A descoperit recent o colega niste bomboane rusesti care se vand la kilogram, pe undeva pe Decebal, si-am mers vineri sa imi iau vreo zece asa, de pofta, ca tot aveam drum prin zona. Gen Bucuria, numai ca se cheama altfel. Atat mi-au placut, ca sambata am batut 15 kilometri ca sa imi mai cumpar, fara sa am vreun drum prin zona. Lesne de inteles ca le-am dat gata rapid, motiv pentru care am zis ca luni nu mai pup tort, chit ca era putin ziua mea.
Luni seara, insa, m-am sucit la 180 de grade si m-am pus pe facut cel mai simplu si mai rapid tort bun din cate a vazut bucataria mea.
Am zis ca e cel mai simplu, nu si cel mai sanatos sau mai aspectos, ok? 🙂
Am pregatit asa:
- piscoturi
- lapte
- cacao
- miere
- capsuni si banane
- crema de vanilie
Crema
Eu am avut crema la plic la plic, recunosc, dar voi sa faceti in casa, daca va tin nervii, timpul si talentul, buna si sanatoasa, din:
- 500 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri amidon/faina
- 1/2 pastaie de vanilie
- 1 lingura unt
- Separa ouale si bate galbenusurile cu zaharul. Adauga amidonul si amesteca pana ce obtii un amestec omogen. Fierbe intre timp si laptele cu pastaia de vanilie desfacuta.
- Cand laptele sta sa fiarba, adauga putin cate putin peste crema de galbenusuri si amesteca energic. Cand ai incorporat tot laptele, muta crema in cratita si las-o la foc mic.
- Amesteca constant, pana cand crema de vanilie se ingroasa. Da crema de pe foc, las-o 2-3 minute si adauga untul.
- Amesteca si las-o sa se raceasca acoperita cu folie alimentara, ca sa previi formarea unei cruste.
Tortul
- Am facut intai o cacao cu lapte si miere, dar cu mai multa cacao, de parea o ciocolata calda. Am lasat-o sa se mai raceasca.
- Am pregatit un vas yena. Am luat piscoturile si am inceput sa inmoi fiecare piscot timp de doua-trei secunde, nu mai mult, in cacaoa cu lapte (racita). Cam ca la tiramisu. Inmuitati o singura parte, cea care va veni asezata in tava, urmand ca partea pe care veti pune crema sa ramana uscata.
- Am pus peste piscoturile inmuiate un strat de crema, apoi banane si capsuni taiate.
- Teoretic (asa cum imi inchipui eu, ca nu exista vreo reteta), se pune un strat de piscoturi, unul de crema cu fructe deasupra, inca un strat de piscoturi si se termina cu un strat de crema. Eu n-am avut suficienta crema, asa ca m-am rezumat la un singur strat de piscoturi, de asta nici nu arata cine stie ce tortul, dar… Stiti cum merge blatul asta ca din ciocolata cu crema de vanilie si cu fructele? Doamne, de vis!
- Dati totul la frigider si aveti nitica rabdare (nu ca mine).
Cam asta-i treaba cu tortul simplu si bun, gata in vreo 15 minute. Spor maxim sa aveti, daca va roade pofta!