14 retete pentru toate etapele diversificarii

Ruxandra Luca, diversificare

Am strans in acest articol 14 retete numai bune de incercat in diversificare, in functie de varsta puiului si de alimentele pentru care a primit unda verde de la medicul pediatru. Pe mine m-au scos de multe ori din impas, sper sa va fie de folos si voua. Diversificare usoara!

1. Smoothie cu avocado si bananaRuxandra Luca, diversificare

Ingrediente

  • 1 avocado mediu;
  • 1 banana coapta bine;
  • o jumatate de borcanel de iaurt bio (lui Aris ii place mult cel din lapte de capra, pe care prefer sa i-l dau);

Preparare

Se scoate miezul din avocado. Se pune in blender avocado impreuna cu banana. Se adauga si iaurtul si se mixeaza bine. Obtineti o nebunie cremoasa, gustoasa si satioasa, dupa care eu si Aris suntem innebuniti.

2. Prima tarta savuroasa a bebelusuluiRuxandra Luca, diversificare

Decorata cu mazare, aceasta tarta este tare atractiva pentru copii. Datorita uleiului de masline, aluatul are o consistenta mai moale si mai faramicioasa. O reteta ideala pentru intreaga familie!

Ingrediente

  • 2 sau 3 morcovi (aproximativ 300 grame de morcovi curatati);
  • 3 galbenusuri de ou;
  • 100 gr branza de vaci bio (sau facuta in casa);
  • 100 ml smantana bio;

Pentru aluatul fraged:

  • 250 g faina bio;
  • 50 g unt bio;
  • 50 ml ulei de masline (aproximativ 10 linguri) ;
  • 50 ml apa;
  • 1 praf de sare roz de Himalaya;
  • o jumatate de lingurita de scortisoara;
  • o jumatate de lingurita de chimion;

Pentru decorat: 3 linguri de mazare proaspata sau congelata.

Preparare

Pasul 1: Cerneti faina intr-un castron si adaugati toate ingredientele uscate: sare, scortisoara, chimion, si amestecati-le. Adaugati untul in bucati mici, cu apa si ulei. Amestecati totul folosind degetele pana cand obtineti o pasta. Separati o bucata mica de aluat pentru tarta copilului. Faceti doua mingiute, una mai mica si una mai mare. Intindeti-le dupa ce le-ati pus sub o folie si lasati-le cel putin o ora intr-un loc racoros.

Pasul 2: Preincalziti cuptorul la 180 grade C (nivelul 6 – gaz). Ungeti si tapetati cu faina o tava cu diametrul de aproximativ 25 cm si o tava simpla. Puneti aluatul pe sucitor si intindeti-l in tava. Repetati cu bucata mai mica de aluat. Intepati aluatul cu o furculita si puneti pe gratarul de jos timp de 10-15 minute.

Pasul 3: Curatati morcovii si taiati-i in bucatele. Gatiti-i la aburi timp de 20 de minute. Adaugati mazarea dupa 10 minute. Gatiti morcovii pana cand sunt moi.
Puneti morcovii, ouale si smantana in blender si amestecati. Puneti amestecul peste aluat si puneti tarta la cuptor la 150 grade C (gaz 5) pentru aproximativ 30 de minute.

3. Piure de capsuni si bananeRuxandra Luca, diversificare

Ingrediente

  • 4 capsuni
  • 1 banana coapta bine

Preparare

Se blendeaza fructele si se ofera bebelusului.  Dupa ce Aris a implinit 1 anisor si avea deja 6 dintisori in dotare, am inceput sa ii strecor si bucati mici de fructe in piure, sa aiba ce rontai cu placere.

4. Cod cu avocadoRuxandra Luca, diversificare

Ingrediente

  • 60 gr cod (sau alt peste alb);
  • 1 avocado copt;
  • 1 lingura smantana bio;
  • busuioc/patrunjel (optional, se adauga la final);
  • nucsoara (optional, pentru o aroma mai putin obisnuita);

Preparare

Gatiti pestele la aburi.

Curatati avocado, dupa care puneti toate ingredientele intr-un vas (cod, avocado, smantana, verdeata, condimente) si mixati-le cat de fin doriti.

