Cum sa cresti un copil sanatos intr-o lume tot mai poluata

Ruxandra Luca, Cum sa cresti un copil sanatos intr-o lume tot mai poluata

Recent, am auzit un parinte povestindu-le prietenilor din experientele copilariei lui. Spunea cu mandrie ca nimeni nu l-a cocolosit vreodata si ca tare bine i-a mai fost asa:

-Pai mancam ce apucam si eram sanatos tun. Luam fructele direct din copac, nu le mai spalam. Unde mai statea mama sa dezinfecteze totul, sa alerge dupa mine cu vitaminele, sa ma care pe la toti doctorii? Eu am crescut altfel si uite ce bine am ajuns! Copiii de azi, nu-i vezi? Niste bolnaviciosi…

Ceea ce pierde din vedere acest parinte e ca a „crescut altfel” acum 20-30 de ani. Lumea din jurul lui s-a schimbat fantastic intre timp, iar copiii zilelor noastre trebuie sa faca fata unor noi provocari pentru sanatatea lor. Haideti sa ne gandim la urmatoarele:

A) Continutul in minerale al solului a inregistrat un declin. Prin urmare, la fel s-a intamplat cu tot ceea ce se se cultiva in acest sol, rezultand alimente de mai proasta calitate.

Deci marul pe care il mancai tu din copac direct, acum 2-3 decenii, nu mai este acelasi cu cel pe care il oferi astazi copiilor tai. Iata si cifre. O analiza efectuata pe 43 de fructe si legume arata scaderi ingrijoratoare ale nivelului nutritiv, inregistrate intre 1950 si 1999: nivelul de calciu a scazut cu 16%, cel de fosfor cu 9%, fierul cu 15%, iar riboflavina (vitamina B2) cu 38%.*

B) Si obiceiurile alimentare ale copiilor de pretutindeni s-au schimbat, devenind mai daunatoare, prin aparitia mancarurilor de tip fast food, junk food si a aditivilor. Nu cred ca pe langa casa bunicii tale de la tara, acolo unde ti-ai petrecut copilaria, tu, copilul sanatos tun de altadata, erau multe fastfooduri. Nici prin preajma blocului alor tai, daca stau bine sa ma gandesc. Oare bagati adesea semipreparate la microunde? Devorati dulciuri ambalate si va delectati cu sucuri acidulate? Ma indoiesc. Ei bine, copiii de astazi le gasesc la tot pasul.

Haideti sa vedem cam in ce mod pot influenta aditivii sanatatea celor mici, prin cateva exemple, care, dupa, mine sunt suficiente sa te puna serios pe ganduri:

E102 (regasit in dulciuri, biscuiti) →poate duce la: hiperactivitate, astm, iritatii;

E124 (regasit in dulciuri, biscuiti, bauturi) →poate duce la alergii, intolerante;

E110 (regasit in dulciuri, bauturi, inghetata) →poate duce la alergii, probleme gastrice;

E122 (regasit in biscuiti, gemuri, dulciuri, semipreparate) →poate duce la alergii, intolerante;

E211(regasit in bauturi racoritoare, acadele)→poate duce la hiperactivitate si astm.**

Nu cred ca auzisesi de aceste boli pe vremea cand erai copil. Astmul sau alergiile sunt probleme de sanatate noi, aparute ca urmare a  schimbarilor de mediu, in special in tarile dezvoltate. In Romania, alergiile au crescut de la 2% la 10% (2013), media est europeana fiind de 5%. Autismul afecteaza 1 din 88 de copii, obezitatea infantila, iarasi, ne plaseaza pe unul din locurile fruntase din Europa. Nici la nivel global cifrele nu arata mai bine: o cresere cu 300% a alergiilor, 200% a astmului si 300% a obezitatii, fata de anii 80.

C) Nu mai vorbim de toxicitatea mediului si de poluare care au crescut la cote alarmante, avand efecte epigenetice imediate sau de lunga durata. Resimtim aceste consecinte inca din burta mamei.

Un studiu unic in lume desfasurat de Environmental Working Group in anul 2005, privind efectele poluarii in cazul nou-nascutilor, face descoperiri alarmante: cordonul ombilical al fiecarui nou nascut avea, in momentul nasterii, o medie de 285 poluanti toxici. Mostrele de sange proveneau de la copii adusi pe lume in spitalele din Statele Unite, in august si septembrie 2004. Printre toxinele si factorii poluanti descoperiti se numara chimicale si metale care pot produce cancer si care afecteaza creierul si sistemul nervos.

Expunerea la poluarea din aer inainte de nastere poate rezulta intr-un IQ mai scazut in copilarie. Poluarea din aer are efecte adverse cronice si asupra dezvoltarii plamanilor la copii. Haideti sa ne uitam si la numarul de copii chinezi nascuti cu malformatii, care a crescut cu 40% intre 2001 si 2006. Iar in Orientul Indepartat Rus putem vorbi de o crestere cu 100% a malformatiilor (1973-2011), cele mai importante fiind ale sistemului musculo-scheletal. Efectele poluarii se resimt, asadar, pe toata linia si sunt dezastruoase.

