Celulele stem: intre mit si realitate. Argumentele specialistului care iti vor usura decizia privind recoltarea

recoltam sau nu celule stem

Am recoltat celule stem din cordonul ombilical in cazul ambilor copii. Nu pentru ca m-a impins vreo prietena de la spate, pentru ca mi-a sugerat medicul, moasa sau pentru ca mi-a furat ochii vreun pliant colorat al unei banci de celule stem. Nici pentru ca m-ar fi dat banii afara din casa, le puteam gasi usor alta intrebuintare.

Eram constienta si ca celulele stem nu sunt facatoare de minuni, dimpotriva, procentul situatiilor in care le-am fi putut folosi era infim. Oricum spui un Doamne fereste! din start si le recoltezi sa dormi mai linistit, nu sa le scoti vreodata de la naftalina (sau ma rog, de la inghet). Cel mai greu au atarnat in balanta cercetarile constante in domeniu, care stiam ca pot aduce tratamente revolutionare.

Am citit studii, am ascultat pareri avizate, m-am gandit la viitor si am decis in final ca suntem pro recoltare. Repet, fara a ne fi impins cineva de la spate si fara a vrea sa impunem decizia noastra cuiva. Pentru ca fiecare face pana la urma ce considera ca e mai bine pentru propriul copil si atat timp cat decizia respectiva este luata in deplina cunostinta de cauza, nu poate fi loc de regrete. La noi a mers vorba aia a americanilor: „better safe than sorry”.

Acum faptul ca parintii au semne de intrebare in ceea ce priveste recoltarea de celule stem este un lucru firesc, vorbim totusi de un domeniu foarte nou in medicina.

Iar semnele astea de intrebare s-au inmultit cu timpul, odata cu dezvoltarea bancilor de celule stem si a informatiilor de pe ambele parti ale baricadei. Pot face o comparatie clara intre situatia de acum aproape noua ani, cand l-am nascut pe Albert si cand mai toata lumea era pro recoltare si situatia de acum 3 ani, cand deja existau diverse voci contra si atatea argumente de pus in balanta, incat decizia e venit tare greu. Drept dovada, am semnat al doilea contract cu banca de celule stem chiar pe ultima suta de metri.

celule stem

Apoi nu m-a mai interesat subiectul, mi-am vazut de crescut copiii si de platit ratele pentru stocarea celulelor. Pana recent, cand mi-am dat un refresh cu ocazia discutiei cu Dr. Tudor Panu, un specialist cu experienta in domeniu.  Am avut ocazia sa aflu cum a evoluat cercetarea in zona asta si sa intreb tot ce mi-a trecut prin cap legat de subiectul recoltarii si stocarii celulelor stem. Ar fi minunat ca dialogul nostru sa aduca un plus de informatie utila in randul parintilor.

Ce sunt celulele stem

E bine sa intelegem inainte de toate ce sunt celulele stem, pentru ca vorbim de recoltarea lor, dar avem habar ce recoltam, de fapt? Dr. Panu a explicat ca celulele stem sunt celule proaspete, primitive, nediferentiate, cu capacitatea de a se dezvolta in alte tipuri de celule,  care formeaza ulterior tesuturi si organe. Acest lucru se desfasoara in mod normal in organismul nostru pe parcursul intregii vieti.

Desi noi traim zeci de ani, celulele noastre nu traiesc atat de mult, ele mor si sunt inlocuite periodic de alte celule identice. Celulele nou specializate care inlocuiesc celulele moarte apar permanent din celulele stem. In plus, daca un tesut este distrus, celulele stem intervin si pot regenera tesutul.

Principalele surse de celule stem din organism

Fara celulele stem din organism, corpul nostru nu ar putea creste si nu s-ar dezvolta, nu am putea trai o viata destul de lunga. Ele se gasesc in mai multe parti din corp, insa sunt concentrate in special in 3 zone. Clasic, le gasim in:

  • maduva osoasa a oaselor late de tip bazin, stern, etc.
  • sangele periferic circulant– dar aici proportia este mai mica si trebuie stimulata apartitia acestora daca dorim sa le recoltam.
  • cea mai noua sursa este cea din cordonul ombilical– are avantajul ca presupune celule extrem de tinere, recoltate in momentul nasterii, cand organismul nu a apucat sa fie expus factorilor de mediu, traumatismelor, bolilor.

