De cand ma stiu, ador ciocolata de casa. Reteta e cat se poate de simpla si totusi, nu m-am incumetat sa o incerc. Mi se pare ca nu m-as descurca la fel de bine ca mama, asa ca o rog mereu pe ea sa imi faca. Iese de vis si nu foarte dulce, adica fix cum imi place. E un soi de ciocolata neagra facuta in casa.
Ingrediente
Inainte de toate, mama pregateste 1 pachet de unt (80% grasime), 250 grame de zahar (noi folosim brut nerafinat, e mai sanatos si merge de minune), lapte praf (500 gr), cacao (1 pachet de 60 grame sau chiar 1 pachet si 1/2), 2 manute de nuci, 1 lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa, 200 ml de apa, 1 fiola esenta de rom, stafide sau visine din visinata (optional), fulgi de cocos (optional).
Reteta
- Se amesteca intr-un bol laptele praf cu cacaoa. E indicat sa fie cernute, pentru ca se afaneaza foarte bine, dar merge si daca nu aveti sita.
- Apa, zaharul si zeama de lamaie se pun la foc mic. Se lasa 10-15 minute, pana se evapora apa si se transforma intr-un sirop destul de gros.
Pentru ca folosim cam jumatatea din cantitatea de zahar recomandata de majoritatea retetelor (250 de grame sunt perfecte, chiar nu aveti nevoie de 500 de grame de zahar), nu lasati apa sa se evapore de tot, pentru a va ramane suficient sirop. Compozitia nu trebuie sa fie prea groasa.
- Se adauga untul in siropul de pe foc. Folositi o lingura de lemn pentru a amesteca bine totul. Dupa ce s-a topit untul, trageti vasul de pe foc.
- Se adauga imediat laptele praf si cacaoa. Continuati sa amestecati pana omogenizati toate ingredientele. E musai sa va grabiti cu laptele praf si cacaoa, pentru ca amestecul se ingroasa rapid.
- Prajiti putin nucile la cuptor, pentru a le oferi o aroma aparte. Stropiti-e cu fiola de rom si adaugati-le in compozitie. Daca vreti sa puneti stafide sau visine din visinata, acum e momentul sa le adaugati.
Visinele din visinata sunt perfecte in ciocolata, doar ca noi nu am avut de data aceasta. Se poate adauga si visinata, pentru aroma sau cand ti se pare ca e prea groasa compozitia, dar acum depinde daca se vor infige manute de copii in ciocolata respectiva sau nu.
- Ungeti cu unt un vas de forma patrata, adaugati fulgi de cocos pe fund si turnati compozitia in el. Tapetati bine totul, folosind podul palmei. Presarati cocos deasupra, lasati sa se raceasca si dati la frigider. Cat doriti si cat puteti sa asteptati. Eu una sar pe ciocolata de calda.
- Scoateti ciocolata din frigider, lasati-o putin la temperatura camerei si taiati-o in ce forma doriti.
Acum bucurati-va de ciocolata asta delicioasa, cum fac si eu! 🙂