Ori de câte ori difuzez un interviu în emisiune, fac o postare, scriu un articol pe o anumită temă, cineva se simte discriminat, nedreptățit, cineva e supărat. „Nu mai ziceți ca e bine să alăptăm, nu mai vorbiți despre beneficiile nașterii naturale”, mi se spune. „Adică ce, mamele care au născut prin cezariană sunt mai puțin mame? Sau cu cele care nu au putut alăpta ce aveți?”.
Oameni buni, altul e contextul. Nu judec și nu e vorba de voi aici, discutăm la modul general. Informez și atât, prezint opiniile unor specialiști, bag la înaintare niște studii, povestesc din experiența cu copiii mei. Nu pun la zid, ci informez, este o mare diferență. Luați ce decizie simțiți că vi se potrivește, dar luați-o informat!
Azi simt să abordez un alt subiect de interes. În contextul în care avem o dublă amenințare, Covid si gripa sezonieră, mi se pare esențial ca, pentru siguranța copiilor voștri, dar și a întregii familii, plus a celor din jur, să știți următoarele lucruri despre vaccinare.
Vă spun din start, eu mi-am vaccinat copiii, pe toți 3 și am urmat schema națională de vaccinare. Tot așa cum vă spun că la vaccinul gripal nu ne-am gândit până anul acesta. Prin septembrie, am avut norocul să particip la o conferință online, unde s-a discutat subiectul vaccinului gripal. Am primit tot felul de informații utile de la specialiști, informații pe care am pus mâna și le-am notat. Să nu uit, să înțeleg mai bine, să pot da mai departe. Pentru că pe mine m-au ajutat și simt că mi-au deschis ochii.
Dubla amenințare: infecţia cu virusul gripal şi cu noul Coronavirus
Pandemia asta ne-a dat peste cap din atâtea puncte de vedere. Ca și cum n-ar fi fost suficient, iată-ne și în plin sezon gripal, deci suntem amenințați din două direcții și, practic, obligați să luptăm pe două fronturi. Vaccin anti-Covid nu există, acolo faci tot ce ține de tine să te protejezi, respecți recomandările și restricțiile și speri la lucruri bune. Dar vaccin gripal avem și este unul care salvează vieți.
Să înțelegem că în fiecare sezon gripal mor oameni de toate vârstele. Copiii pot face forme severe si sunt vectori importanți pentru virusurile gripale către adulți sau vârstnici (din punctul ăsta de vedere, gripa seamănă cu Covid).
Daca o persoană se va infecta cu gripă si apoi SARS CoV-2, sau invers sau concomitent, riscul de deces se dublează!
„În contextul actual, este bine pentru noi, ca medici, să știm dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală și să rămână să diferențiem numai Covid de celelalte boli de sezon.”(Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Medicină de Familie, Președinte Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov)
Gripă vs. Covid vs. răceală banală
- Răceala banală se caracterizează prin febră mică, secreții nazale, stare generală ușor alterată timp 2-3 zile, apoi îți revii.
- Gripa presupune stare generală sever afectată, febră cu valori mari și durată mai lunga (4-5 zile), dureri musculare și oasoase, stare generală foarte proastă.
Frigul, curentul, spălatul pe cap și ieșitul afară imediat NU produc gripa.
- Covid are ca simptome principale: febră, tuse uscată persistentă, oboseală, probleme de respirație. Simptomele distinctive sunt: probleme de respirație, pierderea gustului și a mirosului.
Prevenție
La adult, contează respectarea normelor de igienă, purtarea măștii, strănutul în cot, spălatul frecvent pe mâini, lucrurile pe care le tot auzim. Copiii mai greu respectă aceste reguli.
Vaccinarea antigripală rămâne cea mai buna metoda de prevenție.
„Vaccinarea antigripală este foarte importantă, cu sau fără COVID, deoarece povara anuală a gripei este foarte mare. Însă este cu atât mai importantă în sezoanele în care există o circulație intensă de virusuri gripale. Dacă evoluția infecției cu noul coronavirus va rămâne aceeași, evident că va exista foarte multă emoție. Pentru a scădea această emoție, putem așadar să realizăm vaccinarea pentru singurul virus pe care îl putem preveni, din aceste virusuri, respectiv pentru virusul gripal.”(Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatru, Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului Al. Rusescu)
Mit: gripa este o boală ușoară, nu am nevoie să mă vaccinez
„Cel mai adesea, pacienții noștri ne spun că gripa este o viroză ușoară, o răceală banală și că au mai făcut gripe și au trecut ușor peste ele. În realitate, gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii, determină o infecție respiratorie importantă.” (Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Medicină de Familie, Președinte Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov)
S-a lansat platforma educațională și interactivă Atlas Gripal. Poate vă faceți timp să intrați pe site, e plin de informații utile despre vaccinarea antigripală și este special gândit pentru noi, părinții. Sunt lucruri bune de știut și de înțeles despre imunizare, frumos grupate și clar prezentate. Acum ce faceți cu informația este treaba voastră, eu îmi doresc să o primiți.
Prin intermediul platformei, publicul larg și părinții sunt încurajați să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, în sezonul 2020-2021. Puteți afla multe lucruri despre protecția directă și cea indirectă asociată vaccinării, rolul copiilor și adolescenților în transmiterea gripei în familie și comunitate, opțiuni de imunizare disponibile în România. Toate aceste informații sunt disponibile prin intermediul unei serii de materiale audio interesante, de tip podcast, articole informative, infografice.
Vaccinarea antigripală reduce riscul de deces asociat gripei
Un studiu folosind date din ultimele sezoane gripale a descoperit că vaccinul gripal a redus riscul de deces asociat gripei la jumătate, în rândul copiilor aflați în condiții medicale cu risc ridicat, și cu aproape două treimi, în rândul copiilor fără afecțiuni medicale pre-existente. În acest sens, vaccinul gripal asigură protecție împotriva gripei atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie, putând reduce până la jumătate riscul de îmbolnăvire de gripă.
Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor copiilor peste 6 luni, în fiecare an, deoarece virusurile gripale aflate în circulație într-un sezon variază de la an la an. Pe baza datelor analizate în fiecare sezon, Organizația Mondială a Sănătății stabilește compoziția vaccinului gripal, estimând tulpinile circulante pentru fiecare an, iar pe baza acestor informații sunt apoi produse vaccinurile gripale pentru sezonul respectiv.
- Contează să ne vaccinăm cât mai devreme, înainte să apară cazurile de gripă, astfel încât să prevenim răspândirea bolii!
- Cu toate acestea, nu e niciodată prea târziu să ne vaccinăm.
- Este important să vaccinăm copiii, pentru că ei au o contribuție semnificativă la răspândirea gripei în comunități .
- se consultă pacientul întâi, apoi se decide vaccinarea.
- poate fi vaccinat un copil clinic sănătos, fara teste Covid, de către doctorul care știe istoricul epidemiologic al familiei, dacă a călătorit sau nu în ultima vreme, plus alte informații relevante.
În cazul în care vă gândiți la teama de înțepătură, să știți că există și vaccin administrat pe cale nazală, potrivit copiilor între 2 și 18 ani. Medicul vă poate explica ce și cum.
Imunizarea antigripală este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS, cu privire la atitudinea și percepția părinților asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, medicii și sistemul de sănătate beneficiază de un capital de încredere considerabil, în rândul segmentului de vârstă 25 – 60 de ani. Cu toate acestea, peste 49% dintre respondenți declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare și că nu dețin informații suficiente.
Pentru o informare corectă despre vaccinarea antigripală, nu uitați că puteți accesa platforma www.atlasgripal.ro.