Adevărul despre brackeți. Cum mi-am pus aparat dentar și am renunțat la 3 dinți sănătoși

ruxandra-luca-img

Dintotdeauna am avut dintii strambi. Medicii ma linisteau, cica vazusera si cazuri mai grave. Situatia nu m-a deranjat in mod deosebit pana asta iarna, cand am trecut printr-un episod traumatizant, care m-a trezit la realitate. Dincolo de partea estetica, am realizat ca este in joc sanatatea dintilor mei pe termen lung.

In Bacaul copilariei mele, tratamentele ortodontice se faceau cu aparatele acelea mobile, poate vi le amintiti si voi, pe care copiii le purtau din An in Pasti. Le mai puneai ca te cicaleau parintii, dar cand nu erau prin preajma, scapai rapid de ele. Dupa cum l-am purtat, asa si-a facut si aparatul treaba: mai deloc.aparat dentar mobil

Bine ca doctorului i-a venit in gand sa imi scoata de pe atunci unul dintre dintii definitivi de sus si asa au avut cat de cat loc ceilalti sa creasca. Per total, lucrurile nu sunt intocmai roz. Dintele scos i-a determinat pe ceilalti sa migreze dupa cum si-au gasit locul, iar linia mediana, in loc sa fie frumos pe mijloc, e dusa bine in dreapta.

Cand am inceput sa ma gandesc la indreptarea dintilor

Prima data mi-a trecut prin cap ca ar trebui sa fac ceva cu dintii mei dupa ce am inceput sa apar la televizor, prin 2012. Ma uitam la inregistrarile emisiunilor si imi dadeam seama ca dintii nu se vad ok deloc. Adica pentru toate zilele mergeau, la TV prea sareau in ochi.

Dintii astia sunt farmecul tau! De cate ori am auzit treaba asta! Draguti cei din jur, n-am ce spune, dar sincer, nu-i deloc fermecator sa ai dintii in toate directiile si sa zambesti mereu cu jumatate de gura. Pentru ca asa fac din adolescenta: stiu ca dintii nu sunt punctul meu forte, deci ii camuflez cum pot.

Am mers la multi medici in ultimii ani. Unii imi propuneau tratamentul ortodonic (cei mai multi), altii au avut ideea sa imi imbrace trei-patru dinti, astfel incat sa obtinem un rezultat (cat de cat) estetic. Mereu ieseam din cabinetele lor cu inima indoita. Nu mi se pareau puternice nici argumentele lor, nici motivatia mea.

In urma cu trei ani am renuntat la ideea de a mai face ceva pentru dintii mei. Ma impacasem din nou cu gandul ca astia sunt, cu ei defilez, nu-i un capat de tara daca sunt strambi. Tot atunci am renuntat si la televiziune, am ramas insarcinata cu al doilea baiat si, timp de doi ani, mai mult la mamicie mi-a stat capul.

Am filmat, totusi, cateva reclame in intervalul asta, iar intr-una dintre ele (care a fost difuzata de dimineata pana seara pe toate posturile TV), mi se vad asa urat dintii, incat va fi cea mai buna dovada pentru „inainte”, dupa ce imi aliniez dintii.

Episodul traumatizant care m-a trezit la realitate

Prin iarna a avut loc un episod care m-a trezit la realitate.  Ca dintii sunt strambi si nu ai cel mai frumos zambet e una, ca asta le influenteaza sanatatea e altceva. Adica nu-i de glumit. Am tras concluzia asta cand am incercat sa ii albesc pentru prima data cu lampa, in februarie anul acesta. Mai experimentasem de vreo doua ori albirea cu gutiere, fara probleme. De data asta, insa, vreo 24 de ore dupa albire m-am zvarcolit la propriu de durere. Cu lacrimi in ochi si fara nici un medicament care sa isi fac efectul.

Am descoperit ca durerea aceea cumplita era din pricina faptului ca incepuse retractia gingivala, iar gelul de albire a intrat in contact cu radacina expusa a dintelui.

