Alaptarea. Beneficii pentru mama si copil

Desi laptele matern este recunoscut drept alimentul ideal ce asigura sugarului atat sanatatea cat si dezvoltarea psiho-motorie si imunologica, rata alaptarii continua sa fie scazuta in Romania.

Conform unui studiu online realizat la cererea Parenting Ads, pe un esantion de 475 de mame cu copii intre 0-36 luni, 56% dintre mamele care nu alapteaza sau nu au alaptat declara ca nu au avut lapte suficient.

Conform studiilor medicale 98% dintre mame pot alapta daca primesc ajutorul si sustinerea necesare imediat dupa ce nasc. Astfel, rezultatele studiului Parenting Ads reconfirma nevoia de educatie si informare a mamelor pe aceasta tema.

Daca, la nivel global, rata medie a alaptarii este de 32%, la noi in tara – conform ultimului studiu realizat pe un esantion national, rural-urban, de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ”Alfred Rusescu” si UNICEF, in 2011 – este de 12,6 %.

Un copil este considerat ca fiind alaptat exclusiv daca în afara de laptele matern nu mai primeste niciun fel de alte lichide (apa, ceai, suc etc.) Rezultatele acestui studiu arata ca ponderea copiilor alaptati exclusiv în prima luna de viata este de 31%, in urmatoarea luna de 22.7%, ajungand în luna a sasea la doar 3.4%.

De asemenea, prevalenta alaptarii exclusive, in mediul urban, este aproape de doua ori mai mare decat in mediul rural, 15,4 fata de 9,8%, existand variatii importante in privinta alaptarii exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicata rata de alaptare a fost inregistrata in zonele Moldova si Dobrogea – 16.1%, cea mai mica, aproximativ 10%, in regiunile Muntenia – Bucuresti, Banat si Oltenia

2016 este al doilea an in care Romania se aliniaza tarilor din intreaga lume si sarbatoreste Saptamana Internationala a Alaptarii, intre 1-7 august. In acest context, Social Moms a organizat o conferinta dedicata mamelor care alapteaza si viitoarelor mame – „Alaptarea. Beneficii pentru mama si copil”, la care am participat cu mare interes. Iata ce s-a discutat in cadrul evenimentului.Ruxandra Luca, Alaptarea. Beneficii pentru mama si copilRuxandra Luca, Alaptarea. Beneficii pentru mama si copil

Beneficiile laptelui matern

Dr. Irina Antonescu, invitat special din partea desprecopii.com a vorbit despre beneficiile laptelui matern, pentru mama si copil, plecand de la compozitia speciala a laptelui matern si procesele fiziologice ce se produc in perioada alaptarii.

In alaptare, lactatia este strans legata de starea de bine a mamei. Astfel, cei doi hormoni esentiali:

a) prolactina (care este stimulata de drenajul sanului) poate fi inhibata de stres si oboseala mamei,

b) oxitocina (care apare ca raspuns la miscarile de suctiune ale sugarului) este facilitata de odihna, caldura, relaxare si de contactul sugarului.

Beneficiile laptelui matern incep cu prima picatura de lapte pe care copilul o va primi, compozitia speciala a colostrului asigurand anticorpii de care are nevoie bebelusul pentru o protectie pasiva in timp ce factorii de crestere stimuleaza dezvoltarea intestinului.

Desi 89% din compozitia laptelui este apa, restul de 12% este incarcat de elemente nutritionale esentiale in sustinerea dezvoltarii fizice si cognitive si in stabilirea imunitatii.

Este recomandat ca alaptarea sa se faca in mod exclusiv pana la varsta de 6 luni, fara apa, ceai sau alte alimente aditionale, si continuarea hranirii cu lapte, in paralel cu introducerea hranei solide, pana la varsta de 2 ani.

Datorita proceselor fiziologice ce au loc in perioada alaptarii, exista si avantaje importante pentru mama:

-refacerea rapida postpartum (mai putine infectii, pierderea ponderala, mai putine decalcifieri);

-risc scazut de cancer de san si cancer ovarian;

-risc scazut de fractura de col femural la menopauza si risc scazut de depresie postpartum.

-Experienta mea-

Spre deosebire de experienta mea cu primul copil, in cazul lui Bebe 2 m-am descurcat mult mai bine cu alaptarea. Inceputul a fost mai dificil, apoi lucurile au mers lin. Sa va povestesc, pe scurt, cum a debutat povestea noastra: In cea de a doua noapte in maternitate, ajunsesem efectiv extenuata, dupa ore intregi in care incercasem, fara succes, sa-mi hranesc copilul. Au intervenit si asistentele, am primit tot ajutorul, dar bebelusul era foarte agitat, obosit si refuza sa suga.

Atunci, la 5 dimineata, dupa 24 de ore in care nu inchisesem un ochi, am acceptat ca singura solutie era un biberon cu lapte praf. Pentru care am semnat ca sunt de acord sa-l primeasca, desi in adancul sufletului nu eram… Si ma simteam ataaat de vinovata pentru ceea ce fac. Mi-am promis ca voi reusi sa-l alaptez exclusiv si ca nu voi mai ajunge iarasi la pompe si biberoane, ca in cazul lui Albert, pentru nimic in lume.

