Copiii au nevoie de povesti

Ruxandra Luca, vacanta de vara cu aventura si mister, Corint Junior

Am crescut cu povestile bunicii. Cele mai frumoase pe care le-am auzit vreodata. Cu ele ma trezeam, mancam, cu ele mergeam si veneam de la gradinita si tot cu ele adormeam. Una nu semana cu alta, mereu diferite si mereu izvorate din imaginatia ei. Bunica nu avea nevoie de carti pentru inspiratie, ochisorii nostri curiosi ii erau de ajuns sa porneasca la construit lumi fantastice in care pur si simplu ne pierdeam. De unde scotea avalansa de personaje si intamplari captivante, nici astazi nu stiu. Mi-e clar insa ca povestile ei mi-au facut copilaria mai frumoasa si ca vor ramane acolo mereu, parte din mine.

Am mostenit de la bunica darul de a povesti. Nu stiu daca voi reusi vreodata sa creez pentru copiii mei fix magia aceea care la ea venea atat de firesc, dar imi dau toata silinta sa le mentin atentia treaza, cat timp ii port in lumi de basm.

Beneficiile povestilor

De ce sunt de fapt povestile atat de importante pentru copii? Intr-o lume a televizorului, a programelor de divertisment si a desenelor animate, care mai e rolul lor? Ei bine, micutii nostri au o dragoste innascuta pentru povesti. Ele le aduc doza de mister de care au nevoie si tot ele ii invata mai multe despre viata, despre ei insisi si despre cei din jur.

Abandonandu-i in fata televizorului ore in sir, mintea lor nu va fi stimuata in niciun fel, in vreme ce povestile le dezvolta capacitatea de a gandi, imaginatia si creativitatea. Sunt incurajati sa vizualizeze  peisaje, cladiri, personaje si restul lucrurilor descrise cu lux de amanunte de povestitor, in loc sa le fie totul servit pe tava, ca in cazul programelor TV. Mai mult, comportamentul personajelor in situatiile fictive poate fi apoi transpus in realitate, astfel incat, cei mici vor gasi mai usor solutii pentru a rezolva problemele de care se lovesc zilnic.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale povestilor e faptul ca ele cresc nivelul de cunoastere al copiilor. Cei mici afla mai multe despre locuri diferite, valori, traditii, culturi, sau propriile radacini. Ei sunt practic scosi din spatiul in care isi duc existenta si pusi in contact cu lumea larga. Iata si motivul pentru care e bine ca sa le spunem povesti cat mai variate despre tari si obiceiuri straine, dar si despre patria si familia lor.

Povestile ne ajuta sa le vorbim copiilor despre curaj, intelepciune, modestie, onestitate, despre calitati si valori in general si, astfel, sa le transmitem un mesaj pozitiv. Il aud adesea pe Albert spunand ca e curajos ca supereroul preferat, sau ca nu minte, pentru ca a vazut prin nu stiu ce poveste unde poate duce minciuna.

Si la nivel de vocabular castigurile sunt semnificative. Limbajul pe care il folosim in mod normal acasa e unul limitat, in vreme ce povestile ii ajuta sa invete cuvinte si fraze noi, care vor fi retinute mai usor, pentru ca sunt puse intr-un context relevant.

Lui Albert i-a placut dintotdeaua sa vorbeasca, mai degraba decat sa asculte. Si acest lucru se intampla la majoritatea copiilor. Aici intervin povestile, care le dezvolta capacitatea de concentrare, cei mici reusind sa asculte pana la capat si sa inteleaga actiunea. Ei vor deveni in felul acesta mai pregatiti sa faca fata asteptarilor din sala de clasa.

Nu in ultimul rand, povestile ne fac copiii mai empatici. Ei inteleg ca oamenii sunt diferiti, gandesc si actioneaza in diverse moduri. Le este mai usor sa accepte diferentele si sa renunte la ideea ca ceilalti trebuie se comporte si sa gandeasca dupa tiparul lor.

Cum sa fii un bun povestitor

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a le mentine treaza atentia celor mici cat timp le spui sau le citesti o poveste. Am descoperit cat de important este sa folosesti diferite voci pentru a le da viata personajelor. Sa gesticulezi pentru a transmite mai bine ideile. Sa vorbesti tare, dar nu prea repede. Sa interpretezi actiunea in loc sa o insiri monoton, sa fii credibila si sa iti privesti micii ascultatori in ochi.

