7 lucruri pe care să ți le spui în loc de “sunt o mamă rea”

Ruxandra Luca, Cum poti ajuta enorm o mama
Am tendința sa ma învinovățesc ori de câte ori copiii mei greșesc. Nu sunt perfecti, nici eu nu sunt perfecta și oricât as citi, m-as informa și mi-as da silința sa fac lucrurile cum trebuie, se intampla sa apăra hopuri in viața noastră. Și-atunci, pe lângă discuțiile pe care le am cu ei, încep sa îmi reproșez tot felul de chestii.
.
Săptămâna trecută am atins apogeul. Hormonii de sarcina își fac de cap, iar la asta adăugăm stresul, oboseala, alergătura zilnică, așa că am simțit să tai in carne vie și sa ma pedepsesc pentru o vina care mi se părea de neiertat. După ce Aris a repetat a treia oară același gest pe care l-am rugat să nu îl mai facă, m-am trezit spunându-mi:
-Ce-o fi in capul tău, mai faci un copil, deși nu esti in stare sa ii crești bine nici pe cei doi pe care ii ai deja. Ești o mamă rea, asta ești! Da, fix cuvintele astea mi-au răsunat în minte și așa mi-au adâncit starea proastă pe care o aveam… Copilul făcuse un lucru minor pe care reușisem să îl transform cu brio într-un capăt de țară.
.
După vreo 10 minute de simțit cumplit, tot eu m-am ridicat și-am schimbat foaia. Tot eu mi-am amintit ce-am citit de câțiva ani încoace și am realizat ca in loc sa îmi spun ca sunt o mama rea, mai bine as încerca una din următoarele 7 variante (sau pe toate odata):
  1. Sunt mama de care copiii mei au nevoie.
  2. Cu toții avem și zile bune și proaste. Azi a fost mai dificil, dar mâine e o nouă zi.
  3. Fac tot ce pot.
  4. Sunt acolo pentru copiii mei, în fiecare zi.
  5. Simplul fapt ca ma întreb mereu daca sunt o mama buna îmi arată ca sunt, cu adevărat, o mamă bună.
  6. Cu totii greșim, important este sa învățam din greșeli și să mergem mai departe.
  7. Atât timp cât copiii mei sunt iubiți, îngrijiti și in siguranta, inseamnă că fac o treabă bună!
.
Daca nu suntem blânde cu noi înșine, nici ceilalți nu vor fi. Pe lângă asta, mai contează sa auzi câte un: „nu e vina ta, ești o mama minunata!”, cum am auzit eu azi și am prins aripi. Sa le spuneți celorlalte mame ca sunt minunate, ori de câte ori simțiți și aveți ocazia. Poate așa vor realiza și ele ce treaba buna fac și vor găsi in inima lor mare și oferită toată familiei, un colțișor cu iubire si grija pentru propria persoana. <3

Un comentariu pe “7 lucruri pe care să ți le spui în loc de “sunt o mamă rea”

  1. Cory spune:

    Ma mai trezesc și eu în situația asta, când fac din țânțar armăsar și mă cert în sinea mea. Sper să țin minte cuvintele tale data viitoare când voi simți că sunt o mamă rea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.