De ce este important să le oferim copiilor lecția toleranței

De ce este important să le oferim copiilor lecția toleranței
Fetița colegei mele, Maria, merge la o scoala obișnuita din București, unde este eleva in clasa a patra. La un moment dat, Maria ne-a povestit despre un baietel care stătea la doua rânduri de copila ei și care deranja orele mereu. Nici unul dintre copii nu voia sa ii fie prieten, în vreme ce anumiți părinți, care cunoșteau situația prin prisma a ceea ce le povesteau copiii, s-au plâns conducerii școlii. Abia după ce spiritele s-au super inflamat, au aflat cu totii adevarul trist din spatele comportamentului băiatului.
.
Copilul fusese diagnosticat la naștere cu o boala rară, a suferit două operații pâna la vârsta de șase luni și a rămas cu probleme de sănătate permanente. Probleme pe care le tinea sub control cu ajutorul unor pastile, trei in fiecare zi, luate dimineața-prânz-seara, adică inclusiv la scoala și pastile de care, practic, depindea viața lui.
.
Colectivitatea, pentru un astfel de copil, poate fi extraordinar de grea, dacă nu exista suficientă implicare din partea conducerii școlii și dacă nu li se explica foarte clar situația, din start, tuturor copiilor și părinților. Așa a fost pentru baietelul de care va povestesc. A devenit ținta glumelor celorlalți copii, era mereu exclus, mereu criticat. Colegii râdeau pe seama faptului ca ia pastile, ca este mai mare decât ceilalți, ca se concentrează mai greu la ore, ca își face lecțiile cu părinții, râdeau din orice.
.
Când ești supus zilnic la așa ceva, evident ca mersul la scoala devine un calvar și-atunci faci față cum poți: esti agitat, stingher sau, dimpotriva, încerci să le atragi atentia colegilor si profesorilor prin orice metodă. Comportamentul băiatului era, practic, un răspuns la ceea ce primise din partea celorlalți. Cu cât copiii îl respingeau și îl șicanau mai tare, cu atât el avea mai multe reacții care nu făceau decât sa le alimenteze șicanele și sa înrăutățească lucrurile. Ei nu îi ințelegeau situația, el nu le înțelegea comportamentul.
.
De asta este bine sa ne învățam copiii lecția tolerantei și a empatiei, așa cum ni se pare mai potrivit. Celor marisori le putem explica direct cum stau lucrurile, de ce unii copii sunt diferiți și cum, deși nu trebuie sa fim prieteni cu totii, trebuie sa ne respectam între noi. Dacă nu ai ceva bun de zis, mai bine taci. Nimic nu îți da dreptul sa calci in picioare un alt om.
.
Asta i-a explicat și colega mea, Maria, fetiței ei, după ce a inteles situația. Dacă cei mici pleacă de acasă cu lecția tolerantei și a empatiei bine învățată, atunci scad șansele sa avem situații de bullying, in toate formele lui. Mediul de la scoala devine mai plăcut, copiii merg acolo cu tragere de inima, dacă se știu respectați de colegi și de profesori și asimilează mai ușor toate informațiile primite. Sigur ca nu e de ajuns sa ii învățam noi de bine acasă, e de datoria școlii sa continue sa ofere lecții frumoase copiilor. Iar in situația de care v-am povestit, a băiețelului cu probleme de sănătate, cu atât mai mare era nevoia asta de implicare. Altfel, lucrurile degenerează, se trag concluzii greșite, se pun etichete și toată lumea are de suferit.
.
În cazul copiilor mai mici, funcționează foarte bine jocul de roluri. Aris a înțeles multe lucruri importante, explicate sub forma asta. Puteti face joc de roluri cu personajele preferate ale copiilor. Nouă, de exemplu, ne sunt de folos jucăriile interactive cu figurine, precum cele de la Playmobil. De când le-am descoperit, am devenit fani și, in timp, ne tot întregim colecția. Acum avem camionul și elicopterul echipei SWAT din seria Playmobil City Action*.
De ce este important să le oferim copiilor lecția toleranței
Camionul e fain ca are lumini și sunete, după care copiii se dau in vânt, dar elicopterul are avantajul sa zboară și asta iar ii încânta tare. Ne place ca seturile au multe accesorii și personaje pe care le poți pune la treaba cum îți dictează imaginația. Camionul SWAT are acoperiș detașabil și spațiu de pana la patru figurine, coordonează toate forțele pe apa, uscat și aer și pornește oriunde in urmărirea suspectului, inclusiv pe teren accidentat. Elicopterul are echipament complet de scufundări, așa ca îl aducem și pe marginea cazii seara, la baita, și mai băgăm o porție de joaca și acolo cu el. Seturile ma ajuta sa ii explic lui Aris diferența dintre bine și rău, cum echipele de intervenție sunt gata mereu sa protejeze populația și cum răufăcătorii suporta consecintele faptelelor lor.
*Produsele sunt disponibile pe www.aratoys.ro sau in magazinele fizice sau online partenere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.