De vreo două zile, ne-am setat pe checul ăsta. Eu mă mai abțin, dar compensează băieții. Lui Albert ii place sa combine checul cu iaurt, Aris cere o cană de lapte rece lângă felia lui și gata gustarea.
.
Partea bună e ca se face super ușor, ca mai toate rețetele mele, din ingrediente puține și simple. Am făcut chec pufos și din 5 ouă, și din 7, din 10 chiar, depinde câte aveam prin frigider. Restul cantităților se adaptează imediat, in funcție de numărul de ouă și folosim numai lingura să le măsurăm.
.
Asadar, pentru inceput, pregătim aceste 4 ingrediente (mergem pe varianta de 5 oua. dacă folosim 7, vor fi câte 7 linguri de faina, zahăr, ulei și tot așa, în funcție de câte ouă puneți, ați prins ideea).
- 5 ouă
- 5 linguri făină
- 5 linguri zahăr (noi folosim numai brut, de aici și culoarea mai închisă a checului)
- 5 linguri ulei
Opțional:
- 1 plic praf de copt (crește și fără sau doar cu o linguriță)
- 1 lingura cacao (merge și simplu)
Am observat ca cel mai bine este să folosesc ouă la temperatura camerei.
- Separăm gălbenușurile de albușuri.
- Batem spumă albușurile cu 1 praf de sare. Teoretic, nu trebuie sa scăpam pe-acolo vreo urma de galbenus, ca nu se mai bate bine albușul. Practic, eu scap de multe ori galbenus, adică nu eu, copiii, pentru ca îmi place sa ii implic in treaba asta cu gătitul, deși ne mișcam mult mai greu așa și sunt șanse mai mari sa greșim. Nu-i bai, va spun eu ca se bate albușul și dacă scăpați galbenus. La final, nu o ieși cel mai pufos chec, dar cum nu intenționez să îl înscriu la vreun concurs de checuri perfecte, să știți că de gustos e sigur gustos.
- Adăugăm treptat și zahărul în albușurile bătute spumă și mixăm la viteză mică.
- Amestecam gălbenușurile cu uleiul, pe care îl punem treptat (câte o lingura și amestecam, cam ca la maioneză)
- Punem gălbenușurile in albușuri, amestecam de jos in sus, cu mișcări largi.
- Adăugăm treptat și făina (in care punem praful de copt, dacă alegem sa îl folosim). După fiecare lingura, amestecam de jos in sus, sa se mențină aluatul pufos.
- Apoi tapetăm o tava potrivită cu hârtie de copt și turnam acolo aluatul. Dacă vrem sa folosim și cacao, păstram o parte din aluat, îl amestecăm cu aproximativ o lingura de cacao și apoi îl adăugăm peste compoziția din tavă. Amestecăm ușor, cât să se întrepătrundă cele doua compoziții.
- Lăsăm checul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până se rumenește. Eu fac testul cu scobitoarea, dacă iese curată din chec, înseamnă că este gata.
Nu e nevoie de arome, eu nu folosesc nici vanilie, nici rom, nici coaja rasă de nu știu ce. Cu cât mai simplu, cu atât mai bun.
Dacă folosiți fix aceste ingrediente și urmați pașii de mai sus, o sa va iasă un chec ușor, pufos, puțin dulce și numai bun, zic eu, pentru toată familia. 🙂 Spor la treabă!