Acum 8 ani, pe vremea asta, eram insarcinata cu Albert. Traiam una dintre cele mai frumoase perioade din viata, aveam sa devin mama pentru prima data. Am inceput sa ma gandesc la nastere cu multe luni inaintea marelui moment. Nu am lasat nimic pe ultima suta de metri, voiam sa merg la maternitate linistita si sa ma concentrez doar la venirea pe lume a puiului meu.
Printre punctele pe care le-am bifat pe lista noastra lunga si atent gandita a fost incheierea unui contract cu o banca de celule stem (una dintre putinele, daca nu singura existenta). La vremea respectiva, incepuse sa se vorbeasca foarte mult despre beneficiile celulelor stem din cordonul ombilical, asadar, recoltarea lor a venit ca o optiune fireasca pentru binele copilului nostru.
Bebe 2 a venit pe lume in urma cu aproape 3 ani. Ca si in cazul lui Albert, am pus la punct toate detaliile legate de nasterea lui in cele mai bune conditii. Privind recoltarea celulelor stem, recunosc, am stat in dubii de data aceasta. Citisem diferite argumente potrivit carora recoltarea de celule stem la nastere nu ar aduce prea multe beneficii, pentru ca ele sunt utile cu adevarat in putine situatii.
Dupa ce am intors situatia pe toate partile impreuna cu tatal copiilor mei, am ajuns la concluzia ca mai bine sa fim precauti, decat sa regretam mai tarziu. In caz de ceva, Doamne fereste, nu voiam sa ne intrebam „cum ar fi fost, daca…?”.
Asadar, am recoltat celule stem din cordonul ombilical pentru primii doi copii si adevarul e ca la fel as proceda si cu al treilea. Si cu toti care ar urma. Orice parinte spera sa le recolteze degeaba, sa zaca acolo nefolosite, in vreme ce el se bucura de un omulet sanatos. Cu toate acestea, nimic nu iti poate garanta ca esti ferit de pericol.
Numai daca ne gandim ca de la momentul in care a avut loc primul transplant pana astazi au avut loc la nivel mondial peste 35.000 de transplanturi de sange din cordonul ombilical, pentru a trata peste 80 de boli, ne dam seama ca vorbim despre un domeniu care tine de viitor. Celulele stem nu pot trata orice, insa sunt solutia salvatoare in boli care pun viata in pericol – talasemia, limfomul, leucemia etc. In domeniul medicinei regenerative, sangele din cordonul ombilical are un viitor promitator in tratarea autismului, a diabetului, a pierderii auzului, a accidentului vascular cerebral, a leziunilor cerebrale si altele.
Astazi este World Cord Blood Day, o zi in care parintii si profesionistii din domeniul sanatatii au oportunitatea de a invata despre aplicatiile si studiile privind celulele stem din cordonul ombilical.
Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA, detinatoare a primei banci de celule stem din Romania membra a sectiunii europene a Cord Blood Association (CBA), se alatura institutiilor care organizeaza evenimente la nivel international cu ocazia World Cord Blood Day, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta celulelor stem recoltate din cordon ombilical.
In calitate de partener al filialei europene a Cord Blood Association, a organizat chiar zilele acestea, doua workshopuri pentru studenții din anul II al Programului de Master de Biochimie și Biologie Moleculară din cadrul Facultatii de Biologie, Universitatea București. Aceștia pot pune in aplicare cunostintele teoretice acumulate in cadrul cursului de Biologie si Aplicatii Clinice ale Celulelor Stem, prin efectuarea unei lucrari practice la Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA.