7 super idei de jocuri pentru toată familia. Plus unul inventat de Albert, de care trebuie să știți (p)

7 super idei de jocuri pentru toată familia. Plus unul inventat de Albert, de care trebuie să știți (p)

Cu trei copii în casă, contează să avem la îndemână mereu idei de jocuri care să alunge plictiseala și să fie potrivite pentru întreaga familie. Sunt unele pe care le știu de când eram de-o șchioapă, pe altele le-au inventat copiii sau le-am descoperit noi, cu diverse ocazii. Așadar, dacă aveți nevoie de puțină inspirație pentru activitați în familie, vă oferim noi. 😉

1. Huța cu căruța, pân’ la baba Măriuța

Jocul ăsta era bucuria mea când eram mică, iar acum văd că la fel îi bucură și pe copiii mei. Aris, cel puțin, este la vârsta potrivită pentru huța. Aveți nevoie doar de o pătură (mai rezistentă) și de propriile brațe, ca să duceți treaba la bun sfârșit. Fiecare părinte prinde câte un capăt al păturii, copilul vesel stă în ea, iar voi îl dați huța, până vă lasă brațele. Este foarte posibil să auziți: „vreau mai mult, vreau mai tare!”. Iar entuziasmul lor, cu siguranță, va ține mai mult decât puterea voastră de a-i legăna.

Alternativă: Când n-am cu cine să mă fac hamac pentru copii, îl pun pe Aris pe o pătură și îl târăsc, pur și simplu, pe parchet. Îi place și așa, dar tot huța e mai tare.

2. V-ați ascunselea. Varianta lui Albert

Clasicul v-ati ascunselea merge jucat în curte sau în fața blocului, dar la fel de bine puteți încinge câteva runde și în casă. Ei, și copiii mei au inventat o variantă care îmi permite să mă joc cu ei, fără să mă mișc de unde sunt. A fost ideea lui Albert, de fapt:

-Auzi, mama, mi-a spus într-o zi, de ce nu îl trimiți pe Aris să se ascundă prin casă, tu rămâi aici și termini de gătit și numai încerci să ghicești unde este și ce face. Și îi strigi: ești în dormitor. Sau: ești în baie, ești în sufragerie. Apoi detaliezi: ești sub pătura verde, te-ai băgat în dulap. El te ghidează cu „da!”, „nu!”, „cald!”, „rece!”, „dar pe cap ce crezi că mi-am pus?”, și așa mai departe. Până ghicești, după care îl pui să se ascundă din nou. 🙂

Nu e ideală varianta, dar e salvatoare în anumite situații.

3. Găsește obiecte

Tot salvator, când copiii trag de tine că vor la joacă, iar tu ești prins cu altceva, este și jocul în care rogi copilul să caute prin casă obiecte și să ți le aducă. Adu-mi două obiecte roșii, te rog, apoi două sau trei verzi, după care un obiect rotund, un obiect pufos, ce-ți trece prin minte. El aleargă să le caute și este bucuros când le nimerește, tu stai în bucătărie și termini de tăiat legumele pentru ciorbă. Te joci cu copilul și-ți faci și treaba, în același timp.

4. Jocul de rol

Jocul de rol reprezintă un intrument tare bun de învățare pentru copiii noștri, îi ajută să descopere lumea sau să se descopere pe ei. Lui Aris i-au plăcut de mic aceste jocuri, iar acum face și Ava cunoștință cu ele. Cei mai noi prieteni pentru jocurile noastre de rol sunt insectele pufoase de la PENNY, adică 7 plușuri inspirate de natură: Mamalbina, Miercica, Voioșel, Bulinuța, Papătot, Flu-flu și Albăstric. Este ușor să intri în poveste cu ele. Îl flutur pe Papătot, de exemplu, și spun, cu voce schimbată: „Copii, eu sunt omida Papătot și pot mânca de 27.000 de ori greutatea corpului meu. Woooow!”. Sau o iau pe Miericica și încep: „Eu sunt o albină lucrătoare, adun nectarul florilor și îl aduc în stup, unde îl transform în miere.”. Strecor acolo tot felul de informații care mi se par interesante și potrivite vârstei lor, iar copiii sunt foarte receptivi, pentru că totul este perceput ca o joacă.