Toate aceste aspecte au fost discutate in cadrul intalnirii de zilele trecute cu doctorul Clarke Murray, unul dintre cei mai importanti specialisti in medicina integrativa pediatrica. Am luat parte la aceasta intalnire alaturi de o mana de jurnalisti si bloggeri: s-au prezentat studiile redate mai sus (cu toate detaiile privind sursele), s-au identificat problemele de sanatate cu care se confrunta copiii nostri, s-au tras semnale de alarma, dar s-au oferit si solutii. Adica in ciuda declinului in calitatea mancarii, in ciuda alegerilor alimentare tot mai nesanatoase si a cresterii poluarii si toxicitatii din mediu, am avea cu ce sa contracaram lucurile acestea. Am putea creste copii sanatosi intr-o lume tot mai poluata.

Dr. Clarke explica cum toate bolile pot fi impartite in doua categorii: acute si cronice. Cele acute sunt de scurta durata, precum raceli, episoade de tuse, febra sau gripa, in vreme cel bolile cronice sunt de lunga durata, precum: otite care revin, astm, eczema, probleme digestive, dificultati in invatare, probleme de comportament, plus spectrul bolilor autiste.

Indiferent daca cel mic sufera de o boala acuta sau cronica, Dr. Murray considera ca trebuie sa iei in calcul asa:

  • cum tratez boala;
  • cum ajut sistemul imunitar al copilului sa faca fata provocarii;
  • cum sa determin sistemul imunitar al copilului sa devina tot mai puternic si mai „intelept” dupa fiecarea incercare;
  • cum sa ajut sistemul imunitar al copilului sa se maturizeze.

Felul in care o boala este tratata afecteaza modul in care copilul creste si evolueaza. Folosirea repetata a antibioticelor slabeste sistemul imunitar, iar copiii au sanse tot mai mari sa capete infectii. Care infectii vor fi tratate cu o noua runda de antibiotice, formandu-se astfel un cerc vicios.

Intelegand diferenta enorma dintre tratarea simptomelor prin medicamente si vindecarea cu adevarat a copilului tau, tratand cauza, reprezinta inceputul tratamentului medical cu adevarat eficient. (Dr. Clarke Murray)

Dr.Murray crede in puterea suplimentelor ca tratament complementar. Merg cu regularitate la medic, aleg un mod de viata sanatos, dar iau si suplimente, pentru a desavarsi ceea ce pot face primele doua. Cam asta este ideea promovata. Din pricina declinului in calitate si continut nutritiv al alimentelor, oricat am incerca sa ne hranim copiii corect, ei s-ar putea sa nu primeasca toate vitaminele de care au nevoie. Ca sa nu mai spunem ca micutii au nevoie de nutrienti pentru a creste. Aici intervin suplimentele care, conform doctorului Murray, rezolva carentele din organism si ajuta copilul sa se dezvolte la potentialul maxim.

Este, intr-adevar, mai simplu sa mentii pe linia de plutire starea de sanatate a unui copil, decat pe cea a unui adult, care e posibil sa fi mers pe o cale gresita in ultimii 30 de ani. In cazul copilului, rezultatele se vad mai repede si mai bine. Luand in calcul faptul ca cea mai mare parte a creierului se dezvolta pana la varsta de 7 ani, este cel important sa le oferim suplimentele in copilarie, ne-a asigurat Dr. Murray. Si pentru ca poluarea din mediu ii afecteaza pe cei mici inca din timpul vietii intrauterine, dupa cum am aratat mai sus, este important ca si gravida sa aiba grija de ea si sa aleaga suplimentele potrivite. Lucru valabil, mai tarziu, si pentru mama care alapteaza.

Suplimentele pot fi folosite atat pentru a imbunatati starea de sanatate, cat si in scop terapeutic, dupa cum arata exemplele de pacienti tratati in clinica doctorului din Los Angeles.

Pornind de la lucrurile in care crede si pe care le-a studiat intreaga sa viata, doctorul Murray a dezvoltat ChildLife®, prima gama de suplimente alimentare naturale, special create pentru copii. Produsele acestea nu contin organisme modificate genetic, aditivi, coloranti sau indulcitori artificiali. Puteti gasi gama completa la acest link. In Romania, portofoliul de produse ChildLife Essentials este adus de Secom®, incepand din anul 2007.

Copiii mei iau Vigantol, eu am luat vitaminele recomandate in sarcina, Albert mai ia si el vitamine (nimic in mod constant) si cam atat. Nu suntem fani suplimente, poate si pentru ca, sincera sa fiu, nu stiam mare lucru despre subiect. Asa ca discutia cu Dr. Murray a venit la fix. Fiecare dintre noi, cei prezenti la intalnire, a avut posibilitatea sa isi clarifice nelamuririle direct de la sursa si asta mi s-a parut extraordinar.

Acum transmit mai departe informatia catre voi, urmand sa o folositi cum credeti de cuviinta. Si sa luati deciziile pe care le considerati corecte pentru sanatatea copiilor vostri.

Privind gama ChildLife®, am incercat doar siropul First Defense. I l-am oferit lui Albert pentru prima data in urma cu cativa ani, la recomandarea medicului. Si chiar s-a dovedit un „first” si „strong defense”, pentru ca mi-a protejat copilul numai bine de toate racelile care ii afectau pe banda rulanta colegii de gradinita. Acelasi feedback pozitiv privind siropul First Defense l-am avut si de la prietenele mele.

In final, copii sanatosi sa avem si puterea sa ii mentinem asa!


*Sursa studiu: Journal of American College of Nutrition, Vol. 23, No. 6, 669-682, 2004. Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999

**Sursa: http://www.infocons.ro/ro/cauta-in-dictionar.html 

Sursa featured image aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.