Celulele stem din cordonul ombilical

„Beneficiul lor se transpune in tratarea deja consacrata a unor afectiuni in care ele sunt folosite pe scara larga in lumea medicala internationala.  Vorbim de aproximativ 80 de boli, unele mai rare, altele mai frecvente in randul populatiei generale.” (Dr. Tudor Panu)

Puteti consulta aici lista afectiunilor in tratamentul carora sunt folosite celulele stem.

„Pe de alta parte, vorbim de terapii revolutionare, unde impactul tratamentelor cu celulele stem asupra acestor boli este in curs de cercetare. Rezultatele preliminare sunt promitatoare. Noul domeniu este medicina regenerativa.” (Dr. Tudor Panu)

celule stem

Medicina regenerativa

Medicina regenerativa este un domeniu medical in care celulele stem sunt utilizate pentru a regenera tesuturi distruse, lezate, imbatranite si pentru a facilita repararea tesuturilor prin stimularea mecanismelor intrinseci reparatorii.

„Medicina regenerativa este un domeniu fascinant, in floare din punct de vedere al cercetarii actuale.”

In 2018 se implinesc 30 de ani de la primul transplant efectuat cu celule stem din cordonul ombilical. Daca tratamentele clasice au in vedere in special boli hematologice, in medicina regenerativa plaja este extrem de larga.

Viitorul suna bine

„Pornim de la studii efectuate si dezvoltate ulterior pe afectiuni de tip paralizie cerebrala, autism (in cazul copiilor), dar se poate merge cu gandul si la afectiuni aferente unor varste mai inaintate: Alzheimer, Parkinson, boli autoimune si pana la urma orice fel de trauma asupra muschiului cardiac, oaselor, articulatiilor. Este posibil sa ne imaginam si aceste directii.” (Dr. Tudor Panu)

celule stem

Procedeul recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical

Avantajul recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical este ca procedeul nu presupune un tratament anterior pentru stimularea numarului si calitatii acestor celule. Lucrurile decurg in felul urmator, dupa cum mi s-a explicat:

  • recoltarea de sange ombilical

La nastere (indiferent de tipul ei), copilul este preluat de echipa de neonatologi, dupa ce se clampeaza si se taie cordonul ombilical. Placenta ramane la mama, impreuna cu cordonul ombilical, pentru o perioada destul de scurta. In acest moment extrem de important, medicul obstretician se asigura de prelevarea corecta a sangelui din cordonul ombilical.

Este o operatiune nedureroasa si fara riscuri pentru mama sau copil. Sunt minute vitale pentru umplerea unei pungi cu sange cordonal si care ulterior ajunge la o banca de celule stem, unde este verificata, procesata si stocata.

  • recoltarea de tesut de cordon ombilical

Se mai face un pas foarte important si anume recoltarea unei parti din cordonul ombilical, care ajunge la randul sau in banca. In acest tesut cordonal se gaseste un alt tip de celule stem, cele mezenchimale, cu o legatura mai stransa cu medicina regenerativa.

Poate iti pare complicat, oricum nu trebuie sa iti bati capul cu mai nimic. Eu am trecut de doua ori prin asta si nu retin sa fi miscat un deget decat atunci cand am semnat contractul. In rest, s-au ocupat medicii de tot.

celule stem

4 aspecte de luat in calcul cand alegem banca de celule stem

Sigur ca nu alegem cel mai colorant sau la indemana pliant al unei banci de celule stem, mergem pe experienta si seriozitate si facem o cercetare minutioasa inainte de a lua o decizie. Iata patru aspecte de luat in calcul:

  • Informarea

Sunt importante atat calitatea actului de informare a viitorilor parinti (sa aveti o comunicare clara, transparenta cu reprezentantii bancii), cat si trainingul pe care banca il asigura personalului medical pentru o corecta recoltare a celulelor stem.

