Apelul disperat al unui primar din Sicilia, în plină pandemie de coronavirus: Cum va fi totul bine, dacă noi cotinuăm să ieșim în fiecare zi?

Apelul disperat al unui primar din Sicilia-pandemia CORONAVIRUS

Am dat aseară peste acest apel disperat al unui primar din Sicilia, furios că oamenii din orașul lui nu respectă carantina. Mi s-a părut unul dintre cele mai puternice mesaje pe care le-am auzit în ultima vreme, nu cred că ideile astea pot fi transmise mai clar de atât. Omul vorbeste despre italieni și se adresează lor, însă mesajul ni se potrivește mănușă și nouă, românilor, că doar departe nu suntem de italieni.

V-am lăsat mai jos câteva fragmente din apelul primarului către populație, iar la final înregistrarea video completă. Merită urmărita cap-coadă, zic eu, ascultată și reascultată și dată mai departe către cei care încă mai au nevoie de un semnal de alarmă.

„…Trebuie să vă semnalez niște situații pe care le-am observat. Mulți dintre voi ați făcut afișe pe care ați scris „Totul va fi bine!” și ați postat pe Facebook mesaje asemănătoare, dar eu aș vrea să înțeleg: CUM VA FI TOTUL BINE?

Cum va fi totul bine, dacă noi continuăm să ieșim în fiecare zi la cumpărături, iar cumpărăturile ar trebui făcute o dată la 10 zile? Cum va fi totul bine, dacă mulți dintre voi ies să-și ia țigări în fiecare zi? Ok, ai acest viciu, cumperi mai multe pachete o dată și le ții acasă, nu ieși zilnic să-ți iei țigări.

Cum va fi totul bine, când lumea se duce toată ziua, bună ziua la benzinărie, să alimenteze? La ce ai nevoie de benzină, dacă trebuie să stai în casă? Cum va fi totul bine, dacă mulți mă întreabă dacă se pot tunde acasă, adică să cheme frizerul acasă? Dar la ce-ți trebuie frizura aranjată în momentele astea?  La ce servește să-ți faci freza acum? Ajutați-mă să înțeleg!

Cum va fi totul bine, dacă mulți mă întreabă dacă pot alerga pe afară, pentru că sunt „stresați”? Toți vor să alerge. Dar unde vă duceți voi să alergați, când ultima dată ați alergat în școala primară? Ce v-a apucat? Înțelegeți în ce situație suntem acum?

Azi, duminică, văd oameni la iarbă verde care frig carne, care fac grătare… Ne batem joc? Ne batem joc de soarta noastră, a tuturor? Acum facem petreceri în gașcă, la iarbă verde? Am văzut eu astăzi, duminică. Și mi-au spus că suntem doar noi, vecinii din bloc. Tot contaminare se cheamă. Să stai acasă înseamnă să stai ÎN CASA TA, CU FAMILIA TA, nu cu vecinii tăi.

Oameni care, ca să facă un afiș cu „Totul va fi bine”, se strâng câte 20 la casa unuia dintre ei, pentru ca ” afișul să iasă frumos”. Și cheamă părinți, verișori să facă un afiș. Asta e CONTAMINARE! Ăsta este risc de contaminare! Înțelegeți sau nu?

Să stai acasă nu înseamnă să chemi oameni la tine acasă! Despre ce vorbim aici?

Câțiva mi-au spus că ar trebui să le mulțumim celor care stau în casă. Nu! Cei care stau în casă în această perioadă fac ceea ce trebuie. Astăzi, asta este o OBLIGAȚIE! Trebuie să le mulțumim celor din tranșee […],miilor de medici, asistente, paramedici, forțelor de ordine, pompierilor, voluntarilor, primarilor, tuturor celor care stăm în tranșee, stăm în stradă, pentru a vă proteja pe voi, cei mulți, cărora nu vă pasă! Vă doare-n cur!

Suntem stresați! Stăm acasă, asta ne stresează… Cu internet, telefon, televizor, mâncare, playstation, suntem stresați. Stresați erau bunicii noștri care plecau la război, nu cei care rămâneau acasă!

Unde este respectul, față de noi, față de ceilalți? Ne potolim odată? Nu este corect! Este egoism, cretinism și prostie, suprficialitate.

Îmi spune cineva că nu trebuie, totuși, să ne îngrijorăm! Cum să nu ne îngrijorăm? Este o PANDEMIE, nu mai e nici măcar epidemie, este pandemie, și nu trebuie să ne îngrijorăm? Păi atunci când ar trebui să ne alarmăm? Dacă n-o facem când e pandemie??

Putem să înțelegem sau nu? Putem să dăm dovada de responsabilitate sau nu? Reuniuni acasă cu toți verii, rudele, prietenii… Serios acum, aveți ceva în cap sau nu? A mai rămas vreun neuron sau sunt toți morți?

Medicii, pompierii, infirmierele, carabinierii, voluntarii… ei sunt cei care riscă, iar oamenii care rămân acasă sunt stresați. Trebuie să iasă, să alerge, la plimbărică, să plimbe cățelul. Ajung în fața casei mele oameni care locuiesc în celălalt capăt al orașului. Dar câinele ăsta al tău de câte ori pe zi se pișă? Dacă ieși cu câinele, ieși în jurul casei și după aia întoarce-te în acasă, nu pleca la plimbare prin oraș! Persoane cu cărucioare se duc în vizită la soră. Acum te-a apucat să-i faci vizite surorii tale? Trebuie să rămâi în casă, înțelegi sau nu?”

VIDEO

2 comentarii pe “Apelul disperat al unui primar din Sicilia, în plină pandemie de coronavirus: Cum va fi totul bine, dacă noi cotinuăm să ieșim în fiecare zi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.