Cum stă treaba cu primul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeile. Plus răspunsul la întrebarea: care este singura metodă contraceptivă 100% sigură? (p)

primul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeile

Mi se spune că le fac poftă oamenilor să aibă și ei 1-2-3 copii. Măi, da, toate bune și frumoase. Luați totuși în calcul că nu se va îngrămădi nimeni să ducă nesomnul și grijile în locul vostru, să vă trimită copiii la școală și în tabere sau să le ia haine, rechizite, dintr-astea de viață-dincolo-de-pozele-de-pe-net, știți voi. Deci e o decizie de cântărit bine cu partenerul și de mers înainte abia după ce sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă. Până atunci: contracepție, prieteni, că altă cale de făcut sex fără făcut și copii nu prea e. Adică nu m-aș baza pe: lasă că e ok, merge și așa, nu se întâmplă nimic o singură dată, nu oi păți tocmai eu.

Acum, metode contraceptive tot avem la îndemână. Care o fi cea mai bună, întrebați? Cea care vi se potrivește. Sigur că unele sunt mai eficiente, altele mai puțin. Să reținem că poți rămâne gravidă și la câteva zile după contact. Deci se întâmplă ce se întâmplă între voi doi azi și la 3-5 zile abia, când ți-e lumea mai dragă, hop! rămâi însărcinată.

Am moderat recent un eveniment pe tema contracepției, așa că dacă vreți să știți mai multe despre subiect, vă zic eu, interesatele mele. A apărut acum și un sterilet care înțeleg că e altceva, fără hormoni, fără durere, cu cele mai mici dimensiuni de pe piață, o frumusețe (am ajuns să zic asta despre un sterilet, o să vedeți de ce).

Articolul care urmează spune lucrurilor pe nume, strict informații medicale, nu altceva, dar dacă vă știți sensibili la subiect (pe principiul că nu faceți și nu vorbiți despre așa ceva, că na, e rușine) dați skip postării. Altfel, enjoy, cred că e utilă pentru toată lumea.

Ce metode contraceptive avem la ora actuală?

Ca să alegeți metoda contraceptivă potrivită, bine ar fi să discutați cu medicul ginecolog, care în funcție de istoricul medical și alte variabile (vârstă, stare de sănătate, frecvența activității sexuale) va face niște recomandări, explică Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog.

Dintre mijloacele contraceptive cu eliberare de hormoni, cea mai bună eficiență, de 99%, o au așa, conform doctorului Boleac: implantul hormonal (te protejează 3 ani, eliberează progesteron), steriletul (dispozitiv intrauterin cu sau fără eliberare de hormoni) și injecția contraceptivă (te protejează un număr de luni: 1-2-3). Doar că implantul hormonal și injecția contraceptivă nu mai există în Programul Național de Contracepție și nu se găsesc pe piața din România.

De asemenea, există varianta de sterilizare (masculină și feminină), care implică o intervenție chirurgicală și este o metodă definitivă (dacă te răzgândești, șansele să mai poți face copii sunt minime). Pe mine varianta asta mă cam sperie, dar nu-i despre mine aici, ci despre fiecare dintre voi.

Cu eficiență între 91% și 94% avem pilula contraceptivă combinată, pilule care conțin doar progesteron (cu indicație pentru femei peste 40 de ani, fumătoare, femei care alăptează), plasturele contraceptiv (se schimbă săptămânal) și inelul vaginal (cel disponibil la noi în țară trebuie schimbat lunar).

Mai puteți alege ca mijloace contraceptive: prezervativul (masculin și feminin, singurul care protejează de bolile cu transmitere sexuală, NU și de infecția cu HPV), diafragma, spermicidele, plus metoda retragerii (folosită pe scară largă la noi, e și comodă, nu presupune mers la medic) sau metoda calendarului.

Cum poți rămâne însărcinată și la 3-5 zile după contact, dacă folosești metoda retragerii

Ca să fie clar pentru toată lumea, metoda presupune să nu aibă loc ejacularea în interiorul vaginului. Nu este însă o variantă sigură, avertizează medicii, pentru că inclusiv înainte de ejaculare se poate elimina o cantitate suficientă de spermatozoizi ca femeia să rămână gravidă (dacă este la ovulație). Iar lichidul seminal și spermatozoizii supraviețuitesc 3-5 zile în vagin, deci dacă femeia urmează să aibă ovulația, ea poate rămâne însărcinată și peste câteva zile. Vă cam pune pe gânduri, așa-i?

