Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil

Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil
Viața de proaspătă mamă nu-i chiar floare la ureche. Oricât de recunoscătoare ai fi pentru minunea din viața ta și pentru timpul pe care îl petreci cu bebelușul, poți ajunge să te simți foarte singură. Fără legătură cu iubirea pentru copil, fără a fi mai puțin recunoscătoare că l-ai adus pe lume sănătos și că îl vezi cum crește frumos, zilele pot ajunge să semene mult una cu cealaltă. Și intervine singurătatea pe care o înțeleg atât de bine. Dar de care nu mă lovesc de când am devenit mamă pentru a treia oară. Ce s-a schimbat acum?
.
Ei bine, chiar dacă eu rămân baza, de mine depinde bebe Ava pentru hrană și in brațele mele se liniștește cel mai repede, în permanență mai este cineva cu noi acasă.
.
Doamna E., bona noastră, vine 8 ore pe zi, de luni până vineri. Este pentru prima dată când avem bonă de la început, cu băieții ne-am descurcat singuri. Doamna E. face parte din familia noastră de când avea puiul meu mijlociu doi ani și două luni. Este bunica pe care nu o avem aproape și singurul nostru ajutor.
.
În jurul orei 17, ajung acasă M. si băieții. In weekenduri suntem toți cinci, de dimineața până seara, la fel și în vacanțele copiilor sau în perioadele în care se închid școlile și grădinițele, din pricina pandemiei. Atunci să vedeți forfotă. O forfotă care mi-e dragă și pe care o prefer oricând singurătății.
.
M. a fost mereu prezent și implicat în creșterea copiilor noștri. Si la el, ca și la mine, experiența își spune cuvântul, iar acum, la al treilea, îl simt mai relaxat și mai pregătit sa ma ajute așa cum am nevoie sa fiu ajutata. Cât despre Albert și Aris, sunt băieți mari, ințeleg multe și mă pot baza pe ei cu surioara lor și cu atâtea altele.
.
Așadar, am in permanență cu cine să schimb o vorbă sau în brațele cui să o las pe Ava. Cât contează!
.
Pentru că da, este nevoie de un sat întreg ca sa crești un copil. Eu, M., băieții, doamna E, noi suntem satul întreg din jurul Avei, noi creștem acestă fetiță, noi suntem zi și noapte lângă ea, gata să îi răspundem chemării, să o alinăm, eu sa o hrănesc, noi toți să o facem să râdă și sa o iubim mult, cât de mult putem. Noi 5 suntem tot satul de care bebe Ava are nevoie ca să se facă fetiță mare.
.
M-aș descurca și fără sat. Mamele pot orice. Dar cu noi toți împărțind responsabilități și oferindu-i iubire, este atât de simplu, atât de firesc. În casa noastră e mai multă bucurie decât a fost vreodată, și nu întâmplător. Suntem mulți și veseli și visez sa fim și mai mulți, într-o bună zi. Ce binecuvântare să am o familie numeroasă!

Un comentariu pe “Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil

  1. Cristina Dragomir spune:

    Deci nu te lasi. Tot mai vrei 🙂
    Esti curajoasa. Chiar daca ai si un ajutor, se vede pe tine ca esti genul ala bataios si descurcaret, care se implica in toate si pe toate incearca sa le faca cat mai bine. Vrem mai multe femei ca tine, care nu sunt doar fuste scurte si picioare, ci au si minte si suflet si tot ce trebuie unei femei complete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.