De când mă știu, tata m-a învățat să fiu prudentă cu banii. „Nu te arunca cu capul înainte, fată!”, astea-s vorbele lui. Sau: „Banii se fac greu și se duc repede, fii cu băgare de seamă!” M-au și asigurat de multe ori, și el, și mama, că mă vor sprijini până la cer și înapoi, în tot ce îmi propun, doar să nu mă bag în datorii. Văzuseră multe la viața lor, de aici și învățaseră lecția aceasta a prudenței.
Îmi amintesc, spre exemplu, o poveste care ne-a pus pe toți pe gânduri, aceea a unor prieteni de familie care aveau doi copii, diverse afaceri de succes și una dintre cele mai mari și mai frumoase case văzute în viața mea. De cate ori treceam prin fața ei, mă opream să o admir. Și țin minte că le spuneam spuneam alor mei cât mi-aș fi dorit să trăim și noi așa. Tata îmi amintea atunci că nu ne lipsește nimic și că pentru el contează nu atât banii, cât faptul că punea capul pe pernă liniștit, în fiecare seară, că muncește onest și investește cu cap. Eu, copil fiind, nu știu cât înțelegeam. Doar mă uitam cum totul părea să le meargă din plin prietenilor noștri, care făcuseră între timp și al treilea copil, la ani buni de la primii doi.
Din păcate, povestea lor nu se termină cu “și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, în sensul că niște probleme în afaceri i-au împiedicat să își mai plătească datoriile la bănci. Așa că au pierdut casa frumoasa, viața frumoasă, până și relația frumoasă pe care o aveau. Am aflat noi după aceea că oamenii se întinseseră, de fapt, mai mult decât le-a fost plapuma și au tot sperat că lucrurile se vor rezolva de la sine, până au realizat că nu se vor rezolva deloc. Deci tot ca tata a fost până la urmă, mai bine cu pași mici, dar siguri, decât să iei decizii la întâmplare, care te pot coborî la fel de ușor pe cât te pot urca.
Dincolo de orice, cred că din povești precum aceasta putem învăța. Nu să ne fie teamă, ci să luăm decizii înțelepte privind banii noștri și decizii care să ne țină în siguranța pe noi, cei dragi și viața construită împreună. Asta e o treabă care ține de educația financiară, capitol la care România se află pe ultimul loc în Europa, din păcate, cu un procent de 22% (mult sub media de 52%). Studiile recente arată că doar 1 din 5 români înțelege noțiuni financiare de bază. Iar o educație financiară slabă se traduce prin decizii luate la întâmplare.
Chiar dacă am pierdut startul, în sensul că nu ni s-a spus la timpul potrivit, nici acasă, nici la școală, ce e înțelept să facem cu banii noștri și ce nu, avem unde să apelăm pentru a învăța.
, despre care îmi doresc să vă povestesc în acest articol, cu încredere că informațiile vor fi de folos, își dorește să ajute la creșterea nivelului de educație financiară în țara noastră. Odată ce oamenilor li se explică transparent și simplu cum stau lucrurile în această zona, ei au toate șansele să acționeze responsabil și să gestioneze mai bine situațiile dificile care care țin de viața financiară. Aș zice că sunt lucruri care merită câteva minute din viața noastră, atât cât v-ar lua să citiți acest text.
CONCURS cu super premii
Vă spun întâi despre acest concurs, pentru că e cu super premii, pe care ar fi păcat să le pierdeți, apoi vedem cum e cu aplicația Volt și în ce mod ne poate ajuta.
Așadar, cei de la Volt caută zilele acestea românul cu scorul de 850 (vă explic imediat care-i treaba cu scorul ăsta) și ne invită la , în perioada 21 iulie-21 august 2022.
Ca să știți, pentru înscrierea în concurs, trebuie urmați 2 pași:
- Verificarea scorului de credit;
- Completarea formularului de înscriere.
Se oferă 4 premii săptămânale, plus marele premiu, un city break în Frankfurt, cu bani de cheltuială cu tot. Deci așa:
- 1 x 1000 euro & city break în Frankfurt pentru o persoana cu scorul 850 (prin tragere la sorți)
- 4 x 100 euro & pușculița Volt – câte un premiu săptămanal, pentru persoana cu cel mai mare scor
Pentru mai multe detalii, aruncați privirea . Baftă! 🙂
Ce este aplicația VOLT și cum ne poate ajuta
VOLT este o aplicație de inteligență financiară care le oferă utilizatorilor acces la următoarele:
A) Informații despre scorul lor de credit
- Valoarea scorului & interogări scor (Îți spune câte interogări s-au făcut în numele tău și cum au influențat scorul de credit
- Informații despre creditele active sau închise (Centralizează toate instituțiile de la care ai luat vreodată un credit și îți arată statusul împrumuturilor, dacă ai mai rămas cu conturi deschise, dacă plățile și datele tale au fost înregistrate corect la Biroul de Credit, ca să nu ai probleme pe viitor, etc).
- Istoric de plăți (Centralizează situația plăților pentru fiecare credit în parte, întârzieri, datorii, pentru ca tu să fii la curent cu sumele pe care le mai ai de plată, soldul creditului tău, etc.)
- Gradul de îndatorare (Îți calculează gradul de îndatorare pentru a vedea dacă acesta îți permite să mai accesezi un nou credit (gradul de îndatorare maxim este de 40%).
B) Comunitatea Volt
Comunitatea Volt este formată din oameni informați și educați financiar, iar tu poți să share-uiești evoluția scorului tău FICO, dar și alte informații cu prietenii tăi.
