Nu există cale ușoară de a aduce pe lume un copil

Ruxandra Luca, insarcinata, sarcina, 9 luni

Am născut primii doi copii natural și pe al treilea tot așa mi-as dori sa il aduc pe lume. Zilele trecute, făceam schimb de impresii cu prietena mea, mama unei fetițe de 7 anișori, născută prin cezariană. Eu ii spuneam ca ce bine mi-a fost cu naturalul, prietena mea o dădea înainte cu ce faina e cezariana. Și-apoi, după ce am intrat in detalii, am realizat ca amândouă am trecut prin niște experiențe extrem de dificile, sunt lucruri care sigur ne-ar fi îngrozit în anii noștri de ne-mame.
Si-am mai realizat ca suntem wow, ca toate celelalte femei din lumea asta care dau viața, indiferent de modul in care puii lor vin pe lume.
.
Ea mi-a povestit, de exemplu, că după cezariană, nu și-a simțit efectiv picioarele vreo 24 de ore, cică e o senzație cumplită, și ca avea o tăietură mare, mult mai mare decât și-o imaginase vreodată, de la un capăt la celălalt al burții. Cum a trecut efectul calmantelor, rana a început sa o usture.
.
-Și, ce ai făcut? am întrebat-o îngrijorată.
Mi-a povestit ca a luat ce medicamente ii fuseseră recomandate și ca, in timp, și-a revenit, iar cicatricea e acum aproape inexistenta. Era așa senina când mi le zicea.
-Se duc toate, a continuat. Acum am fata de 7 ani, e viața mea, sufletul meu și cea mai bună prietena a mea. Aș mai trece prin tot de 1000 de ori pentru ea.
.
Apoi i-am zis și eu ca alergam la doua săptămâni după nașterea naturală, doar ca la prima naștere nu mi-a prins epidurala, pe care ma bazam în totalitate, astfel încât am fost nevoită sa îndur toate durerile alea, complet nepregătită fizic și psihic. Iar la a doua naștere, deși am crezut ca sunt ok și bine pregătită, mi s-au declanșat vechile frici. Amintirea primei experiente era așa vie, parcă abia trecusem prin traumă și am paralizat efectiv. Nu am mai putut nici sa vorbesc, nici sa răspund la ceea ce ma îndemnau cadrele medicale sa fac. Și dureri după, amețeli, fire, hemoroizi, nu-i ușor. Zici ca e, când privești in urma ai impresia ca n-ai făcut mare lucru, dar doamne, ce proces mai e și nașterea asta! Și chin, și binecuvântare, și descoperire a faptului ca poți face orice și ca limitele ni le punem singuri, dar ca le putem depăși, dacă avem o motivație puternică. Și ce motivatie mai buna sa existe pe lumea asta, dacă nu puiul tău?
.
Pana la urma, va zic, nu exista vreun mod ideal sau simplu de a aduce pe lume un copil. Nașterea, indiferent de felul ei, implica teama și durere, n-ai făcut o cezariana și ai scăpat, tot așa cum n-ai născut natural și la o ora după ești ca noua. Dar puiul de om vine la pachet cu atâta iubire, încât știi ca ai putea putea sa muți munții din loc pentru el, darămite sa treci printr-o naștere (deși, cumva, cred că le putem compara pe cele două). Poți, pentru el poți orice și parca niciun drum nu e prea greu, dacă știi ca la finalul lui te așteaptă binecuvântarea asta suprema de a fi mamă.

Articole pe aceeasi tema

3 Comments

 • Anca
  19/12/2019 at 10:25 am

  Așa este Ruxandra,nu contează cum reușim să îi aducem pe lume,important este să fim cu toții bine. Eu am doi băieți, diferența între ei este de 6 ani,amândouă cezariene,nu la cerere,au fost probleme,și îți pot pune sincer că este foarte grea cezariana,de aceea au trecut 6 ani până m-am decis să îi fac un frățior,foarte grea este recuperarea dar cum ai scris și tu,cand îi vezi, totul pălește! Te pup! Sarcină ușoară!

  • ruxandra
   Ruxandra Luca
   19/12/2019 at 7:21 pm

   Te pup, sa fiți bine! Și între ai mei tot 6 ani sunt. Între primii doi 🙂

 • Mihaela Voicu
  02/01/2020 at 11:05 pm

  Cred ca depinde de fiecare organism cum suporta durerea si capacitatea lui de refacere. Eu am ales nasterea pein cezariana, intr un fel sau altul eram pregatita psihic, avand si alte interventii chirugicale! La 4 zile de la nastere intindeam haine cu mama. Desi am avut si serom ,tot cezariana as alege! Mi am revenit f repede, iar la 6 saptamani de la nastere am fost operata de colicist laparoscopic!
  Trebuie sa ai incredere in tine si in corpul tau si sa alegi varianta potrivita pt tine si bebe!❤

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.