Ciocolată de casă ca în copilărie


De 1 Decembrie, noi ne-am bucurat de ciocolată de casă. Foarte bună, foarte ca în copilărie. Eu m-am bucurat cam mult, ce-i drept, dar nici cu M. nu mi-e rușine. Copiii chiar decent s-au comportat, au luat câte o bucățică și au fugit la joacă. Bravo lor!

Rețeta este a mamei, iar delicioșenia asta de ciocolată de casă, de-mi plouă în gură numai cât mă uit la poze, se face din unt, lapte praf, zahăr, cacao și nuci. Cam așa:

Ingrediente

  • unt (200 g, 80% grăsime);
  • zahăr (300 g);
  • lapte praf (500 grame);
  • cacao (60-100  grame);
  • nuci (cam 2 mâini)
  • zeama de lamaie proaspăt stoarsă (1 linguriță),
  • apă (200 ml)

Opțional:

  • 1 fiolă esență de rom, stafide sau vișine din vișinată, fulgi de cocos, migdale.

Preparare

  • Se amestecă într-un bol laptele praf cu cacaoa. E indicat să fie cernute, pentru că se afânează foarte bine, dar merge și dacă nu aveți sită.
  • Apa, zahărul și zeama de lămâie se pun la foc mic. Se lasa 10-15 minute, până se evaporă apa și se transformă într-un sirop destul de gros. Ca să vă dați seama, așa, cam 5 minute se mai fierbe siropul, după ce s-a topit zahărul în totalitate.

Nu lăsați apa să se evapore de tot, pentru a vă rămâne suficient sirop. Compoziția nu trebuie să fie prea groasă.

  • Se adaugă untul în siropul de pe foc. Folosiți o lingură de lemn pentru a amesteca bine totul. Dupa ce s-a topit untul, trageți vasul de pe foc.
  • Se adaugă imediat laptele praf și cacaoa. Continuați să amestecați, până omogenizați toate ingredientele. E musai să vă grăbiți cu laptele praf și cacaoa, pentru că amestecul se îngroașă rapid.
  • Prăjiți puțin nucile la cuptor, pentru a le oferi o aromă aparte. Stropiți-e cu fiola de rom și adăugați-le în compoziție. Dacă vreți să puneți stafide sau vișine din vișinată, acum e momentul să le adăugați. Eu prefer fără.

Se poate adăuga și vișinată, pentru aromă sau când ți se pare că e prea groasă compoziția, dar acum depinde dacă se vor înfige mânuțe de copii în ciocolata respectiva sau nu.

  • Ungeți cu unt un vas de formă pătrată, adăugați fulgi de cocos pe fund și turnați compoziția în el. Nivelați bine totul, folosind podul palmei. Presărați cocos deasupra, lăsați să se raceasca și dați la frigider. Cât doriți si cât puteti să asteptați. Eu una sar pe ciocolată de calda. A, și în loc de cocos, am folosit fulgi de migdale de data asta.
  • Scoateți ciocolata din frigider, lăsați-o puțin la temperatura camerei și tăiați-o în ce formă doriți.

Acum bucurați-vă de ea! 🙂

Articole pe aceeasi tema

3 Comments

  • Gantoi Alina Tatiana
    01/12/2020 at 10:49 pm

    Mor încet…🤤🤤🤤

    • ruxandra
      Ruxandra Luca
      01/12/2020 at 11:00 pm

      Vai, nu, te rog, pune-te pe picioare și pe făcut ciocolata. 😄🤗

  • Georgiana
    26/02/2022 at 12:05 am

    Pot folosii lapte praf de la bebe? Aptamil? Nu l a acceptat si mi a ramas..

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.