Aris stie doua cantece mari si late: Baby Finger si Frere Jaques. Fredoneaza versurile pe limba lui chinezo-bebeluseasca si respecta melodia la milimetru. Daca ne aventuram sa ii cantam altceva, auzim un stooooop! sasait printre dintisorii de lapte si ne trezim impinsi pana ne lasam de cantat.
In ultima vreme, am mai deschis televizorul pe Disney Junior, doar, doar o invata copilul un cantec nou. S-a intamplat sa tot auda melodia de la Prietenii Catelusi, un serial nou care va incepe de luni. Cantecul nu s-a prins de el, in schimb, acum spune si cere numai „picas” si „ham-ham”. Pisica si catelul, ati inteles voi.
L-a molipsit cu pasiunea lui si pe Albert, care s-a hotarat ca vrea biscuiti in forma de catel si de pisica. Ne-am pus si eu si taica-su pe cautat prin magazine formele de prajituri cerute de copii, pana ne-a iesit pe nas cautatul. Fara succes. Pana la urma, a gasit M. pe net niste forme dintr-astea la pret triplu si le-a comandat fara sa stea pe ganduri. Cu „picas” si „ham-ham” nu te joci.
Azi am bucatarit toata ziua la biscuiti pentru Albert si Aris. Retete simple aveam, mai ramanea sa ne iasa cateii si pisicile, ca de inimioare si iepurasi nu voiau sa auda astia mici.
Biscuiti deliciosi cu nuca
Am folosit:
- 500 g faina
- 250 g unt
- 2 galbenusuri
- 5 linguri zahar brut
- 5 linguri smantana
- 1 praf de sare (noi folosim roz de Himalaya)
- coaja de lamaie bio rasa
- nuci culese din copacul vecinului (dar voi puteti lua de unde gasiti)
- pentru glazura: ou batut cu smantana
Si apoi am procedat asa:
- Am frecat untul cu faina.
- Am adaugat zaharul brut si l-am frecat si pe el.
- Am facut o gaura la mijloc si si am adaugat galbenusurile si smantana, apoi am ras lamaia bio si am pus nuca pisata. Nuca se pune dupa gust, daca adaugati mai multa biscuitii vor aduce cu pricomigdalele.
- La final, am pus un praf de sare si am format din toate ingredientele un aluat. Nu e nevoie sa framantati mult la el.
- Aluatul se intinde cu sucitorul si apoi intra formele in actiune. Biscuitii se pot unge cu ou batut cu smantana. Noi am copt primul rand in formele de catel si pisica, apoi am facut alti biscuiti mai mici.
- Se coc biscutitii la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute. Depinde ce forme folositi si cat de groasa e foaia de aluat. Puteti folosi hartie de copt sau, daca aveti forme din silicon ca ale noastre, le ungeti cu unt.
PONT: In loc de zahar, puteti folosi banane coapte bine pentru a indulci biscuitii. Merg de minune in combinatia de ingrediente.
Trebuie sa va spun ca astia mici ai mei au ras buna parte din biscuiti. A trebuit sa ascund restul, de teama sa nu li se faca rau.
Pe urma, tot cautand pe internet, am descoperit aici ca puteam sa le fac biscuiti catelusi si fara formele respective. E mai simplu si e o idee de luat in calcul, dar tot biscuitii facuti cu forme arata mai simpatic. Albert a cerut si pentru scoala, sa se laude cu ei colegilor.
Nu va las sa plecati de aici cu o singura reteta, asa ca iata alte doua posibile combinatii de ingrediente pentru biscuiti buni de te lingi pe degete.
Biscuiti cu cereale pentru micul dejun (fara zahar)
Aveti nevoie de:
- 1 1/2 masuri fulgi de ovaz
- 1/4 masura seminte de in
- 1/2 masura miez de nuca macinat
- 1 masura nuca de cocos rasa
- putina sare (noi folosim roz de Himalaya)
- o lingurita scortisoara
- cate 1/2 masura stafide si caise uscate taiate felii
- 3-4 banane coapte
- 1/4 masura ulei vegetal
- vanilie (optional)
Apoi treceti la actiune:
- Intr-un bol amestecati fulgii de ovaz, semintele de in, nuca macinata si fulgii de cocos. Adaugati sarea, vanilia si scortisoara, apoi caisele uscate si stafidele. Amestecati bine si aveti grija sa nu ramana bucati mari de fructe uscate adunate in acelasi loc.
- Intr-un alt bol combinati bananele zdrobite si uleiul vegetal.
- Amestecati bine ingredientele umede cu cele uscate.
- Umpleti o forma mare de prajituri cu aceasta compozitie pana la 1 cm inaltime. Indepartati forma si coaceti timp de 20 de minute (sau pana cand marginile sunt rumenite) in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Fursecuri cu cocos
Aveti nevoie de:
- 200 g unt
- 250 g faina
- 200 g zahar brut
- 4 oua
- un varf de cutit de praf de copt
- 1 praf de sare (noi folosim roz de Himalaya)
- 5 linguri nuca de cocos rasa
Si procedati cam asa:
- Frecati untul cu zaharul, adaugati pe rand ouale, apoi celelalte ingrediente.
- Amestecati bine sa se omogenizeze compozitia.
- Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pune cate jumatate de lingurita de compozitie. Pastrati distanta intre fursecuri, pentru ca se latesc la copt.
- Cuptorul preincalzit la 180 de grade, se lasa aproximativ 15 minute. Nu indepartati imediat fursecurile de pe hartia de copt, lasati aproximativ 5 minute sa se receasca.
Cei de mai jos sunt din combinatia de aluat cu nuca despre care va povesteam la inceput. Dupa ce si-au facut placerea cu formele, tot biscuitii astia micuti raman mai usor de facut si de mancat.
Incepusem sa va spun la inceputul articolului de Prietenii Catelusi. Este un serial dedicat prescolarilor care ni-i prezinta pe Bingo si Rolly, doi catelusi din rasa Pug mereu in cautare de aventuri noi.
Indiferent daca se imbarca intr-o misiune pentru a-si ajuta stapanul, Bob, sau un prieten la nevoie, motto-ul catelusilor este ca viata este mai amuzanta cand il ai pe prietenul tau cel mai bun langa tine. Alaturi de grupul jucaus se afla comunitatea lor de animalute colorate, inclusiv pisica lui Bob, Pisi, și HAM, simpaticul caine robot creat de Bob.
Fiecare episod prezinta doua povesti cu o durată de 11 minute fiecare, ce ofera lectii pozitive despre prietenie, rezolvarea problemelor, colaborare, creativitate si aventura.
Ii vom putea descoperi pe Bingo si Rolly din 9 octombrie, de luni pana vineri la ora 17:25, pe Disney Junior.
Adevarul e ca bunatatile dulci facute in casa merg de minune cu niste desene animate educative.