  • Prelevarea

Conteaza foarte mult materialele, personalul medical, etichetarea, ambalarea si transportul intr-un timp foarte scurt, pentru a asigura o viabilitate cat mai mare a celulelor respective in urma procesarii.

  • Procesarea este iarasi vitala.

Se iau in calcul calitatea personalului, a aparaturii, a echipamentelor si a consumabilelor folosite in aceasta etapa. Procesul este complex, pentru ca nu se trece direct la criogenare.

  • Stocarea

Interesati-va de stocare, verificarea parametrilor acestei stocari si capacitatea bancii respective de interventie, in caz ca s-ar putea intampla ceva pe termen nedefinit.

„Este important sa ai garantia ca, cel putin pe perioada contractului initial de 18 ani, investitia (afectiva si financiara) este protejata.” 

Importanta testarii

Inainte ca proba (sangele si tesutul cordonal) sa fie stocata definitiv la o temperatura foarte joasa, ea este testata prin:

  • teste cantitative: se verifica numarul de celule nucleate, numarul de celule stem si viabilitatea celulara.

„Scopul este de a obtine rate de viabilitate foarte mari, ceea ce asigura grefe de foarte buna calitate, folosibile in transplanturile de care ar putea fi nevoie la un moment dat. Centrul de transplant cere in primul rand parametrii grefei respective.”

  • teste calitative (se fac pe sange din cordonul ombilical si pe sange matern): se depisteaza eventuale infectii bacteriene sau virale.

Contractul initial este de 18 ani, viabilitatea celulara pe perioada nedeterminata

Celulele sunt de drept ale copilului, noi, parintii, doar avem grija de ele pana copiii nostri devin la randul lor adulti . Atunci ei se transforma in titularii contractului si pot decide sa il prelungeasca sau sa il rediscute.

Nu exista legatura intre viabilitatea celulara si aceasta perioada de 18 ani.

„Cea mai veche unitate stocata si testata din lume are peste 25 de ani. In mod periodic se iau esantioane din proba respectiva si se verifica viabilitatea. Pare sa fie foarte aproape de nivelul la care a fost stocata in urma cu un sfert de secol. Adevarul este ca nu stie nimeni cat pot trai aceste celule in conditiile respective, fiind vorba de un domeniu foarte tanar.”

recoltam sau nu celule stem

Nu stochez, pentru ca ar trebui sa avem o banca nationala de celule stem

In alte tari, parintii pot alege intre a dona celulele stem unei banci publice (nu exista costuri pentru familie), de unde celulele respective ajung la cine are nevoie (cu conditia compatibilitatii), sau a le stoca intr-o banca privata, doar pentru membrii familiei. Mai multe informatii pe aceasta tema poti citi aici.

In Romania nu avem o banca publica si nici nu se poate crea cat ai bate din palme, pentru ca gestionarea ei presupune costuri mari, iar banii reprezinta o problema, dupa cum stim cu totii.

Chiar si la nivel mondial, a explicat Dr. Panu, numarul de grefe stocate in bancile private este de peste cinci ori mai mare decat in cele de stat.

„Nu este o competitie intre cele doua, dimpotriva, cred ca am putea colabora foarte bine, chiar sub forma unor banci hibrid. Deocamdata sunt pasi care urmeaza a fi facuti.” 

Sigur, stocarea in banci private presupune costuri care depasesc posibilitatile financiare ale multor familii. Altele au banii, dar refuza sa ii dea pe principiul ca ar trebui sa avem o banca nationala. Ideea de baza ramane ca refuzul sau imposibilitate stocarii in banci private nu influenteaza cu nimic crearea bancii publice.

Celulele stem din cordonul ombilical nu sunt un panaceu

E bine de inteles ca celulele stem nu vindeca si nici nu pretind sa vindece toate bolile pamantului. Probabilitatea ca fie copilul, fie un frate sau o sora sa aiba nevoie de un transplant de celule stem este mica. Nimeni nu neaga statisticile, tot asa cum nu se poate nega ca vorbim un domeniu viu, in care studii sunt desfasurate in permanenta, cu rezultate uimitoare.