Dintii mei strambi insemnau o muscatura gresita si de aici rectractia gingivala, plus tot felul de probleme care avea sa se agraveze odata cu anii. Mai precis, daca voiam sa ma bucur de dintii mei pana la adanci batraneti, era musai sa iau masuri pentru sanatatea lor pe termen lung.

De ce sa alegi tratamentul ortodontic

Mi s-a explicat ca tratamentul ortodontic este cea mai buna solutie in cazul meu. Si in multe alte cazuri. Stiati ca uneori si dintii drepti au nevoie de tratament ortodontic? Vizitele regulate la medicul stomatolog raman cheia succesului, pentru ca te ajuta sa eviti problemele.

muscaturaE bine de retinut ca o muscatura gresita (asa cum era in cazul meu) creste posibilitatea ca placa bacteriana si resturile alimentare sa iti afecteze dintii si gingiile. Astfel, pot aparea:

  • dificultati in timpul mestecatului ce pot duce la dureri de maxilar si probleme gastrointestinale;
  • tensiuni la nivelul muschilor ce pot cauza dureri frecvente de cap;
  • supraocluzia iti poate afecta gingia.

Nici partea estetica nu-i de neglijat. Un zambet frumos si larg e o carte de vizita perfecta. Chiar ma incanta gandul ca am sa pot zambi cu gura pana la urechi in toate pozele. Si la televizor, ca din primavara am revenit pe sticla.

Cum am ales medicul

Prin mai, voiam sa filmez pentru rubrica mea de la Antena 1 un material pe tema importantei indreptarii dintilor, indiferent de varsta, si cautam specialistul care sa imi ofere interviul. Dintre toti medicii cu care vorbisem pana atunci, nu simteam sa il aduc pe vreunul in prim plan. Apoi mi-a fost recomandat Dr. Bogdan Geamanu, medic specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala la Dr. Bogdan Geamanu-Clinica de Ortodontie si Medicina Dentara.

I-am facut o vizita la cabinet sa vorbim despre interviu si am sfarsit discutand planul meu de tratament. E ciudat cum stii din prima ca ai ajuns, in sfarsit, pe mainile cui trebuie. Ore in sir am vorbit. Mi-a raspuns omul cu atata rabdare si calm. Eu de felul meu stresata cu subiectul, foarte curioasa de toate optiunile si cu o mie de intrebari in cap. Am primit raspuns la toate.

M-am intors curand pentru interviu si apoi pentru primii pasi din tratament (n-am mai stat pe ganduri, nu aveam de ce). Imi venea sa rad cand am vazut filmarea, cum subliniam eu cat de important este sa iti indrepti dintii, in vreme ce ai mei erau in toate directiile.

De ce mi-am scos 3 dinti perfect sanatosi

Pentru inceput, Bogdan m-a pus sa fac nu stiu cate radiografii, poze, masuratori, nebunii, el stie mai bine. Cert este ca a avut nevoie de multe informatii ca sa isi dea seama care este cea mai buna varianta de tratament in cazul meu.

Lucrurile n-aveau sa se schimbe de pe o zi pe alta, am inteles imediat. Tratamentul ortodontic este unul de lunga durata, poate ajunge si la 2-3 ani, de aceea este esential ca pacientul sa priceapa din start la ce se inhama si sa coopereze cu medicul.

Am inteles si ca am gura mult prea mica pentru a incapea toti dintii si a putea corecta muscatura fara extractii. Dincolo de rezultatul estetic, pe mine ma interesa in primul rand sanatatea. Altfel, as fi putut alege sa imi pun bracketi dor sus, eventual sa imi scot un singur dinte si gata, zambetul era clar imbunanatit. Cu mai putin efort si cheltuiala. Dar ce obtineam pe termen lung? E bine sa te informezi in astfel de situatii si sa intelegi consecintele deciziilor tale.

