Va spun din start, mie nu-mi place inghetata! Dar aceasta pe care o face mama e divina, asa ca-i imposibil sa nu-ti placa. Am scris mai jos reteta (simpla, rapida), ca-i pacat sa n-o impart cu voi:
Ingrediente:
-1 kg zmeura/capsuni;
-5 albusuri;
-1/2 kg smantana pentru frisca;
-2 plicuri zahar vanilat;
-400 gr zahar brut;
Cantitatea aceasta de zahar va garanteaza un gust foooarte dulce. Daca vreti ceva mai light, propun sa folositi 250 gr, dar depinde mult si de cat de dulci sunt fructele.
Mod de preparare
Se zdrobesc fructele, folosind furculita, cu jumatate din cantitatea de zahar brut si cu 1 plic de zahar vanilat. Nu le zdrobiti foarte tare, nu vrem sa obtinem o pasta, ci un amestec in care se regasesc si bucati de fruct. Albusurile se bat foarte bine (ca pentru bezea!) cu celalalt plic de zahar vanilat si restul de zahar brun. Se incorporeaza fructele zdrobite in albusurile batute, folosind in continuare mixerul si turnandu-le treptat, astfel incat consistenta finala sa fie tot de bezea.
Smantana se bate bine pana obtinem frisca (de preferat ar fi ca ea sa fie facuta deja in momentul in care finalizam pasii de mai sus si sa se pastreze la frigider). Se incorporeaza frisca usor in compozitia de fructe (nu mai folosim mixerul de data aceasta) si se da totul la congelator. Dupa o ora, se scoate si iar se amesteca, sa nu apara ace (optional). Chiar daca in final consistenta nu va fi la fel de fina ca cea a inghetatei din comert, e cu siguranta muuult mai gustoasa si mai sanatoasa.