5. Avocado cu piept de pui si iaurtRuxandra Luca, avocado cu piept de pui si iaurt, hrana bebelus

Ingrediente

  • putin piept de pui, atat cat ii dati in mod normal bebelusului la o masa
  • un avocado
  • 2-3 linguri de iaurtRuxandra Luca, avocado cu piept de pui si iaurt, hrana bebelus

Preparare

Pieptul de pui se fierbe bine sau se gateste la aburi. Se trece prin blender pulpa de avocado si iaurtul, pana obtineti o crema. Apoi se adauga pieptul de pui si se blendeaza din nou. Eu nu ii pasez de tot carnea, vreau sa o simta cat de cat.

6. Prima inghetata de piersici si zmeura a bebelusuluiRuxandra Luca, diversificare

Ideala pentru zilele toride. Lui Aris ii placeau fructele si legumele reci cand era mai micut, le rontaia pofticios cand i le ofeream proaspat scoase din frigider. Cred ca ii faceau si un super masaj la gingii. Deci aceasta inghetata a fost si este numai buna pentru el.

Ingrediente

  • 10 bucati de zmeura;
  • 1 piersica sau 2 mai mici;
  • 1 lingurita de iaurt gras bio;

Preparare

Spalati piersicile si indepartati samburii.
Gatiti piersicile la aburi timp de 5 minute.
Puneti toate ingredientele (zmeura, piersica, iaurtul) in vasul pentru blender si mixati-le.
Puneti crema rezultata intr-o farfurie foarte plata.
Puneti farfuria cu crema in congelator timp de o ora. Scoateti inghetata si folositi o furculita sa amestecati continutul, dupa care puneti-o inapoi in congelator inca o ora.
Dupa o ora, repetati operatiunea pentru a inmuia compozitia. Amestecati cu o lingura, dupa care gustati.
Puteti sa ii oferiti si un biscuite alaturi de inghetata.

7. Supa de mazareRuxandra Luca, diversificare

Ingrediente

  • 80 gr boabe de mazare (aproximativ 200 gr cu pastai sau mazare congelata);
  • 1 ceapa verde;
  • 1 cartof mic;
  • 20 gr salata verde;
  • 2 legaturi de patrunjel;
  • 1 cub de unt;
  • Apa pentru gatit

Desfaceti mazarea (sau folositi mazare congelata). Curatati ceapa si cartoful. Taiati-le in felii potrivite. Spalati salata si patrunjelul.
Puneti legumele la fiert. In ultimele minute adaugati patrunjelul si salata verde.
Blendati legumele cu bucatica de unt si apa in care au fiert.

8. Bautura cu iaurt si cireseRuxandra Luca, diversificare

Un desert fresh si putin acrisor, cu o aroma dulce de vara.

Ingrediente

  • 10 cirese;
  • 1 borcanel de iaurt cremos;

Preparare

Spalati ciresele, indepartati coditele si samburii si puneti-le in vasul pentru mixat. Adaugati iaurtul si mixati.
Oferiti imediat bebelusului sau pastrati amestecul la rece pana cand e timpul pentru gustare.

9. Paste cu legumeRuxandra Luca, diversificare

Ingrediente:
-30 gr paste (100 gr paste fierte);
-½ nap;
-½ morcov;
-½ dovlecel;
-O bucatica de unt bio;

Curatati si taiati in cubulete morcovul, napul si dovlecelul. Gatiti legumele la aburi sau fierbeti-le.
Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Puneti-le intr-un vas impreuna cu legumele , o parte din apa in care au fiert acestea si cu untul si mixati.

Puteti sa adaugati cateva frunze de patrunjel in reteta, pentru aroma.
E o reteta ideala pentru toata familia, iar in cazul adultilor, se poate adauga sunca si servi alaturi de o salata, pentru o masa completa.

10. Piure de morcovi si cartofi dulciRuxandra Luca, diversificare

Ingrediente

  • 200 gr morcovi;
  • 80 gr cartofi dulci;
  • 120 gr cartofi;

Curatati cartofii si morcovii. Spalati legumele si taiati-le in cubulete.
Puneti-le pe toate intr-un vas pentru gatit la aburi pentru 20 de minute.
Dupa ce sunt gata, mixati legumele cu putina apa rezultata din gatirea lor, pana cand obtineti un piure fin.

Puteti gati si o bucatica de carne de curcan. Mixati carnea si adaugati-o in piure pentru a obtine o masa completa.

11. Piept de pui cu stelute de orezRuxandra Luca, diversificare

O varianta delicioasa de pilaf pentru bebelusi.

Ingrediente

  • 2 morcovi;
  • 1/2 ceapa mica;
  • 30 gr stelute din faina de orez bio (se gasesc la magazinele cu hrana pentru bebelusi);
  • o bucatica de carne de pui;Ruxandra Luca, diversificare

Preparare

Curatati ceapa si morcovii. Spalati legumele si taiati-le.