Am acceptat, asadar, sa imi scot 3 dinti perfect sanatosi (ar fi fost 4, dar la unul renuntasem deja din adolescenta), pentru ca era singura cale. Pe rand i-am scos, macar atat. Partea asta nu a fost deloc dificila, nu am avut nici o treaba cu anestezia (nu mi-e frica de ace) sau cu durerile. N-am luat nici macar un antiinflamator dupa. Nici n-am stat sa sufar ca vai, mi-am scos dintii, ce ma fac? Fac foarte bine, ca am procedat corect. La final, nu am vrut sa ii iau acasa (cum fac astia mici, in speranta ca ii viziteaza Zana Maseluta). Consider ca nu i-am avut niciodata si gata.

Cum e viata cu bracketi

Cea mai tare parte a planului meu de tratament este ca bracketii mi-au fost montati treptat. Au avut grija sa ma sperie bine oamenii din jur ca doua saptamani numai cu paiul am sa mananc, ca voi avea dureri cumplite, ca bracketii imi termina obrajii, ca te adaptezi greu, ca e neplacut.

Mai bine nu asculti pe nimeni, cum am facut eu, si astepti sa iti traiesti propria experienta. Care a fost departe de povestile horror pe care le auzisem peste tot.

Bogdan mi-a spus din start, cand l-am intrebat cum va fi cu viata sociala: Ce crezi ca o sa se intample, nu mai ies prietenii cu tine la cafea? Haide sa fim seriosi! Si da, mare dreptate are. De altfel, din experienta anilor astia (deloc putini) de cand lucreaza in domeniu, Dr. Geamanu mi-a spus ca bracketii iti imbunatatesc viata sociala, niciodata invers. Pentru ca bracketii sunt cool si sexy (numai uitati-va la lejeritatea cu care ii poarta mari nume din afara). Cel putin noua asa ni se par. 😉

Cum mi-am montat bracketii in etape

Absolut toti medicii la care am fost inainte de a ajunge la Dr. Geamanu aveau de gand sa imi monteze din start bracketi pe toti dintii. Si sus si jos. Bogdan mi-a pus initial cativa bracketi pe dintii din stanga sus, dupa vreo doua saptamani mi-a montat cativa si pe cei din dreapta, o parte si jos, intre timp am facut si extractii. Am avut timp berechet sa ma obisnuiesc cu ideea de aparat, cu senzatia, cu schimbarile.

Dar montarea treptata a bracketilor nu a avut neaparat scopul asta de a-mi usura tranzitia catre viata cu aparat dentar. Explicatia e alta. Din cauza aglomeratiei pe care o aveam sus, daca mi-ar fi montat bracketii pe toti dintii odata, i-ar fi fortat pur si simplu sa iasa in fata. In cel mai bun caz, obtineam o modificare nefericita a fizionomiei. In cel mai rau… nu mai spun, m-am ingrozit cand mi-a explicat Bogdan unde se putea ajunge.

Am vazut persoane in jurul meu care se plangeau ca de cand poarta aparat li s-au modificat obrajii, li s-a alungit fata. Medicii le-au explicat ca este firesc. Ghiciti ce, nu e! Si nu stiu ce as fi facut daca sfarseam cu astfel de modificari.

Weekendul asta, dupa doua luni de cand am inceput tratamentul, mi-am montat bracketi pe toata arcada de sus. In sfarsit, sunt vizibili pentru toata lumea, ca cei montati in laterale nu prea ieseau in evidenta. Imi plac de nu mai pot!

Am ales bracketi safir, voiam sa fie cat mai discreti. Acum exista o multime de variante pentru care poti opta. Inclusiv gutiere, care se schimba periodic pe parcursul tratamentului si pe care le dai jos oricand doresti. Plus aparatele invizibile, montate pe spatele dintilor. In functie de recomandarile medicului, dorinte si buget, ai de unde alege. Lucrurile au evoluat mult in directia asta. In zilele noastre, atat timp cat ai dinti in gura, ii poti indrepta. Teoretic, niciodata nu e prea tarziu! Bine de retinut! 😉bracketi

Cum e cu durerile, mancatul si igiena

Eu dureri nu prea am avut. Poti simti o presiune usoara, dar senzatia imi place, ma gandesc la faptul ca in momentul ala actioneaza bracketii si se intampla lucruri bune cu dintii mei. Presiunea am inceput sa o simt de cand mi-a montat bracketii pe toata arcada de sus, pana atunci n-aveam treaba.