In cazul in care totul izvoraste din imaginatia ta, nu uita sa adaptezi lungimea povestii la nevoile copiilor: sa nu fie prea scurta, pentru ca e greu sa transmita mesajul dorit, dar nici prea lunga, pentru ca ii va plictisi. Bine ar fi sa alegi si un cadru adecvat, care sa indemne la povestit si ascultat.

E foarte important sa ii implici si pe cei mici pe parcursul povestirilor tale. Eu obisnuiesc sa ii spun numele lui Albert atunci cand se asteapta mai putin si observ imediat cum ii sclipesc ochii si ii creste interesul. Ii cer parerea despre personaje sau intamplarile prin care trec ele, il rog sa gaseasca alternative la modul in care a decurs actiunea sau sa faca diverse conexiuni cu alte lucruri despre care am citit. Si uite asa isi dezvolta imaginatia,creativitatea si capacitatea de concentrare.

Cred ca povestile ma ajuta sa am o legatura emotionala mai puternica cu baietii mei (Albert in special, pentru ca Aris e inca destul de mic), lucru confirmat si de studiile stiintifice.

Povestile in viata copiilor mei

Stiu ca in zilele noastre totul se intampla pe repede inainte si multi parinti se plang ca le este aproape imposibil sa mai gaseasca timp pentru citit sau inventat povesti. La cat de mult au insemnat povestile bunicii pentru copilaria mea, mi s-ar parea asa de trist sa imi privez baietii de ele. Indiferent de motiv. Obosita franta sau ocupata pana peste cap, timp de basme tot incerc sa imi gasesc. Le plac si celor mici, ma relaxeaza si pe mine. O dovada in plus ca povestile fac minuni la toate varstele. Si ca arta aceasta a povestitului nu ar trebui lasata sa dispara.

Daca in urma cu cativa ani, mai mult eu citeam sau inventam, astazi, ma vad adesa in postura de ascultator. Impreuna cu bebe Aris. Care, recunosc, nu e cel mai bun ascultator, dar gasim noi metode sa continuam, in ciuda deselor intreruperi. Albert isi lasa imaginatia sa zburde si ne suprinde cu cele mai intortocheate si fara de sfarsit povesti. Are inclinatia nativa de a povesti: cu diferite tonuri ale vocii, cu fata, cu mainile cu intreg corpul.

Mi-e drag de nu mai pot sa vad cu cat entuziasm si spor povesteste. Adesea, obosim noi sa il ascultam, dar el tot nu se mai opreste din inventat. Aseara, a scornit o sceneta pe gustul lui si m-a rugat sa i-o scriu pe laptop. Am incercat sa schimb din text pe alocuri, dar mi-a taiat-o ca e povestea lui si face ce vrea cu ea, asa ca am tacut si am redat-o robotel, dupa dictare. Ca doar nu era sa-i ingradesc autonomia copilului. O simpla privire aruncata peste personaje si actiune arata ca nu mint: pai de unde sa stiu eu de ninja al ghetii si al pamantului, nindroizi, Ben 10, roboti, extraterestrii si alte SF-uri dintr-astea de prefera Albert.Ruxandra Luca, Copiii au nevoie de povesti, Danonino

Concurs

Si daca tot ii merge mintea la lucruri frumoase, am zis sa ii inscriu creatia intr-o competitie. Au cei de la Danonino un concurs tare dragut in perioada aceasta, prin care cei mici sunt incurajati sa nascoceasca povesti pe indelete cu cele 9 marionete, pe care le pot descoperi in ambalajele promotionale. Tot ce trebuie sa faci pentru a participa si tu este sa spui DA creativitatii si sa compui o poveste alaturi de copilul tau, apoi sa o inscrii la acest link, in sectiunea potrivita varstei lui: 3-5 sau 6-9 ani. La final, poti castiga premii in tinute de poveste sau poti avea povestea voastra pusa in scena.