Metoda contraceptivă 100% sigură

Ei, prieteni, singura metodă contraceptivă care ne protejează 100% este… abstinența. Ați citit bine. Dacă vi se pare pe sufletul vostru chestia asta, go for it! Altfel, alegeți responsabil dintre metodele pe care le avem la îndemână și care au eficiență de până la 99%.

Steriletul

În prezent se folosesc două tipuri de sterilet: pe bază de cupru și cu eliberare de hormoni.

Ce se întâmplă concret: amplasarea unui corp străin în cavitatea uterină produce o reacție locală. Prin eliberarea de cupru este afectată motilitatea spermatozoizilor și fertilizarea unui ovul, eventual, are loc prevenirea implantării. Când vorbim de eliberarea de hormoni, acțiunea are loc asupra mucoasei uterului (endometrului), care nu mai e propice pentru implantarea sarcinii.

Ce ar trebui să facem înainte de a ne monta steriletul

Medicul ginecolog trebuie să verifice statusul colului. Se recomandă screening și pentru bolile cu transmitere sexuală. Grijă mare, dacă aveți o infecție în corp, prin montarea steriletului nu faceți decât să o răspândiți, lucru ce poate duce la un caz de infertilitate.

În momentul în care bifați condițiile de mai sus și aveți un uter normal, se poate merge înainte cu montarea dispozitivului. În rare cazuri, apar dureri, sângerări mai abundente la menstruație sau între menstruații, care dacă persistă, duc inevitabil la îndepărtarea steriletului. Există și femei care pur și simplu nu îl suportă sau pot apărea accidente la inserția lui (perforarea uterului, sângerare, infecție), lucruri care se întâmplă tot așa, extrem de rar, dar de care totuși vă zic, să aveți informația cap-coadă.

Purtarea steriletului afectează fertilitatea?

Studiile pe care le avem la ora actuală, explică Dr. Ioan Boleac, specialist infertilitate, arată că între pacientele care au avut dispozitiv intrauterin și cele care nu au avut dispozitiv intrauterin NU există diferențe semnificative în ceea ce privește fertilitatea. Indiferent de perioada folosirii steriletului.

Contează și forma steriletului, avertizează Dr. Diana Mihai, medic ginecolog.

Până la apariția steriletului sferic, se utiliza cel sub formă de T, iar respectivele brațe puteau provoca leziuni/modificări la nivelul mucoasei sau mușchiului uterin. De luat în calcul și regularitatea cu care pacienta vine la medic pentru a vedea dacă steriletul este poziționat corect (ecografic se observă treaba asta).

Atunci când vorbim de fertilitate, depinde, așadar, ce tip de sterilet alegem, dar și modul în care gestionăm purtarea lui. Deși sunt medici care nu recomandă efectuarea analizelor înainte de montarea dispozitivului, ele sunt importante pentru a identifica modificări sau posibile infecții care pot afecta fertilitatea. Deci vedeți și voi la cine mergeți și câtă încredere aveți în ce vă sfătuiește să faceți.

Și cum, să mai bat drumul o dată până la cabinet? Întreabă uneori pacientele. Da, pentru sănătatea ta și siguranța că dispozitivul intrauterin nu îți va afecta fertilitatea, eu spun că merită din plin să faci două drumuri.

Prin ce diferă, totuși, steriletul sferic IUB Ballerine de alte dispozitive gândite cu același scop?

 

primul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeile

Nu ați zice că vă uitați la un sterilet, așa-i? Îți sare în ochi forma sferică, datorită căreia dispozitivul se adaptează în interiorul cavității uterine, astfel încât sunt eliminate riscurile pe care ni le asumăm atunci când alegem să folosim un sterilet în formă de ,,T”, apropo de ce scriam mai sus.