Fierbeti-le impreuna cu carnea in apa suficienta, apoi scoateti legumele si carnea impreuna cu o parte din apa si adaugati stelutele de orez pentru a fierbe in apa ramasa. Amestecati mereu, se prind foarte usor.

Blendati morcovii impreuna cu carnea. Puteti pune jumatatea de ceapa sau mai putina, pentru ca oricum si-a lasat aroma. Lui Aris ii place cu ceapa, deci i-o las linistita in mancare. La final, adaugati stelutele de orez. Aveti grija sa fie apa suficienta, orezul va absorbi din ea si vreti ca mancarea sa aiba o consistenta potrivita pentru ca bebelusul sa o poata inghiti usor.

12. Budinca de ciocolata pentru bebelusiRuxandra Luca, Budinca cu ciocolata pentru bebelusi

Ingrediente

  • 1 banana coapta bine
  • 1 avocado mare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita miere organica (optional)
  • 1 lingura faina de roscove (da culoarea inchisa a budincii)
  • nuca de cocos razuita

Preparare

Dati prin blender banana si avocado pana obtineti un piure fin.

Adaugati mierea, pulberea de roscove, scortisoara si putina nuca de cocos.

Asezati in cupe, pudrati cu nuca de cocos din abundenta (noua asa ne place) si lasati bebelusul sa se bucure de ea imediat sau pastrati-o la frigider.Ruxandra Luca, Budinca cu ciocolata pentru bebelusi

13. Ciorba de perisoareRuxandra Luca, ciorba de perisoare

Ingrediente

  • 4 morcovi;
  • 1 ceapa mare;
  • telina;
  • pastarnac;
  • putin ulei de masline;

pentru perisoare:

  • carne tocata de pui (cam 700 de grame);
  • 2 oua;
  • o mana de orez;
  • o ceapa mica;
  • o legatura de patrunjel.

Preparare

Legumele se curata si se spala, apoi se dau pe razatoare.

Perisoarele se fac in felul urmator: blendezi ceapa si legatura de patrunjel (in loc sa le toci foarte fin), apoi le amesteci cu carnea, orezul si cele 2 oua. Potrivesti de sare si piper (in functie de varsta si nevoile bebelusului) si gata compozitia.

Pui apa la fiert, adaugi legumele date pe razatoare si, dupa ce au fiert putin, incepi sa formezi perisoarele. Tii un bol cu apa alaturi, cu care iti umezesti mainile, pentru a duce mai usor treaba la bun sfarsit.

Le dai drumul una cate una in oala, pe masura ce le modelezi. Mai puteti arunca si o mana de orez in ciorba, odata cu perisoarele, plus putin ulei de masline, care va imbunatati gustul final.

Lasati pe foc pana fierb toate ingredientele. La final, puteti adauga patrunjel tocat marunt si o lingurita de smantana bio in farfurie.

14. Chiftelute la cuptorRuxandra Luca, chiftelute pentru copii

Ingrediente

  • o bucata de piept de pui tocat (preferabil de tara);
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • 1 cartof mic;
  • 2-3 oua;
  • miez de paine neagra (fara conservanti);
  • 2-3 catei de usturoi (in functie de gusturi)
  • sare, piper (in functie de varsta si nevoile bebelusului);
  • ulei;
  • marar proaspat;
  • apa.

Preparare

Tocati marunt ceapa si inabusiti-o usor in putin ulei. Nu e musai, se poate si cu ceapa cruda, doar ca vor fi ceva mai fade. Pentru varste mai mici e de preferat sa o lasati cruda.

Radeti morcovul si cartoful. Puneti peste carnea tocata. Adaugati ceapa calita usor (dupa ce s-a racit) si ouale. Muiati painea in apa, stoarceti bine si puneti in compozitie. Tocati marunt mararul, adaugati-l si pe acesta, apoi usturoiul pisat, sare, piper si amestecati bine toate ingredientele.

Formati chiftelutele (va muiati mainile in apa sa va fie mai usor). Noi nu prea ne batem capul cu forma, gustul e cel mai important. Nu le faceti totusi prea mici, pentru ca apoi vor fi tare uscate.

Asezati chiftelutele pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-le in cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Nu e nevoie sa le intoarceti, daca aveti un cuptor bun.Ruxandra Luca, diversificare

Inspiratie pentru anumite retete si o parte din fotografii am gasit pe cookingbabyfood.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.