Eu, care nici măcar nu mai mănânc pâine de când sunt cu burta la gură, azi m-am pus pe copt păinici. Mirosea intr-un mare fel mai devreme, la noi în bucătărie. Copiii au tot păzit cuptorul, până au fost bunătățile gata. Le-am zis că-s fierbinți și să mai aștepte, au zis că nu le pasă, s-au înfipt în ele, și-au dat seama că ar fi trebuit să le pese, au așteptat să ajungă la o temperatură decentă, astfel încât să nu le ia foc limba, apoi le-au ras. Acestea fiind zise, pentru pâinici am folosit 3 ingrediente de bază și zero drojdie. Nici măcar nu e nevoie sa cântăriți ingredientele, le măsurați cu un bolișor sau o cană sau cu ce aveți la îndemână.
Pregătiți așa:
- iaurt gras (o măsură)
- făină (o măsură și jumătate)
- praf de copt (1 lingurița și jumătate)
Asta ar fi baza. Plus niște sare. Am pus iaurtul într-un vas suficient de mare, iar deasupra am cernut făina amestecată cu praful de copt. Am presarat și sare și le-am amestecat pe toate cu lingura, apoi am trecut la frământat.
Mi-a mai turnat Aris nițel ulei de măsline la frământat, m-am mai jucat și cu făina, în sensul că am mai presărat cate puțină, până am obținut un aluat care nu se lipește și se modelează ușor. Se frământă puțin, cât să obțineți acolo o consistență ok. Din cantitatea asta de aluat am format 8 bile, pe care le-am aplatizat și le-am modelat sub formă de pâinici. Le-am așezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
La final, puteți bate și 1 ou cu un praf de sare, cu care să ungeți pâinicile. Eu am presărat și niște semințe BIO de floarea soarelui, pe care le aveam prin casă.
.
Am lăsat pâinicile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până s-au rumenit bine și, vă spun sincer, au ieșit mega gustoase. Plus că, la cât de puțin mi-am bătut capul cu ele, e clar că vom tot face.
.
A,ce tare!Cu ingrediente la îndemână…le voi încerca și eu în zilele următoare că acum am mai mult timp(de azi,oficial,sunt acasă),mai ales că am găsit drojdie la pachet mare,hi,hi.Pupicei!
numai feedback pozitiv am avut de la cei care au testat reteta. Asta ca sa ma umflu si mai tare in pene. Drojdie nu-ti trebuie aici, dar bine ca ai rezerve, doar e marfa rara acum 😉 Sanatate!
La rețeta de painici ,cât înseamn” o măsură”?
masura o stabiletse fiecare…o cana,…un pahar…..
Yummy 😊 Deja aveam în plan salamul de biscuiți, merge perfect cu pâine 🤣
daaaa :))
Cat înseamnă o măsură?Ma refer la rețeta de painici
O zi ușoară!
pai scrie acolo, folosesti ce ai la indemana ca sa masori si mentii unitatea de masura, care poate fi un bolisor, o cana. se vede si in poze.
Cred ca se refera la masura americanilor (one cup) – e o masura de volum. Dar daca nu aveti o masura asta, cred ca puteti pune proportiile de iaurt si faina in orice cantitati (proportinal, ca in reteta, pentru fiecare ceasca sau cana de iaurt puneti 1 si jumatate de faina), iar pe pliculetele de praf de copt scrie ca sunt pt 500 gr faina. Cantariti cata faina a iesit. si se poate pune dupa cantitatea de faina….Am procedat asa de multe ori, si mi-au iesit retetele…
Se pot face și cu faina integrala sau neagra?
Presupun ca da.
Grozava reteta! Am incercat-o si toata familia a fost incantata. Am impartasit-o tuturor apropiatilor. Pacat ca nu pot atasa poze…
Ce ma bucur, sa va fie de bine!
Da, este o super reteta!..Felicitari!..am facut-o si au iesit super!..am pus mai putin iaurt si mai mult ulei masline…:)…Doamne ajuta!
Bravo, ma bucur! 🙂