Bile albe pentru IUB Ballerine, conform explicațiilor oferite de Dr. Diana Mihai, care are experiență cu produsul:

  • nu afectează libidoul sau metabolismul osos;
  • nu are influență asupra ovulației;
  • nu cauzează îngrășare;
  • oferă eficiență de 99% (!);
  • nu utilizează hormoni;
  • nu există efecte adverse pe termen lung (luna următoare după îndepărtarea steriletului se restabilește fertilitatea);
  • poate fi folosit de femei indiferent dacă au născut sau nu;
  • este eficient până la 5 ani (timp în care nu uitați să mențineți o relație apropiată cu medicul și să mergeți la controale periodice).

Metoda de introducere a steriletului IUB Ballerine nu este dureroasă

De multe ori, durerea resimțită în timpul inserției steriletului este cauzată de faptul că se prinde colul cu o pensă, pe viu. Chiar dacă procedeul durează doar o secundă, poate duce inclusiv la leșin, organismul suferă un șoc, explică Dr. Diana Mihai.

Cu IUB Ballerine lucrurile stau diferit, montarea și îndepărtarea dispozitivului sunt nedureroase. De asemenea, înțeleg că dispozitivul nu se simte în timpul contactului sexual, pe parcursul zilei sau la menstruație, deci îl ai și te protejează, fără să știi că este acolo.primul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeile

Cât costă?

Dispozitivul în sine poate fi cumpărat de aici. (găsiți în link preț și restul detaliilor utile)

Ce pot eu să vă ofer acum este o REDUCERE bună de 20%,  dacă folosiți CODUL PROMOȚIONAL:

RL20 (valabil până la 31.12.2022)

La suma asta se adaugă banii necesari pentru investigațiile medicale pe care, ați văzut, bine ar fi să le faceți.

Concluzii

Dacă nu sunteți hotărâți să aduceți pe lume un copil, folosiți mijloace contraceptive. Eficiența lor merge până la 99%, iar opțiuni sunt multe, v-am zis în mare despre ele. Programați o vizită la medicul ginecolog, cel mai bine, discutați cu el, vedeți ce vă recomandă.

Dacă aveți fete adolescente, duceți-le și pe ele, e important să fie informate, să poată întreba tot ce le macină. De la 16 ani se pot programa și merge singure la medic, nu mai e nevoie de prezența părintelui. Vorbiți și cu băieții, aveți grijă să fie și ei informați și responsabili, să nu punem totul pe umerii fetelor.

Ce citiți aici cu titlu informativ pentru voi, părinții, cred că ar putea foarte bine să ajungă și la adolescenții din familiile voastre. Nu-i nimic rușinos, mai grav e să nu vorbim despre lucrurile astea, să folosim întreruperea de sarcină ca metodă de contracepție, să vedem cum crește constant numărul mamelor adolescente din țara noastră și ne păstrăm tristul loc de fruntași ai Europei la capitolul ăsta.

Decizii înțelepte tuturor!

primul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeileprimul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeileprimul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeile

Un comentariu pe “Cum stă treaba cu primul sterilet sferic fără hormoni și de ce îl preferă femeile. Plus răspunsul la întrebarea: care este singura metodă contraceptivă 100% sigură? (p)

  1. Ada spune:

    Buna, am DIU Balerina de pe 5 mai. Deci am 6 luni si 2 saptamani.
    Am citit ca nu este atat de eficient cum ar trebui, ca pozitionarea lui nu este atat de sigura si ca ar fi si periculos… Toate acestea pe un grup din Franta, intrucat la noi nu prea sunt recenzii…
    Ce pot sa va spun.. Nu am ramas insarcinata pana acum…
    Montarea a durat cam 1 minut si a fost foarte dureroasa. Apoi am avut sangerari foarte mari. Eu nefiind obisnuita cu ele mi se pareau mai mult decat exagerate. Am facut o anemie usoara. Menstruatiile au fost foarte abundente si dureroase. Incepand cu a 5-a luna au inceput insa sa se linisteasca. Acum nu mai am nici macar durerile pe care le aveam inainte de DIU. Deci este destul de binisor. O alta chestie deranjanta au fost firele care erau dure si ascutite. (deci foarte deranjante pentru partener) Le-am scurtat de 2 ori si dupa ultima scurtare un fir nu il mai simt deloc, iar celalalt e acceptabil. Las aceste ganduri aici doar pentru cele ce au nevoie de pareri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.