarcină. 5 lucruri simple pe care le-am făcut.

Lactatele nu ne lipsesc din frigider, pentru ca ne plac, de la mic la mare, plus ca sunt o importantă sursă de calciu pentru mama care alăptează. Altfel, stiți cum e, laptele tot bun va fi pentru copil, doar ca va umbla la sursele de calciu din organismul mamei pentru a se forma și uite așa ajungem sa avem probleme cu oasele sau cu dinții.

Dacă e sa aleg, prefer lactatele bio. Știu cât de greu se obține certificarea asta și în momentul în care o ai, chiar înseamnă ceva. Printre altele, ai siguranța că animalele de la care provine laptele sunt crescute în cele mai bune condiții, trăiesc în aer liber și primesc hrană ecologică, ceea ce se reflectă în calitatea laptelui pe care îl dau și pe care tu îl pui mai liniștită copiilor pe masă. Las un link aici, ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă o fermă ecologică.

Deș avem mereu lapte, unt și branza în frigider, cap de listă în preferințele mele este iaurtul. Au cei de la Napolact unul bun și bio și gras, yummmi! Ma rog, au mai multe bio și bune, dar mie îmi place cel Smântânos, cu 10% grăsime. În primele săptămâni cu bebe Ava acasă, aș fi mâncat numai iaurt dintr-ăsta bio cu granola și căpșuni.

“Mănânci căpșuni, deși alăptezi?”, ma întrebau mamele. Da, pentru ca nu mănânc lăzi întregi, pentru ca bebe e obișnuit cu ele de când era în burtică și pentru că nouă ne fac bine.

Am mâncat și cireșe, cât am găsit de cumpărat. Doamne, le-am adorat! Și da, mi s-a zis și despre ele că ar fi complet interzise în alăptare și că sunt o inconștientă pentru ca le mănânc. Ce credeți, n-am fost. Mănânc și pepene, mere, roșii, castraveți, salată verde. Am liber la fructe și legume crude, pentru ca prefer sa îmi iau vitaminele de acolo și nu din pastile.

Revenind la preferința mea pentru iaurt bio cu granola și fructe, după ce a trecut timpul căpșunilor, le-am înlocuit cu piersici sau nectarine în combinația asta. Iar copiilor le place să își pună gem de casă în iaurt, v-am spus că suntem cu toții fani lactate. Și că le preferăm pe cele de la Napolact Bio, care vin la marele fix, mai ales că mâine-poimâine începem diversificarea Avei. Teoretic, mai avem vreo 3 luni pana atunci, practic, timpul zboară. Iar primul contact al copilului cu hrana solidă vrei sa fie cât mai pur, ca și laptele de mamă pe care i l-ai oferit până atunci.

Fac și excepții

Acum nu vă închipuiți că stau numai pe salate și piept de pui la grătar. S-a întâmplat să îmi fie poftă de fast food și da, mi-am luat și am mâncat cu plăcere un meniu întreg. Sunt și fan dulciuri (le prefer oricum pe cele făcute de noi) sau cartofi prăjiți, mănânc și dintr-astea. Nu toată ziua bună ziua, nu în cantități industriale, nu în miez de noapte, dar dacă mi-e cu adevărat poftă de ceva, de ce să înghit în sec? Și nici nu evit sa o alăptez pe Ava după aceea. Pentru că mai circula mitul ăsta: ai mâncat un hamburger cu cartofi prăjiți, mai bine mulgi și arunci laptele, decât sa îți alăptezi copilul. Nu, atât timp cât astfel de alimente rămân la stadiul de excepții, specialiștii spun că ne putem alăpta liniștite bebelușii.

Beau și cafea, asta este o altă întrebare pe care o primesc des. Da, beau cafea cu lapte în fiecare dimineață, fix cum făceam și înainte de a rămâne gravidă și apoi, pe toată durata sarcinii. Mănânc și ciocolată dacă îmi este poftă, însă nu prea mi-a fost de când am născut. Cu alcoolul e o alta discuție. Medicul consultant în alăptare mi-a spus ca este ok sa beau un pahar de alcool pe săptămână și deși eram fan vin înainte de sarcina cu Ava, acum simt ca este mai bine pentru ea sa stau departe de alcool. Ca doar n-o fi un capăt de țară treaba asta, plus ca e așa liniștitor gândul că dacă vreau și vreau alcool, pot sa beau, deși alăptez. Ținând cont, desigur, de limitările și de recomandările specialiștilor.

Retestez la o săptămâna alimentul despre care cred că nu i-a făcut bine bebelușului

De fapt, în alăptare, e pe testate totul. Dacă ți se pare că un aliment nu i-a făcut bine copilului, îl reiei peste o săptămână. Obții același răspuns, înseamnă ca într-adevăr nu îi face bine și ar trebui să îl elimini din alimentație. Noi doar la vinete am obținut reacția asta până acum, în cele trei luni de alăptare. În rest, am mâncat tot ce mi-a făcut cu ochiul, cum ați văzut mai sus, de la lactate, ouă, carne și până la mult discutatele fructe și legume crude.

Concluzie

Limitările în alăptare sunt mult mai puține decât s-ar crede, mănânc ce îmi place și îmi face bine, lucruri considerate sănătoase și în 99% din cazuri gătite acasă. Am o dietă echilibrată, nu mă înfometez, doamne ferește, că tot am mai fost întrebată chestia asta, dar nici nu rup frigiderul la 12 noaptea.
O chestie simplă, dacă alegi tot ce e mai pur, nu prea poți da greș. Adică, în cazul nostru, legume din grădina bunicilor de la Bacău și fructe din livada lor (în limita stocului disponibil😊), lactate de la Napolact bio, carne de la găinile crescute de o cunoștință a părinților mei și trimisă de mama periodic, ouă bio și tot așa.
Nu privesc alegerile alimentare sănătoase ca pe o presiune, ci ca pe un mod de viață pentru întreaga familie. Si da, fac și excepții, cum vă spuneam, am poftele și plăcerile mele, care sunt ok, atât timp cât rămân la stadiul de excepții. 😉

povestea nasterii fetitei mele in pandemie

 

3 comentarii pe “Ce mănânc de când îmi alăptez fetița. 3 reguli simple care m-au ferit de probleme (p)

  1. Ioan Nicoleta spune:

    Buna. Ti-am citit acum articolul..foarte bun și foarte util.. și foarte de acord cu tine .. și eu alaptez de aproape 9 luni și la fel am procedat iar bebe este foarte bine. Mă gândeam , având în vedere experiența ta, ai putea să scrii un articol despre cosmeticele folosite în timpul alaptarii..? Eu m-am lovit de curând de această problemă, vrând să comand o crema de față, am văzut ca nu este recomandată în sarcina și alaptare, deoarece crema conține retinol..🤷‍♀️🤨 și nu prea stiu ce să fac.. Închei prin a te felicita pt tot ce faci.. ești minunată!!❤🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.