Cand mi l-au readus, era atat de linistit, incat am uitat de vina si de tot. Reusisem sa dorm si eu putin si-mi simteam mintea limpede. Atunci, am decis ca ori de cate ori va mai plange, am sa-l pun la san si am sa fiu cat de rabdatoare va fi nevoie. Din fericire, bebelusul a inteles repede ca locul acela e cel mai bun din lume. Astazi, dupa 16 luni, alaptarea continua fara probleme. Mai multe despre experienta noastra cu alaptarea exclusiva am scris in acest articol.

Depasirea problemelor din timpul alaptarii

Amalia Neacsu, Educator perinatal SAMAS, a abordat subiectul problemelor ce pot aparea in timpul alaptarii si cum le putem depasi.13920726_525055321013031_2718998349679104672_n

Felul in care debuteaza alaptarea este foarte important. Conform studiilor, contactul piele pe piele dintre mama si nou nascut, imediat dupa nastere, creste in mod semnificativ succesul alaptarii, datorita faptului ca nou nascutul este intr-o perioada activa ce favorizeaza atasarea la san. De aceea, este recomandata initierea alaptarii in primele 2 ore postpartum.

Pozitia de alaptare este esentiala pentru ca bebelusul sa suga eficient si pentru ca mama sa nu simta disconfort. Daca doare, inseamna ca sugarul nu s-a atasat bine la san si trebuie detasat cu blandete si reincercata o noua pozitie, pana ce copilul poate sa suga cu usurinta.13882197_525055537679676_5916586428557497916_n

Daca atasarea nu este corecta, pot aparea probleme precum: angorjarea, mameloane crapate (ragade), infundarea canalelor lactifere si mastita. Este important ca alaptarea sa continue, luand masurile necesare pentru diminuarea disconfortului, cu exceptia cazului in care mastita se agraveaza si este nevoie de tratament cu antibiotice.

Despre alaptare si durere am scris mai multe in acest articol.

Alimentatia corecta

Luiza Pirvu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice a sustinut tema importantei nutritiei mamei care alapteaza. Conform studiilor, sanatatea noastra este influentata in proportie de 80% de mediul in care traim, inclusiv nutritie si stil de viata si doar 20% de mostenirea genetica.

Mamele care alapteaza au nevoie de un aport aditional de energie de 500 kcal/zi, iar sursa nutrientilor este foarte importanta. Va fi nevoie de un plus de 50% de proteine, 60% carbohidrati, lipide, acizi grasi polinesaturati (PUFA) cu rol in favorizarea dezvoltarii sistemului nervos, vitamina A, care influenteaza sanatatea oculara a bebelusului si care depinde de dieta mamei, fibrele necesare unui tranzit intestinal normal, iodul pentru sanatatea glandei tiroide si zincul.

Vitamina D este cunoscuta pentru rolul esential pe care il are in sanatatea oaselor insa, noile cercetari au relevat si rolul protector al vitaminei D impotriva diabetului zaharat de tip 1, o afectiune care apare mai frecvent la copii si adolescenti decat la adulti.

Studiul Mama realizat de Fundatia Nutricia arata ca mamele din Romania care alapteaza prezinta un deficit de fibre, acid folic, grasimi polinesaturate (Omega 3 si Omega 6), Vitamina D si Vitamina E. In schimb, in dieta mamelor din Romania se regaseste un exces de acizi grasi saturati si sodiu.

-Experienta mea-

In ceea ce ma privete, am plecat din maternitate cu o lista luuunga de alimente recomandate sau dimpotriva, interzise cand alaptezi. In primele saptamani cu Bebe 2 acasa, am respectat-o cu sfintenie. N-am mancat fructe sau legume crude, fara prajeli, condimente, doar dulciuri facute in casa, si asa mai departe.

Apoi treptat, catre varsta de trei luni a copilului, am inceput sa fiu mai putin restrictiva. Mancam in continuare pe cat posibil sanatos, dar am introdus si fructe la discretie, legume crude, ceapa si usturoi pe care le ador, dar le evitasem pana atunci. Ii observam reactiile bebelusului si, daca ceva nu-i placea, renuntam si gata. Dar nu prea a fost cazul, ceea ce ma face sa ma gandesc daca toate restrictiile astea au vreun rost sau, atata timp cat alimentul e considerat sanatos, imi place si-mi face bine, atunci va fi bine primit si de puiut.

Astazi, dupa 1 an si 4 luni de alaptat, chiar nu imi mai fac nicio grija. Sunt mare pofticioasa si nu prea ma abtin de la multe. Dar incerc, pe cat posibil, sa fac alegeri alimentare sanatoase, de dragul copiilor si al meu.13876535_1070921729663994_8171705152373478385_n

Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro si desprecopii.com si a fost urmarita online de peste 8000 de parinti, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe socialmoms.ro cat si in pagina dedicata evenimentul din desprecopii.com.

sursa featured image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.