7 super idei de jocuri pentru toată familia. Plus unul inventat de Albert, de care trebuie să știți (p)Plușurile astea simpatice pot fi cumpărate cu 70% reducere din magazinele PENNY, dacă acumulezi puncte bonus. Ai timp până pe 27 iulie.

Punctele bonus se acordă simplu: la fiecare 20 lei cheltuiți în magazinele PENNY, ai 1 punct bonus. Când cumperi produsele din promoțiile săptâmânale, ai extra puncte bonus, calculate săptămânal, per fiecare produs în parte. 5 puncte bonus înseamnă că plătești cu  70% mai puțin fată de prețul standard. 😉 Ca să nu mai spun că dacă folosești cardul PENNY, se dublează punctele primite pentru valoarea fiecărui bon fiscal.

Chiar și după ce se termină promoția, mai poți cumpăra articolele din campanie, timp de încă două săptămâni, adică între 28 iulie și 10 august, doar că în acest interval nu mai colectezi puncte bonus.

Sprijin această campanie PENNY pentru că și ea sprijină o cauză nobilă. La finalul campaniei, PENNY va sponsoriza Asociația Salvați Copiii, în vederea achiziționării unui dispozitiv de ventilație CPAP Vilamed și a unui incubator, ce vor fi donate Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, pentru nou-născuții cu probleme de sănătate.

Și asta poate fi o bună ocazie de învățare pentru copiii noștri: cumpărăm jucării pentru voi și în același timp facem bine altor copii.

5. Firul de siguranță

Un joc bun pentru a preveni anxietatea de separare este cel prin care ai un fir de ață, tu ții un capăt, copilul primește celălalt capăt și oricum s-ar îndepărta ori apropia de tine, firul rămâne acolo, între voi. Și simbolizează legătura dintre părinte și copil, care există și când sunt împreună, acasă, și când copilul merge la grădiniță, iar mama la birou. Firul rămâne chiar și atunci când mama nu este fizic acolo.

6. Acrobatul

Am început cu Albert acest joc, apoi l-a îndrăgit și Aris, iar acum a devenit Ava micuța acrobată. Cum faci: stai întinsă pe canapea și ridici copilul pe genunchi, apoi îl cobori, îl ridici iar și îl lași să stea în echilibru, timp în care se bucură de aplauzele unor spectatori închipuiți. Cu ocazia asta, fac și niște super abdomene, deci toată lumea are de câștigat. 🙂

7. Iubirea infinită

Acesta este un joc foarte bun dacă vreți să îi pregătiți pe copii pentru venirea unui nou membru în familie sau să le reamintiți că părinții au suficientă iubire pentru toți copiii lor. Luați două lumânări și le aprindeți. Lumânările simbolizează părinții, flacăra reprezintă iubirea fiecărui părinte. Apoi aprindeți a treia lumânare, de la primele două. După care a patra lumânare și tot așa, în funcție de câți copii sunt. Deși din primele două flăcări s-au aprins și altele, ele au rămas la fel de puternice. Deci din iubirea părinților s-au născut copiii și indiferent câți frați ar veni pe lume, iubirea părinților rămâne la fel și este suficientă pentru toți.

8. Căluțul

Albert era uneori căluț pentru fratele lui mai mic sau noi, părinții, ne lăsăm călăriți de copii. Am geunchii varză după ce dau câteva ocoale de sufragerie pe post de căluț pentru Aris, dar ce nu face omul pentru bucuria copiilor?

O alternativă mai blândă ar fi să îi iei în spate, în loc să mergi în patru labe cu ei pe tine. Atât timp cât prinzi viteză, se lasă cu distracție. Și mai amuzant este când alerg cu un un copil în spate și celălalt ne urmărește. Noi așa facem cel mai des: urc în spate un Aris sau o Ava, iar Albert ne urmărește, gata să gâdile tot ce prinde.

Acestea fiind zise, sper că v-am oferit puțină inspirație pentru momentele petrecute în familie. Timpul în care sunt mici și dornici de joacă cu noi este atât de scurt. Mă uit la Albert, care are 12 ani și cu care deja nu mai pot face multe jocuri. E mare cât mine, cum să îl mai ridic în brațe sau să îl mai învârt? Dar face el aceste lucruri cu frații mai mici. 🙂 Spor la joacă să avem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.