Cererea de pe pui cremos e foarte mare la noi în casă, iar eu n-am decât să mă conformez, dacă vreau să văd farfurii goale și burți de copii pline. Era bună o poză mai relevantă cu preparatul ăsta, dar când aud “mama, e gata, e gata???” la fiecare 5 secunde, nu-mi mai arde de făcut poze artistice, înainte să îi chem, în sfârșit, la masă.
De vreo două luni mă țin să vă scriu rețeta, deci mă bucur că în sfârșit m-am mobilizat să aștern aici câteva rânduri. Sper că și voi, pentru că pe Instagram, cel puțin, fetele mi-o cer ori de câte ori văd în stories că iar s-a făcut pui cremos în bucătăria noastră (cred că e cea mai cerută rețetă ever). Arată și mega apetisant puiul ăsta, de ce să nu recunosc, adică îmi plouă în gură numai cât scriu despre el, darămite când îl am în față.
Așa, nu-i mare lucru să-l faceți, plus că rețeta se poate adapta în funcție de ce ingrediente aveți prin casă. Cel mai des, eu folosesc o legătură de ceapă verde, piept de pui, smântână pentru gătit și brânzeturi (în general parmezan și mozarella), puțin ulei, sare și piper. Le-am combinat după capul meu.
Se poate și fără ceapă, au și fost dăți când am adăugat puțin usturoi pisat sau granulat, spre final. Am încercat și cu brânză Roquefort, în loc de mozarella, și iese delicios, absolut delicios. Dar cu parmezan și mozarella e cel mai bine, să mănânce toți ai casei.
Tai puiul fâșii (sau las bucăți mai mari, depinde cât fac și ce chef am, dar ca să încapă cat mai multă carne în tigaie, merge fâșii). Tai și ceapa rondele. Călesc puțin ceapa verde în ulei, apoi adaug carnea, o călesc nițel și pe ea, împreuna cu ceapa. Torn apă, pun sare și las la înăbușit, în tigaia acoperită.
După ce e cam gata puiul, merge adăugat vin, am încercat și mi-a plăcut mult ce a iesit, dar na, dacă sunt copii la masă, mai complicat cu vinul (nu mai lași mult pe foc după asta, cât să se evapore).
La final, adaug smântâna pentru gătit și las preț de vreo două clocote, atât, altfel nu mai iese sosul cremos. Smântână să fie suficientă cât să vă iasă sosul, vedeți voi. Imediat pun și brânzeturile, care în câteva secunde se topesc frumos acolo, presar puțin piper proaspăt măcinat și gata. Pun în farfurii și chem gașca veselă la masă.
Le place să mănânce puiul cremos cu cartofi la cuptor sau cartofi fierți, salata verde, fasole verde, pătrunjel tocat mărunt. Uneori le pun pe toate pe masă, alege fiecare ce vrea.
Cam așa, poate vă inspiră rețeta noastră, poate faceți și voi. Poftă bună! 🙂
A, și ia uiați ce am aici, imagini grăitoare pentru cremoșenia asta de mâncare:
Ce branzeturi ai pus?