Mituri frecvente despre mersul copiilor. Sfaturile ortopedului pediatru

Mituri frecvente despre mersul copiilor. Sfaturile ortopedului pediatru

L-am vazut prima data pe profesorul Jianu la televizor, in urma cu aproximativ o luna, si am stiut ca trebuie sa realizez un interviu cu dansul. Cand l-am cunoscut in sfarsit, cu ocazia filmarii, am remarcat in primul rand omul si abia apoi medicul. Mi-au dat efectiv lacrimile cand am vazut caldura cu care isi mangaia micutul pacient pe spate, in vreme ce ii conducea pe el si pe mamica lui spre iesire din cabinet. Le-a mai aruncat o privire blanda, apoi s-a indreptat spre mine si mi-a strans mana.

Mi-s dragi oamenii in general, unii insa, precum profesorul Jianu, iti merg direct la suflet. E o onoare sa il cunosti si o placere sa discuti cu dansul. Dincolo de toate lucrurile utile pe care le-am aflat, sa stiti ca am ras cu gura pana la urechi. Face domnul profesor niste glume, de era colegul meu operator pe jos de ras. Eu m-am tinut cu firea. 🙂

Am vorbit mult, in interviul pentru Antena 1 a incaput putin, adica esentialul. Din fericire, pe blog nu avem spatiu de emisie, asa ca am scris cat am considerat din discutia noastra.

Iata, asadar, recomandarile Profesorului Doctor Mihai Jianu, medic primar chirurgie ortopedica, care a vazut peste 250.000 de copii pana acum. Si care a operat in 2010 cea mai severa forma de scolioza cunoscuta in literatura internationala.

In principiu, parintii sunt invitati sa se linisteasca si sa nu mai vada defecte de mers in orice mica imperfectiune, care adesea e normala si trece de la sine. A, si sa nu mai dea sfaturi pe net. Plus, sa o lase mai moale cu obsesia pentru curent, ca nu exista asa ceva. La curent ma refer, ca obsesia e la putere.

Pozitia picioarelor la nastere

Copiii nu au o pozitie confortabila in uterul matern, de aceea absolut toti bebelusii vin pe lume cu picioarele lipite sau in diverse alte pozitii. Nu vorbim de o boala a piciorului, creierul copilului rememoreaza pur si simplu pozitia in care 9 luni a stat in burta mamei. Acest lucru este frecvent in primele 2-5 luni dupa nastere. Din pacate, multe persoane din mediul medical il interpreteaza drept anormalitate si recomanda diverse proceduri, precum kinetoterapia, chiar de la plecarea din maternitate. Aceste proceduri sunt inutile, pentru ca NU musculatura are de suferit.

Un lucru absolut firesc in 99% din cazuri si care nu trebuie tratat este talus valgus. Copiii au gleznele foarte moi la nastere iar laba piciorului vine in flexie dorsala. Doar in 1% din cazuri e vorba de deformatie osoasa.Mituri frecvente despre mersul copiilor. Sfaturile ortopedului pediatru

Aspectul normal al picioarelor copiilor

Ceea ce e important sa retina parintii:

  • pana la varsta de 18 luni, copilul are genunchii in paranteza. Este normalitate, fara legatura cu rahitismul, vitamina, calciul.
  • dupa 18 luni, genunchii formeaza un X: 170-177 de grade, X-ul este normal. Foarte putini oameni (barbati in special) mai au paranteza si in viata adulta. Adesea, acest lucru este constitutional, nu intra in aspectul de maladie care trebuie tratata.

Mersul copiilor

O problema cu care mamele se prezinta des la medic este mersul. Toata lumea se asteapta ca astia mici sa mearga absolut normal dupa 9 luni de stat in uterul mamei si alte 12 in patut.

In momentul nasterii, nici un copil nu a stiut sa mearga normal, fiecare invata mersul pe propria piele. Mersul se definitiveaza ca mers de adult pe la 4-6 ani. Pana atunci, fiecare are niste imperfectiuni:

  • mersul cu un varf sau ambele in interior (mult mai rar in exterior): acest mers cu baza de sustinere larga se corecteaza de la sine.  In nici un caz nu ii punem pantoful drept in piciorul stang si invers, pentru ca ii deformam mersul.
  • mersul pe varfuri: desi aspectul acesta ingrijoreaza foarte multi parinti, nu inseamna absolut nimic. Este o imaturitate a aparatului locomotor la copil si se rezolva spontan.

Mersul normal al copiilor este intre 10 si 16 luni. Cei mai multi copii merg in jurul varstei de 14 luni. Acesta nu e un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze.Mituri frecvente despre mersul copiilor. Sfaturile ortopedului pediatru

Premergatorul

„Premergatorul este o greseala fantastica, interzis in tarile civilizate.” Prof. Dr. Jianu

Copiii care folosesc premergatorul, de regula, merg mult mai tarziu ca ceilalti. Micutii stau in mod normal in pat, in tarc. In momentul in care capata tonus muscular, se ridica in picioare, se lasa in jos cand obosesc, iar se ridica si tot asa. In felul acesta isi dezvolta tonusul. Din pricina pozitiei din premergator, musculatura nu se intareste.

Inaltimea copilului nu poate fi modificata de nimic

Inaltimea copilului (sau a adultului) nu are legatura cu nimic: nici cu sportul, nici cu alimentatia, nici cu medicatia. Nu poti sa cresti mai mult sau mai putin decat ai programarea genetica. Inaltimea este un parametru care nu poate fi modificat de nimic.

