Autoizolare înseamnă că stai ACASĂ, cu FAMILIA TA, nu cu prietenii, vecinii, nu chemi bona, menajera

Autoizolare înseamnă că stai ACASĂ, cu FAMILIA TA, nu cu prietenii, vecinii, nu chemi bona, menajera

Cineva întreba ieri, pe un grup de mame, daca poate primi o recomandare de manichiuristă care să vină acasă, în perioada asta. Alți oameni cauta frizeri, maseuri sau cosmeticiene pentru vizite la domiciliu. Știu persoane care continua sa cheme zilnic bona sau pe doamna de la curatenie. Dumnezeu știe cu cine mai intră în contact toți acești oameni pe care îi bagăm în casă și pe care îi lăsăm să interacționeze cu noi și cu copiii noștri. Ca să nu mai spun că unii schimbă mai multe mijloace de transport până ajung la noi, vă dați seama doar acolo câtă expunere și ce riscuri.

Degeaba stăm între patru pereți cu săptămânile și ne batem cu pumnii în piept pe rețelele de socializare că respectăm izolarea, când, în realitate, primim vizite de la tot felul de persoane din afara familiei. Nu poți băga mâna în foc pentru nimeni. Ai certitudinea lucrurilor pe care le faceți voi, cei care împarți aceeași casă, atât. Altfel, faptul că X, care vine la tine zilnic sau, mă rog, o dată pe săptămână și jură că e sănătos tun, nu te încălzește cu nimic. Ați văzut ce ușor „uită” oamenii că au intrat în contact cu rude sau vecini proaspăt întoarși din Italia sau din Spania, ați văzut câți purtători asimptomatici sunt printre noi, plus că nici simptomele astea nu apar în secunda numărul doi, după contact, sau poate apar și le ignorăm. Sunt atâtea riscuri și atâtea semne de întrebare, în contextul acestei pandemii, încât efectiv nu înțeleg de ce ne-am juca acum cu sănătatea noastră și, mai ales, cu cea a copiilor noștri.

Eu cred ca putem face fata netunși, neepilați, nevopsiți și nemasați de profesioniști in perioada asta. Ne descurcăm singuri, cu ce găsim prin magazine. Poate n-o sa avem cele mai tari șuvițe, cea mai trendy tunsoare sau cel mai fin inghinal (ca de, lama nu-i ca ceara, cum nici iarna nu-i ca vara), dar asta e situația acum. Ne conformăm, ne adaptăm și mergem înainte.

Vă spun, de când cu toată nebunia asta, eu nu mai chem pe nimeni la noi acasă. Suntem eu, burtica, copiii, M și animalele noastre. Singurul care iese din casă este M. Pleacă pentru aprovizionare, iese în fața porții când ne mai ajunge câte un colet și îl ia în primire sau a mai mers de două ori ca să rezolve niște treburi urgente la job. De fiecare dată își ia toate măsurile de protecție recomandate de autoritați.

