De aproximativ trei ani, merg la sala regulat. Lucrurile nu s-au schimbat nici de cand sunt gravida cu al doilea copil. Dimpotriva, merg cu mai multa placere si ma simt mai bine ca oricand. Iata ce ar trebui sa stii, daca vrei sa te bucuri si tu de beneficiile sportului pe perioada sarcinii:
1. Acordul medicului
Inainte de orice, discuta cu medicul tau. Asigura-te ca ai o sarcina fara probleme si ca poti face sport linistita. Nu uita ca lucrurile se pot schimba de la un control la altul, asadar, respecta indicatiile primite de cel care iti monitorizeaza sarcina.
Mie mi s-a spus mereu ca nu am restrictii. Nici dupa cel mai recent control, acela de 32 de saptamani. Asta in conditiile in care am mers la sala de 3-4 ori pe saptamana, pe toata perioada sarcinii. Am alergat pe banda, am facut step aerobic si tot felul de alte lucruri care nu sunt neaparat recomandate in sarcina, dar care, in cazul meu, s-au potrivit si au dat rezultate excelente.
Iata-ma topaind de zor pe o coregrafie de step, gravida in 8 luni.
2. Clase speciale pentru gravide
Daca nu ai mai facut sport pana acum, poate ar fi bine sa incerci clasele speciale pentru gravide.
Eu le-am gasit mult prea simple. Dar asta pentru ca eram obisnuita sa merg la sala regulat si sa lucrez la un anumit nivel, cu care corpul meu se simtea confortabil.
3. Asculta-ti corpul!
Doar asa, vei sti exact cand trebuie sa te opresti, sa gasesti alternative sau, dimpotriva, sa continui.
Nu uita ca nevoile tale se vor schimba constant pe perioada sarcinii. Trebuie doar sa te adaptezi din mers.
4. Antrenorul personal
Fie ca esti novice sau nu intr-ale sportului, o idee buna ar fi aceea sa-ti iei un antrenor personal. Macar cateva sedinte, pana inveti rutina de antrenament si miscarile considerate sigure pentru tine si bebe. E foarte important sa le executi corect, mai ales in aceasta perioada, de aceea ajutorul antenorului este esential. Altfel, risti sa-ti faci mai mult rau decat bine prin eforturile tale.
In cazul meu, habar n-as fi avut ce sa fac fara ajutorul antrenorului personal. Probabil, m-as fi rezumat la mers/alergat pe banda. Mai ales ca eram straina de fitness, de care m-am apucat abia in luna a cincea. Clasele de aerobic reprezentau punctul meu forte pana atunci.
5. Sedintele de grup
Daca totusi alegi sedintele de grup, nu uita sa ii spui celui care tine ora ca esti gravida. Vei fi intrebata inca de la inceput daca exista probleme de sanatate si, mai ales daca burtica nu e inca vizibila, ar fi bine sa mentionezi de sarcina. Care, desigur, nu e o problema de sanatate, doar o nevoie de precautie suplimentara. Cu siguranta, trainerul te va ajuta cu sfarturi si variante de exercitii alternative, potrivite trimestrului de sarcina in care te afli.
In orice caz, cu cat avansezi in sarcina, vei descoperi ca iti este tot mai incomod sa tii pasul cu ceilalti, chiar daca faceai sport si inainte, si vei prefera sa lucrezi cu un antrenor personal sau singura, pe baza recomandarilor acestuia.
Eu am mers la orele obisnuite de aerobic pana prin luna a cincea, apoi m-am indreptat tot mai des spre sala de fitness si am mai mers, doar ocazional, la orele de step, preferatele mele.
6. Momentul antrenamentului
Mergi la sala in perioda din zi cand observi ca ai cea mai multa energie. In cazul meu, asta s-a intamplat dimineata. Daca nu mi-as face antrenamentul in prima parte a zilei, cu siguranta nu l-as mai face deloc. De asemenea, evita sa mergi la sala daca te simti obosita sau infometata. Nu vei avea eficienta dorita.
7. Hidratare
Hidrateaza-te bine inainte de antrenament, pe parcursul orei si dupa aceea. Apa este esentiala. Ma rog, asta e valabil oricand, nu doar in sarcina.
8. Atitudinea
Inarmeaza-te cu multa incredere si rabdare! Gravidele sunt atat de rare in salile de sport de la noi, incat poti fi sigura ca toti ochii vor fi atintiti asupra ta. Asteapta-te sa primesti zilnic sfaturi pe care nu le-ai cerut, sa fii descurajata, judecata si foarte rar apreciata pentru efortul de a duce o viata activa si sanatoasa pe perioada sarcinii.
Pana la urma, nu uita ca le faci pe toate pentru tine si bebe, asa ca cei din jur conteaza prea putin. Ignora-i, mergi linistita si increzatoare inainte, bucura-te de beneficiile sportului in sarcina!
9. Haine
Poarta haine in care sa te simti bine si care sa-ti avantajeze noile forme. Nu cred ca burtica ar trebui ascunsa in spatele unor haine largi, ci, dimpotriva, frumos evidentiata.
Eu m-am simtit tare confortabil in colanti cu talia joasa (din cei obisnuiti, nu speciali pentru gravide) si maieurile stramte si decoltate, pe care le purtam si inainte, peste bustiera de sport. Apropo de bustiera, alege-o cu grija pe cea care ofera suportul necesar sanilor tai in permanenta crestere.
10. Dieta
Nu uita sa-ti suplimentezi consumul de alimente, avand in vedere caloriile pierdute in timpul sedintelor de antrenament. Nu planuiesti sa slabesti in sarcina, doar sa te mentii in forma. Continua sa faci, pe cat posibil, alegeri sanatoase, chiar daca dupa ora de sport vei simti ca-ti este atat de foame, incat poti manca orice (in special ceea ce n-ar trebui).
11. Epuizare
Asigura-te ca poti vorbi normal oricand pe perioada antrenamentulu. Opreste-te inainte sa te simti obosita (e bine sa ramai cu senzatia ca ai mai fi putut continua) si nu te supraincalzi. Ia-ti oricate pauze ai nevoie, fara sa-ti pese ca cei din jur isi continua antrenamentul in forta. Nu uita ca nevoile tale sunt diferite de ale lor.
12. Rutina
Mergi la sala constant. E de preferat sa faci antrenamente mai scurte si regulate, decat unele lungi, la intervale mari. Orice perioada mai lunga de pauza, iti creste sansele sa-ti iesi din ritm si sa nu-ti mai gasesti motivatia sa continui.
13. Respiratia
Acorda o atentie deosebita respiratiei pe toata perioada antrenamentului! Numai asa veti putea duce la bun sfarsit exercitiile si te vei bucura de beneficiile lor. Apeleaza cu incredere la ajutorul antrenorului tau, care iti va arata cum trebuie sa respiri corect in functie de tipul exercitiilor si trimestrul de sarcina in care te afli. De asemenea, asculta-ti corpul!
In special in ultimul trimestru, am descoperit ca numai daca ma concentrez suficient pe respiratie, imi mai pot face antrenamentul obisnuit. Daca uit sa respir corespunzator apar dureri de abdomen, de spate si disconfort la tot pasul.
Dragi gravidute, sper ca aceste lucruri sa va ajute! Spor la miscare!