„Aud tot felul de naivitati: l-am dat la baschet si a crescut! Nu, la baschet se duce cel care e deja inalt. Nu sportul l-a inaltat, niciodata nu se intampla asa. Sunt niste naivitati induiosatoare.” Prof. Dr. Jianu

Girafei nu i s-a alungit gatul pentru ca a mancat din copaci, tot asa cum nici cartita nu si-a pierdut vederea pentru ca a umblat pe sub pamant. Girafa avea gatul lung, de asta manca din copaci. Iar cartita a mers pe sub pamant pentru ca era oarba si se apara in felul acesta de dusmani.

Toata lumea isi da cu parerea

„Sursa de inspiratie este acum internetul, din pacate. Consider ca 80% dintre informatiile de acolo sunt false sau incomplete. Acum, pe internet, poate scrie oricine. O mama, pe forumuri, da sfaturi tuturor mamelor din tara, desi ea are un copil. Eu am vazut 250 000 si am o anumita sfiala cand ii spun ceva unui parinte, sa nu gresesc. Nicaieri in lume nu ti se dau sfaturi necerute. Nicaieri!” Prof. Dr. Jianu

„Aveam copilul mic si toate mamele treceau pe langa mine prin parc, in Herastrau: Sa-l duceti la doctor! Nu vedeti cum merge? Francezii au o vorba: daca fiecare ar vorbi numai despre lucrurile la care se pricepe, ar fi o tacere de mormant.” Prof. Dr. JianuMituri frecvente despre mersul copiilor. Sfaturile ortopedului pediatru

Incaltamintea potrivita pentru copii

  • Copilul trebuie sa invete sa mearga descult. Acesta este mersul normal al omului.
  • Incaltamintea copilului trebuie sa fie moale, cu talpa flexibila si sa fie usoara.

Incaltamintea care tine glezna este un nonsens, este o greseala. Daca tine glezna, ea nu se va intari niciodata. Putem la fel de bine sa ii punem de la inceput ciment sau beton pe picior ca sa ii tina glezna, e acelasi lucru cu gheata.”

„Notiunea de a tine glezna este indusa de marketing. O incaltaminte usoara costa putin. Cu cat incaltamintea este mai ieftina, cu atat este mai buna. Cu cat costa mai mult, cu atat s-au introdus mai multe elemente care fac rau.”

Platfusul

„Platfusul este o psihoza.” Avem campioni olimpici la atletism care au platfus, iar la noi nu se facea armata din acest motiv (in vreme ce alte boli ortopedice grave erau complet ignorate).

98% dintre copii au talpa plata pana la varsta de 4 ani, pentru ca au grasime in talpa. Cu timpul, ea dispare, se retrage, astfel incat, spre batranete, avem piciorul scobit.

Orice incaltaminte favorizeaza aparitia platfusului: calci absolut drept. Dovezile arheologice arata ca nu exista platfus inainte de aparitia incaltarilor.

VIDEO cu Prof. Dr. Jianu

Interviul meu cu Prof. Jianu, pentru Antena 1, Prietenii de la 11.

foto, foto, foto, foto

6 comentarii pe “Mituri frecvente despre mersul copiilor. Sfaturile ortopedului pediatru

  1. Ramona spune:

    Bună ziua. Unde îl putem găsi pe domnul doctor, la ce spital, de stat sau particular. Sunt una dintre mămicile care a primit sfaturi proaste de la cadrele medicale și nu unul sau doi ci chiar 5. Acum fetita are 9 ani aproape și prezintă ceva mai evidențiate probleme. As dori sa pot ajunge la dansul. Mulțumesc anticipat

    • Ruxandra Luca spune:

      Eu am filmat cu dansul la Regina Maria, cu siguranta se poate face o programare prin call center, ca la orice alt medic. Este si la stat, sigur, dar nu stiu cum sa va indrum acolo.

  2. Gheorghe Camelia spune:

    Chiar în seara asta am programare la un medic ortoped, deoarece am observat ieri ca, băiețelul meu de aproape 2 ani schioapata.Sa vedem ce îmi spun cei de la clinica privata unde avem programarea- sper sa nu fie ceva grav- , dar este bine de reținut numele domnului doctor.

  3. dana mihaiela spune:

    Da e adevarat sunt multi medici ce se grabesc sa dea informati incorecte .si eu am o fetita de 5 luni si am fost la ortopedie pentru radiologie dar de la primul control mi da scris diagnosticul fara sa vada radiografia ,da am facut radiografia si mia citito dmn doctor la care mi sa recomandat sa purtam orteza de la firma x spunind ca fetita are defect locomotor si ca daca nu purtam orteza vom azunge sa facem msi multe operati si nu garanteaza recuperarea neam speriat dar gindind la rece am hotarit sa mai consultam si alti medici au fost alti 2 specislisti ortopezi si raspunsul a fost ca nu are nevoie de orteza ca fetita nu are apsolut nimic doar e putin mai mare decit la 5 luni asa ca dragi mamici nu va lasati coplediti doar de un madic mergeti si la alti specialisti

  4. Mara spune:

    Foarte interesant articolul. Mai puțin faptul că girafa nu are gâtul lung pentru că manaca din copaci. Exact de asta a evoluat în zeci de mii de ani. Ca să manace din copaci. La fel si cârtiță. Evoluția speciilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.