Toata lumea intreaba de durere. Ganditi-va totusi ca si copiii (sau in primul rand ei) trec prin tratamentul ortodontic si fac fata cu brio asa zisei dureri. Deci clar e ceva suportabil.

De mancat… Sunt tare pofticioasa si in principiu nimic nu ma poate tine departe de mancare. A fost cam neplacut cand doctorul mi-a montat niste departatoare pe masele, nu mai puteam inchide gura complet (nici acum nu pot). Nu mai puteam mesteca asa cum faceam inainte si mi se parea ca mancarea nu mai are gust (n-a fost nevoie sa mananc pasat sau cu paiul). In vreo saptamana, insa, m-am obisnuit si am reinceput sa devorez toate cele care ma bucurau si inainte.

Ma rog, mestec usor, mai pe stilul babuta (ceea ce e oricum foarte bine pentru digestie) si am ceva grija cu bracketii. Te si dor daca mesteci rapid si cu putere. Preferabil sa nu se desprinda, dar, in caz de ceva, ii faci o vizita medicului tau si se rezolva foarte usor.

La limba m-a deranjat doar putin un elastic pe care mi l-a montat Bogdan pe interiorul a doi dinti de sus, sa grabeasca procesul de apropiere dintre ei, dupa o extractie. Nimic iesit din comun.

Spalatul pe dinti dupa fiecare masa devine obligatoriu. Dar nu-i atat de complicat pe cat pare: am mereu in geanta un kit simplu de curatare a dintilor (are, printre altele, periuta de dinti obisnuita, cu peri moi, si inca una cu varf special). Si sunt cu ochii in patru dupa locuri unde sa ma pot spala.

Per total, sigur ca nu e ca inainte, dar nici nu ma asteptam sa fie. Daca privesti totul degajat si iei schimbarile ca pe niste lucruri firesti, totul va fi bine.

Dupa cat timp am vazut primele rezultate

In aproximativ o luna de la prima extractie, am inceput sa vad cum spatiul gol este umplut treptat de dintele de langa cel scos, care la randul lui facea loc celui stramb (sa migreze spre pozitia corecta). Deci in patru saptamani am avut rezultate vizibile, cu efort minim. La cum aratau dintii mei initial, ma asteptam sa dureze mai mult.

In principiu, ei se aliniaza repede si te poti bucura de dinti frumosi cum n-ai avut vreodata. Dar trebuie sa mentii bracketii perioada indelungata, pentru ca altfel dintii ar migra la loc. Faptul ca se aliniaza rapid mi se pare extraordinar! Abia astept sa ma bucur de noul meu zambet. Chiar n-am nici o problema ca am bracketii astia in gura, rad mai cu pofta ca inainte.

De ce este important planul de tratament si nu tipul de bracketi (!)

Cel mai mult mi-as dori sa retineti din toata experienta mea ca nu bracketii conteaza, ci planul de tratament. Nu mai alergati dupa cele mai bune oferte intens promovate pe internet, nu mai cautati bracketi la preturi de nimic, nu va mai lasati dantura pe mana oricui! Pentru ca am inteles ce presupune un tratament ortodontic, mor cand vad clinici care  garanteaza ca scapi de bracketi in 6 luni. Cum vine asta, cand fiecare caz e diferit. Vine ca nu exista, e o pacaleala si atat.

Bracketii ti-i poti cumpara si singur si, cu putina indemanare, ti-i poti lipi pe dinti mai bine chiar decat medicul. Numai ca importanti nu sunt bracketii in sine, ci ceea ce se poate face cu ei. Iar elaborarea unui plan bun de tratament necesita experienta si pricepere. Nu oricine le are.

De asta sfarsesc bietii oameni cu fizionomia modificata, cu rezultate care nu se mentin in timp (dintii migreaza la loc) si cu tot felul de alte probleme, in ciuda bunelor intentii, a timpului investit si a banilor cheltuiti.

Apropo, mai nou, la congresele medicale, imi spunea Dr. Geamanu, esti obligat sa mentionezi daca ai vreun interes financiar atunci cand vorbesti de anumiti bracketi.

Aici eram inainte de ultima extractie, pe care nu stiam ca o vom face in ziua respectiva. Speram sa nu. 🙂Ruxandra Luca, aparat dentar

Singurul regret

Singurul meu regret este ca am amanat atat tratamentul ortodontic (azi m-as fi bucurat de dinti frumosi sanatosi). Si ca nu l-am cunoscut pe Dr. Geamanu mai devreme. Desi, poate in urma cu cativa ani, nu as fi fost la fel de receptiva la ideea de a renunta la dinti sanatosi. Si a sta cu bracketii in gura atata timp.

Selfie la mine in bucatarie, cu bracketii proaspat montati si cu ultimul dinte abia scos. E bine ca imi ardea sa rad. Asa-i ca se vad misto? Mi-s dragi de mor bracketii astia! Pentru ceea ce vor face pentru dintii mei. Drag imi e si doctorul meu, pentru ca e „best in town”, cum imi place mie sa spun. Ruxandra Luca, aparat dentar

foto, foto

VIDEO

Dr. Bogdan Geamanu- De ce este important sa ne indreptam dintii indiferent de varsta

Explica Bogdan foarte bine in acest scurt video lucrurile esentiale despre indreptarea dintilor.

 

32 comentarii pe “Adevărul despre brackeți. Cum mi-am pus aparat dentar și am renunțat la 3 dinți sănătoși

    • Ruxandra Luca spune:

      Multumesc mult! Sa stii ca de 2 luni umblu cu ea prin geanta, sa ma obisnuiesc. Doar umblu, de folosit mai putin in timpul zilei. Dar de acum e musai. 🙂

      • Alex spune:

        Ce nu ti-a spus doc.si nu iti va spune nimeni ( cred ca iti dai seama de ce )este ca dupa un timp o sa inceapa sa se carieze unii dintre dinti si nu o sa sti de ce . Lipirea pe dinti demineralizeaza dintele si il face mai sensibil pentru ca solutia de lipit este acida.Indiferent cu ce o sa faca dupa.smaltul dintelui a fost afectat. Asa ca nu te bucura inca.

        • Ruxandra Luca spune:

          Alex, dintii sunt protejati cu un lac, iar bracketii se lipesc printr-un proces identic cu cel de umplere a unei plombe (obturatii). Cariile apar daca nu te speli pe dinti, igiena e pe primul loc, te rog sa retii asta! 🙂

          • Ramona spune:

            Am 31 de ani, peste o luna imi voi da bracketii jos. Dupa 2 ani si 8 luni de purtat nu mi-a aparut nici o carie in urma purtarii acestui aparat si nici nu mi s-a demineralizat nici un dinte. Rezultatul e uimitor si in sfarsit pot musca si eu corect. In tot acest timp am fost mandra de bracketii mei, iar de durere ce sa zic… e suportabila 🙂

          • Ruxandra Luca spune:

            Draga mea, sa iti fie de bine dintii aliniati si muscatura corecta! 🙂 cat despre carii si demineralizari, am toata increderea ca nu e cazul sa apara atata vreme cat ne spalam pe dinti cum trebuie.

    • Ruxandra Luca spune:

      Andreea, multa lume m-a intrebat. Platesti de fapt un plan de tratament, nu un set de bracketi. Depinde foarte mult de problema pe care o ai, de dorintele si asteptarile tale, daca vrei un rezultat estetic sau ai in minte sanatatea dintilor, daca esti sau nu dispusa sa faci extractiile (acolo unde este cazul). Conteaza foarte mult si ce tip de aparat alegi din punct de vedere al pretului: cele invizibile costa mii de euro, bracketii metalici sunt mult mai ieftini. Subliniez inca o data importanta unui plan de tratament corect, nu simpla alegere a celui mai mic pret.