Si concluzia doctorului Panu:

„Recoltarea de celule stem ramane un act pe care il poti lua in considerare la nasterea unui copil. Ramane sa te decizi daca are sau nu rost, fara sa te oblige, fara sa te sperie cineva sa iei o astfel de decizie. Pentru ca s-ar putea ca o data, in cursul vietii copilului tau sau al cuiva apropiat care sa fie compatibil, sa ii fie utile aceste celule.”

Povestea trista a micutei Shai

Am dat in cursul muncii mele de cercetare a subiectului peste acest site fondat de mama unei fetite care a pierdut lupta cu cancerul. Site-ul a crescut mai mult decat s-ar fi asteptat ea vreodata.

recoltam sau nu celule stem

Il poti accesa pentru a afla informatii despre celulele stem pe care cred ca le vei gasi utile. Tot acolo e si povestea emotionanta si plina de inspiratie a micutei Shai. Ea a avut nevoie, pe parcursul luptei cu boala, de un transplant de celule stem. Mama ei a reusit sa gaseasca un donator compatibil dupa luni de cautari internationale. Din pacate, in final, micuta s-a stins.

Dar mama ei a continuat lupta de sprijin si informare a parintilor de pretutindeni privind recoltarea si stocarea de celule stem, prin intermediul site-ului si a unei fundatii.

Video-interviul complet cu Dr. Tudor Panu

foto, foto

7 comentarii pe “Celulele stem: intre mit si realitate. Argumentele specialistului care iti vor usura decizia privind recoltarea

  1. Elena Gh. spune:

    Și eu am recoltat pentru copil, am spus ca merita investiția și sincer, ma rog sa nu le folosesc in veci. Sănătoși sa fim toți!

  2. Mariana Urlechescu spune:

    Un articol complex și util! Îmi place cum ai subliniat punctual, am sa îl împart cu mămicile interesate, pentru ca am câteva viitoare mame in jur. Te pup, Ruxandra!

  3. Diana spune:

    Lucrurile evolueaza de la luna la luna, asa ca eu am recoltat celule stem pentru bebele meu. Dar recunosc, nu inainte sa citesc cat mai multe lucruri despre asta. Cred ca un articol ca cel de mai sus este foarte bun de citit pentru viitoarele mamici.

  4. Dani spune:

    Medicii nu au ce cauta in specializari de biochimie si biologie celulara asa cum biologii si biochimistii nu au ce cauta in sala de operatie. Daca faci 6 ani de medicina si inca 4 de rezidentiat pe oftalmologie, ce cauti in domeniul celulelor stem? Daca faci 3 ani de biochimie si inca 2 ani de master pe biochimie ce cauti ca tehnician de laborator sau ca asistent unui rezident de la medicina care a facut cate un semestru putin din toate, nu stie mai nimic si cu toate acestea ii esti subaltern? Distrugerea specializarilor si acapararea lor de catre mediul medical avid dupa locuri sa isi plaseze produsul aproape industrial de medici noi a dus si duce la scaderea calitatii mediului stiintific romanesc de astazi. Aceasta aberatie prezenta doar in Romania isi spune cuvantul prin sutele de specialisti fara locuri de munca sau care presteaza o munca mult sub studiile si pregatirea lor. Nu va bateti joc de specializari, va bateti joc de o natie si viitorul ei, sunteti direct responsabili pentru faptul ca Romania este codasa in lumea stiintei, sunteti direct responsabili de sabotarea specialistilor pasionati de domeniul ales, sunteti direct responsabili de calitatea proasta a caracterului profesional romanesc, sunteti medici care nu sunt medici.

  5. mitica de la piata spune:

    Reclama mascata si atat . Cine are ochi de vazut si urechi de auzit , sa decida cu capul lui, cine nu …….sa doneze in continuare .

  6. Bogdan Alexandrescu spune:

    Din păcate și noi am recoltat și apoi am aflat că sunt bani irosiți. Nu putem renunța la ele, trebuie să plătim 90% din sumă. Practic acum suntem datori 20 de ani fără să putem renunța la contract.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.