Pe a noastra o aveti mai jos. E a lui Albert, de fapt, compusa de el cap-coada, asa cum spuneam. Sunt mandra de el de nu mai pot! Si pentru ca e fan Danonino, avem personajul Dino strecurat printre celelalte.Ruxandra Luca, Copiii au nevoie de povesti, Danonino

Dino si pericolele

Intr-o zi, dinozaurul Dino s-a gandit sa caute Cristalul Ghetii de la capatul padurii. Si-l dorea pentru colectia lui de cristale, la care tinea foarte mult mult. Asa ca a pornit la drum.

Deodata, dintr-un tufis, s-a auzit un fosnet si a sarit luptatorul ninja al ghetii, pe nume Zane. Acesta cauta la randul lui Cristalul Ghetii, care i-ar fi dat puterea de care avea nevoie pentru a ajuta lumea, ca toti ninja.

-Tu cine esti? intreba Dino.

-Eu sunt Zane.

-Si ce te aduce prin padurile astea?

-Caut Cristalul Ghetii.

-Ca si mine. Hai sa pornim impreuna la drum!

Au batut palma si au continuat calatoria prin padure. Pe neasteptate, dintr-un copac a aterizat un Nindroid, robotul dusman de temut al luptatorilor ninja. Imediat, din ceilalti copaci au mai aterizat 30 de Nindroizi. Dino a inlemnit de spaima, dar Zane era gata sa infrunte pericolul.

-Nu ma tem de voi! Hai, sa vad de ce sunteti in stare, rable ruginite!

Din fericire, din alt copac a aterizat ninja de pamant pe nume Cole, fratele lui Zane. Si-a activat puterile maxime, a dat cu pumnul in pamant si a creat un cutremur, astfel incat fiecare nindroid si-a piredut o mana. Imediat, s-au dezactivat toti. Situatia era salvata!

-Multumesc, Cole! A exclamat Zane. Dar ce cautai in acel copac?

-Pai, te cautam pe tine. Eu am gasit deja Cristalul Pamantului si vreau sa te ajut sa il gasesti pe cel al ghetii.

-Excelent, Cole! a spus Zane.

-Multumesc ninja al pamantului, ne-ai salvat viata! a spus si Dino fericit. Hai sa pornim la drum!

In curand, s-au intalnit cu supereroul Ben 10.

-Voi cine sunteti? A intrebat Ben nedumerit.

-Noi suntem Zane, Dino si Cole si am pornit in cautarea Cristalului Ghetii.

-Eu caut un extraterestru care sta prin padurile astea si vreau sa il capturez in Omnitrix. Numele lui e Torta Vie. Hai impreuna la drum!

Nici n-au terminat bine discutia, ca s-a si ivit Torta Vie, care a aruncat o bila de foc spre ei. Cole a facut un zid de pamant pentru protectie, dar i-a avertizat pe ceilalti:

-Nu va rezista prea mult!

Intr-adevar, Torta Vie a reusit sa topeasca zidul, lasandu-i pe cei patru descoperiti. Dar Ben 10 a salvat situatia, capturandu-l in Omnitrix. Apoi, a fost de acord sa ii insoteasca in continuare pe ceilalti in calatoria spre Cristalul Ghetii.

Au avut de infruntat un ultim obstacol: 21 de scheleti inarmati cu sabii si condusi de temutul Lord Garmadon, dusmanul de moarte al ninja si Lordul Intunericului, cu 4 brate. Dino l-a orbit cu lanterna pe Garmadon, iar Zane si Cole l-au distrus prin Minitornada Creatiei, lasand cenusa neagra in urma lor. In acest timp, Ben s-a luptat cu toti cei 21 de scheleti, doborandu-i.

Dupa toate aceste aventuri, au gasit in sfarsit Cristalul Ghetii. Astfel, Zane si-a primit puterea ghetii, iar Dino s-a ales cu rasplata lui: Cristalul Ghetii care i-a completat colectia.

De atunci, cei patru au ramas buni prieteni.

Invatarura povestii: Nu lasa niciun obstacol sa te doboare!Ruxandra Luca, Copiii au nevoie de povesti, DanoninoRuxandra Luca, Copiii au nevoie de povesti, DanoninoRuxandra Luca, Copiii au nevoie de povesti, Danonino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.