  1. Corina spune:

    M-a incantat sa citesc despre experienta ta.Fetitei mele i-am scos aparatul de câteva luni (tot la Bogdan l-am pus)Rade cu toată gura și are o dantura tocmai buna pt reclamele la pasta de dinți.
    Am 45 de ani dar, asta nu m-a împiedicat să-mi pun și eu aparat.
    Mulțumesc Bogdan !!!

    • Ruxandra Luca spune:

      Ce dragut si ce ma bucur sa aud astfel de experiente frumoase! Sa fiti sanatoase, ca dinti frumosi aveti deja.

  2. Porta spune:

    Fetit-o bati campii. Dela varsta de 20 de ani in sus uita orice aparat de indreptare a dintilor, altfel ii strici, ii slabesti si pe ceilalti.
    Lucreaza mai bine la bibilica si creazati o personalitate puternica, acceptate asa cu esti: no body´s perfect.

    • Ruxandra Luca spune:

      Dupa gramatica, mi-e clar ca nu ești medic, deci mi se pare cel puțin trist ca te trezești vorbind in acest context. Adică nu exprimi o părere, te apuci sa judeci si sa dai sfaturi. Pe un subiect despre care, in mod evident, nu ai habar. Not Ok!

  3. Silvia spune:

    Hey! Ieri mi-am pus și eu aparat dentar pe arcada superioară. La 32 de ani 😀 Am ales metalic, din considerente financiare. Medicul meu e foarte ok, am maximum de încredere în el, l-am găsit la Green Dental. Într-adevăr am ales un preț mai mare pentru tot planul de tratament, dar am siguranța unei clinici de renume și unui medic în care am încredere 100%. M-am săturat de alergătura după chestii ieftine – nu își are locul când vorbim de sănătate. La mine, alegerile din trecut bazate doar pe costuri au avut rezultate dezastruoase, am avut o mulțime de reparat pe urma lor.

    Momentan nu pot spune că sunt fericită cu aparatul :)) Am dureri, e normal, știu. Sunt însă curioasă cum n-a mai fost de nimic în viața asta cum voi arăta la final. Dinții mei, din fericire, sunt destul de drepți (colegii și unii prieteni sunt chiar contrariați de alegerea mea), dar ocluzia e deficitară, am ocluzie dentară adâncă acoperită. În trei luni, estimativ, pun și jos și între timp trebuie să fac o extracție jos – e vorba de un molar de minte cu rădăcina strâmbă.

    Ce vreau să zic e: felicitări pentru alegere și pentru că ai scris despre asta. Și răbdare s-avem 🙂 Aș vrea să înțeleagă mai mulți oameni că niciodată nu e prea târziu să faci pasul ăsta și sper sincer că rezultatele vor vorbi de la sine (ca să nu mai zic că în secret nutresc o speranță stupidă că poate-poate la mine o să fie o excepție o să meargă mai repede de doi ani :)) )

  4. Ruxy spune:

    Buna! Si eu mi-am pus aparat dentar la 41 de ani doar la arcada superioara pana acum. Nu am vazut nimic amintit despre aparatul de contentie, care trebuie purtat inca o perioada pentru a nu anula ceea ce a indreptat aparatul dentar. O seara frumoasa!

    • Ruxandra Luca spune:

      Felicitari pentru decizie! Da, retainerul e parte esențială din toată treaba asta cu aliniatul dintilor. Eu le-am luat treptat cu povestitul, aștept sa ajung acolo și om vedea cum o fi, am numai gânduri pozitive in directia respectiva. 😊

  5. Whitey spune:

    Hei, eu mi-am pus acum aparat dentar si doctorul ortodent vrea sa extragem premolarii. Problema este ca eu am super mic maxilarul si nu au loc toti „dintosii”. Tie in cat timp ti s-au „astupat” gaurile? Mi-e tare frica de cum voi arata fara premolari.