C) Împrumuturi
Poți accesa împrumuturi sau alte produse financiare (bancare sau IFN) direct din aplicație.
D) Transfer de bani
Poți efectua transfer instant de bani între orice carduri românești, indiferent de banca emitentă (inclusiv Revolut, Orange Money sau Monese, practic toate cardurile cu BIN-uri românești.
Despre brandul VOLT
Volt este un serviciu românesc, o aplicație lansată de un start-up românesc. A debutat în 2017, in parteneriat cu Mastercard și Visa, punând la dispoziția utilizatorilor, la acel moment, prima funcționalitate: transferul instant de bani între orice carduri românești. Scopul era de a lăsa în urma procesul greoi al tranzacțiilor bancare și de a oferi posibilitatea transferului de bani pe loc (chiar și de pe cardul bancar pe cardul Revolut). Astfel, mai bine de 2 ani, Volt a fost aplicația FinTech prin care puteai trimite sau primi bani doar cu numărul de telefon, oriunde în România, fără să ai nevoie de un alt cont bancar, respectiv de OP-uri sau IBAN-uri.
Cei de la Volt spun că activitatea lor a fost dintotdeauna îndreptată către zona de educație financiară. Ceea ce își doresc este ca oamenii să învețe cum să-și construiască și să-și păstreze un istoric de creditare bun, astfel încât, atunci când vor avea nevoie de un nou credit (indiferent de natura lui), să îl poată obține. Și să îl obțină în condiții mai bune de la instituțiile financiare. Așa a luat naștere funcționalitatea Volt, care presupune interogarea scorului de credit și a situației de la Biroul de Credit.
Scorul este calculat pe baza algoritmului FICO, extrem de popular în Statele Unite și folosit de Biroul de Credit din România. Mai exact, cei care vor să își afle scorul de credit sau să-l verifice periodic, pot face acest lucru instant, accesând aplicația Volt, fără să completeze diferite formulare și fără să fie nevoiți să iasă din casă pentru a merge la bancă (acolo unde știm ca interogările influențează valoarea scoringului, de regulă).
Clienții Volt pot solicita deja credite sau constitui depozite direct din aplicație, iar în curând, vor putea să compare dobânzile pe care ei le-au primit de la instituțiile financiare din România cu cele obținute de prietenii lor. În plus, experți financiari le vor oferi sfaturi gratuite pentru a-și optimiza cât mai mult costurile de împrumut.
De ce este important scorul de credit
Scorul de credit este, pe scurt, un algoritm folosit de instituțiile financiare prin care se stabilește gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut – fie el bancar sau credit IFN. Este un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 înseamnă slab, iar 850 – excelent, și face parte din raportul de credit de la Biroul de Credit. Mai exact, de fiecare dată când o persoană aplică pentru un credit, datele sale înregistrate la Biroul de Credit sunt prelucrate, iar punctajul obținut influențează atât decizia de aprobare sau de respingere a solicitării, cât și valoarea împrumutului.
Un scor de credit mediu sau ridicat, cu valori cuprinse între 550 și 850, contribuie la un istoric de credit pozitiv și denotă responsabilitate demonstrată în timp din partea clientului care a solicitat împrumutul. Iar o relație fidelă cu instituția financiară parteneră se traduce prin multiple avantaje pentru client, precum: obținerea cu ușurință a unui credit ipotecar, oferte mai avantajoase pentru cardurile de credit sau chiar obținerea de împrumuturi în situații de criză.
Un scor de credit scăzut, cu valori cuprinse între 300 și 549 poate fi un criteriu de respingere a unei cereri de împrumut sau poate veni cu o serie de condiții dezavantajoase de obținere a împrumutului: perioadă scurtă, cost mai ridicat, valoare DAE mai mare sau chiar imposibilitatea accesării unui credit ipotecar.
Cum se face interogarea scorului
Scorul de credit se modifică periodic, în funcție de acțiunile fiecăruia, de aceea este recomandat ca acesta sa fie verificat măcar o dată la 30 de zile. Pentru a verifica scorul de credit în Volt, este nevoie de un cont Facebook sau Google și de introducerea unui CNP și a unui număr de telefon valid. Interogarea scorului se poate face oricând, la orice oră și fără a influența valoarea scorului (așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unelor bănci, acolo unde interogarea scorului poate să scadă valoarea scorului, deoarece se va considera că s-a aplicat pentru un împrumut, iar clientul nu a îndeplinit condițiile necesare pentru ca acesta să îi fie acordat).
Concluzii
- Aplicația este creată de oameni cu experiență în produse de creditare.
- Volt oferă acces la scorul de credit și la istoricul de credit – pe care unele bănci le folosesc pentru a decide bonitatea solicitantului unui credit.
- Volt traduce aceste informații din raportul de la Biroul de Credit într-un format prietenos și ușor de înțeles
- Poți accesa aceste informații fără ca interogarea să îți scadă scorul.
- Ai acces la scorul tău de credit și la evoluția lui în timp
- Ai mereu control asupra datelor tale și, câtă vreme ai un credit, le poți verifica pentru a te asigura că plățile, închiderile de cont etc sunt raportate corect de instituțiile financiare la Biroul de Credit
- Prin înregistrarea corectă a datelor și păstrarea unui scor de credit cu o valoare ridicată, ai acces la împrumuturi mai convenabile pe viitor și economisești bani. De asemenea, eviți să plătești dobânzi sau comisioane suplimentare din cauza greșelilor
- Știi oricând dacă ești sau nu eligibil pentru un credit și ești pregătit de orice decizie financiară, ești mai educat din punct de vedere financiar.