.
Eu tânjesc după un mers la Mega cum visam înainte la o vacanță exotică, dar, în condițiile în care sunt gravidă in 8 luni, chiar nu îmi pot asuma acest risc. Singura excepție privind ieșitul din casă va fi ecografia pe care o mai am de făcut înainte de naștere și, eventual, analizele pe care mi le recomandă medicul și pe care intenționez să le fac cu ocazia aceluiași drum la clinică.
.
În rest, nu-mi cad mâinile dacă fac curat peste tot, ba chiar îmi place acum sa dau cu aspiratorul, cu mopul, sa aerisesc, sa sortează cărți, jucării și haine. I-am mobilizat și pe băieți, fiecare e răspunzător de ceva și observ că e curat lună în permanență, ceea ce contribuie mult la starea noastră de bine. Prin grădină om planta în toamnă ce mai planuiam eu să plantez, deocamdată ne rezumăm la tuns iarba singuri și la întreținut cum ne pricepem ceea ce avem deja.
.
De gătit mi-a plăcut mereu să gătesc, e printre cele mai relaxante lucruri pe care le fac acum. Testez diverse rețete și îi răsfăț pe ai mei cu tot felul de bunătăți.
.
Acum, cu bona, pe lângă faptul că nu-mi doresc să o expun, nici pe ea, nici pe noi, dacă tot stau acasă, chiar nu am nevoie de ajutor cu copiii. Sprijinul e pentru când merg la job sau eu știu pentru ce alte activități aș mai avea, altfel, pentru siguranța tuturor, acum e firesc să ne descurcăm singuri cu copiii noștri. Nu știu ce voi face când va veni vremea să nasc, dar mai avem cel puțin o lună până atunci și multe se pot schimba între timp.
.
Nici nedefrișată nu umblu, doar îmi place să-mi văd picioarele fine și buza de sus nemustăcioasă. În momentele astea realizezi ce bun poate fi un epilat definitiv la casa omului, dar să treacă numai pandemia și bag cel mai definitiv epilat ever. Momentan, îmi rezolv și unghiile tot singură, Slavă Domnului că nu obișnuiam să îmi fac manichiura cu gel sau cu ojă semipermanentă și că nu umblam cu gene false sau cu orice altceva care să necesite întreținere din partea unui profesionist.
.
Nici măcar nu mă vopsesc, deci o altă grijă în minus, de tuns mă tund de două ori pe an, iar pe băieți îi rezolv eu: la copii umblu doar  la breton și în cazul lui M… Hmmm… sper să îmi descopăr niște talente ascunse în zona asta. Cât despre bucle și machiaj profi… mă doare undeva acum de ele, mă scuzați, dar pot fi divă la mine în sufragerie și fără chestiile astea.
.
Sportul, în schimb, chiar îmi lipsește, mi-e dor de orele aerobic și de clasele de yoga (pe care abia le începusem). Le am online acum, dar tare greu îmi este să ma mobilizez cu sportul în sufragerie. Nu mi se pare ok să mă apuc să alerg prin cartier, nici să caut păduri sau alte locuri pustii (care sunt așa doar pentru că oamenii respectă izolarea) în care să dau fuga cu copiii. Mai compensez la capitolul mișcare cu rundele de curățenie și de alergat prin casă, dupa băieți.
.
Pentru masaj apelez la ăștia mici (nu mergeam nici înainte la profesioniști), plus că nu există ceva mai liniștitor decât felul în care mânuțele lor îmi frământă spatele. Și-apoi inversăm rolurile, îi așez de-o parte și de alta a mea și le fac masaj la două mâni. Le place, mereu mai cer.
.
Cam asta e, trăim vremuri unice și suntem obligați să ne adaptăm și să luăm cele mai bune decizii, pentru noi și pentru familiile noastre. Să nu uităm că siguranța este cea mai importantă. Așa să rămânem cu toții, sănătoși și în siguranță!

3 comentarii pe “Autoizolare înseamnă că stai ACASĂ, cu FAMILIA TA, nu cu prietenii, vecinii, nu chemi bona, menajera

  1. Rodica Fratila spune:

    Ca, mare dreptate mai ai! Si eu sunt singurica cu cel mic, nu mai e chiar asa mic (2 ani si 4 luni), ma descurc cu toate, asa cum pot si sa stii ca ma descurc, dar ma apuca o nebuneala si o frustrare ca eu imi tin copilul in casa, pe vremea asta care parca imi face in ciuda si o multime de oameni se plimba nestingheriti pe strada, respectiv supermarket! Observ ca in zona mea totul e normal, nu e nici un fel de pandemie, toti cu manusi si masca, parca astea le ofera garantia suprema ca totul va fi bine si ca ei nu pot lua acest virus! Si eu nu pot macar sa ma duc sa imi scot firele, operatie pt implant! Nu mi se normal! Sanatate si sa dea Domnul sa scapam mai repede ca de nu imi comand o goarna si ies la geam si incep sa urlu sa stea in casa toti batranii si toti care nu au ce face in casa!

  2. Ana spune:

    Poate mai mult ca oricand as vrea sa mentionez faptul ca „bona si doamna de la curatenie ” sunt oameni ca si noi, cu familie la randul lor! Din moment ce accepta situatia de fapt e clar ca si-au luat in prealabil toate precautiile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.