In ultima vreme, diminetile mele au neaparat aroma cafelei cu muuult lape si gustul extraordinar al cornurilor de casa. Le-am mancat prima data acum doua saptamani si, de atunci, coc tava dupa tava. Pun totul pe seama poftelor de gravida, desi nu prea am avut asa ceva toata sarcina. De fapt, cornurile astea sunt mai mult o obsesie: nici n-am terminat bine de mancat o serie, ca ma si vad framantand aluatul pentru unele noi. Nu-mi ies mereu, dar asta e, imi pun sperantele in tava urmatoare si o iau de la capat, rabdatoare. Iata cum le fac, poate incercati si voi reteta. Nu e nimic complicat. Nici prea dietetic, ce-i drept, dar in perioada asta mai ales, fac tot felul de exceptii. Important este sa nu dati gata toata tava, asa, ca mine…apelati cu incredere la ajutorul celor din jur.
-Pentru aluat veti nevoie de:
500 gr faina; 1 linurita drojdie uscata; 3 galbenusuri ; 3 linguri zahar ; 250-300 ml lapte cald; aprox 3 linguri de ulei; aprox 50 gr unt; sare; un ou pentru uns cornurile
-pentru umplutura (eu fac totul ochiometric):
gemul preferat/ un amestec de nuca macinata, cacao, zahar si lapte fierbinte (200 g nuca, 30 g cacao, 100 g zahar, lapte cat cuprinde)
Puneti faina intr-un bol si faceti o gaura in mijloc, unde adaugati drojdia si laptele caldut, in care ati dizolvat zaharul. Puneti apoi galbenusurile, untul topit si uleiul (intai 2 linguri si mai adaugati treptat, pe baza ce framantati aluatul, pentru a obtine consistenta potrivita). Puteti folosi doar ulei sau doar unt. Presarati putina sare si incepeti sa amestecati toate ingredientele. Mai adaugati ulei sau faina daca este necesar, important este ca aluatul sa nu se lipeasca si sa fie usor de modelat. Nu trebuie sa framantati prea mult. Faceti o bila din aluatul obtinut si lasati la crescut, intr-un bol presarat cu faina si acoperit cu un prosop, minim o ora.
Intindeti aluatul, folosind ulei sa nu se lipeasca. Ca sa va fie mai simplu,impartiti-l in doua sau mai multe bile. Eu tai fiecare fasie de aluat in triunghiuri, sub forma unor raze care pornesc din centru. Puneti cate o lingurita de umplutura pe fiecare triunghi de aluat si rulati disnpre exterior spre interior. Partea asta nu-mi iese mereu; cel mai des exagerez cu umplutura, care incepe sa iasa din cornuri imediat ce le-am pus la copt. Dar in final tot bune sunt. Puneti hartie de copt pe o tava si apoi asezati cornurile. Ungeti-le cu ou si dati-le la cuptorul preincalzit la temperatura medie, aproximativ 30 de minute (pana se rumenesc). Eu le coc la 180 de grade si le urmaresc in permanenta, pentru ca se rumenesc imediat. Si apoi mananc cel putin doua fierbinti, desi nu sunt la fel de gustoase asa sau prea sanatoase, dar mi-e mereu prea pofta!
Gata, e simplu! Incercati si voi, dar grija mare, pot da dependenta!
Par delicioase !
Cateodata merita sa ne bucuram de micile placeri ale vietii.
Ce poate fi mai placut decat un mic dulce dis-de-dimineata?
Foarte misto resteta pentru o dimineata de week-end in care sa te rasfeti 🙂