    • Ruxandra Luca spune:

      Hei! Daa, si la mine era ft mic spatiul si ft mare inghesuiala. Aceeasi teama am avut, insa nu asta a fost marea problema, dintii migreaza repede, dar se creeaza spatii mici prin te miri ce locuri, alea sunt ceva mai neplacute. Trec toate, eu am aparut la tv in toata perioada asta, filmata la prim plan, razand cu gura pana la urechi, si nu au fost probleme. Semnificativ mai rau se vedeau dintii strambi decat niste mici spatii care apareau ocazional intre ei. Sa fii linistita! Acum sigur, depinde si cum gestioneaza medicul treaba, eu iti spun strict din experienta mea, dupa ce m-am lasat pe mana lui Bogdan. 😉

  6. Ana spune:

    Felicitari pentru alegere si curaj! Imi poti spune te rog un cost estimativ al planului tau de tratament? Intreb pentru ca tocmai mi s-a facut, in urma unei consultatii, o „oferta” de 5000 euro. Multumesc!

  7. Elena spune:

    Wow !! Ma bucur mult pt tine ca ai reusit sa iti indrepti dintii in cele din urma !! Am descoperit blogul tau din intimplare. Eu sunt in Statele Unite si lucrez cu sotul meu la cabinet, si cautam pe net niste termeni stomatologici in lb romana. 😉
    Am o intrebare: dupa ce ai terminat tratamentul, ti-a facut Dr. si un aparatel pt mentinerea dintilor in pozitia noua ? In engleza se numeste „retainer”; si chiar termenul asta il caut in lb romana si nu il gasesc.
    Dupa ce dintii se indreapta, daca nu porti acest aparatel (retainer – care se poarta doar noaptea cind dormi; sau mai este unul fixat pe dinti care nu se vede), dintii se vor duce incet in pozitia initiala dinaintea corectarii.
    Nu inteleg de ce ar fii lumea asa speriata de ‘brackets’. Aici 8 din 10 copii trec prin acest tratament si nu patesc nimic.
    Am vazut mai sus cineva a comentat ca daca esti peste X nr de ani, sa iti pastrezi banii ca nu va funciona tratamentul orto. FALS ! La orice virsta, atita timp cit ai dinti destui in gura, acest tratament va ajuta !
    Alta chestie care ai mentionat-o tu: exista intradevar brackets care indreapta dintii in circa 9 luni. Este un sistem relativ nou – cam de prin anii ’80 a inceput – se numeste „fast braces”. Sotul meu a fost la niste cursuri anul aceasta, si a decis sa puna si el ‘fast braces’. Mai exista si Invisalign (sau altele asemanatoare – acelasi lucru dar alta denumire; noi la cabinet am folosit Clear Aligner), care functioneaza in regim rapid, de numai citeva luni; insa asta este pt anumite corectii minore a dintilor din fata si laterali, deci nu oricine poate beneficia de ele.
    In concluzie: felicitari pentru decizia aleasa ! Nu iti va parea rau niciodata ! Cum zicem in America: „Money well spent!”

  8. Andreea spune:

    Buna am 17 ani si azi mi am extras un dinte din fata pentru am putea pune un aparat dentar, pentru a putea ,,musca, calca “ insfarsit corect
    Intrebarea mea este acel gol se va duce?
    Adica n o sa raman cu spatiul acela gol, mi e frica ca aparatu o sa dea gres si o sa raman cu locul acela gol
    Astept raspunsul tau!!

  9. andreea spune:

    buna, la vre-un moment in tratamentul tau dl doctor ti-a lasat un bracket deschis?eu am aparat damon si unul din bracketi este deschis, dar am vazut abia cand am ajuns acasa; as mai vrea o parere a cuiva trecut prin asta inainte sa ii atrag atentia dl doctor.multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.