5 retete de bunatati cu care ne rasfatam la micul dejun

5 retete de bunatati cu care ne rasfatam la micul dejun

Micul dejun in familie este bucuria weekendurilor noastre. Si ar fi cel mai bun mod sa ne incepem fiecare zi, daca nu am avea programe atat de diferite. Aris o tine intr-o teleghidare pana in miez de noapte si dimineata, in general, mai recupereaza din somn. Eu cand plec mai devreme, cand mai tarziu, n-am un program fix, in vreme ce Albert si M. parasesc mereu casa la cel tarziu 7.30, ca sa ajunga in timp util la scoala, respeciv la birou.

In weekenduri, in schimb, cum facem ochi, cum mergem cu totii in bucatarie, sa ne apucam de gatit bunatati pentru inceput ziua cu bine. Eu sunt mai mult cu bucataritul, ei mai mult cu joaca. Lactatele nu ne lipsesc niciodata de la micul dejun.

Copiii prefera iaurtul cu fructe, intr-o combinatie simpla de ingrediente, pe care o pregatesc cu o seara inainte.

Iaurt cu fructe de padure si fulgi de ovaz

6 idei de gustari creative pentru cei mici

  •  iaurt simplu;
  •  fulgi de ovaz fini;
  •  zmeuraafinemure (de la congelator);
  •  miere;
  •  miez de nuca.
  1. Pun fulgii de ovaz in iaurt sa se inmoaie bine.
  2. Las fructele sa se dezghete si le scurg de zeama.
  3. La final amestec toate ingredientele si gata, obtinem ceva delicios.

Daca e mama la noi, ne rasfata dimineata cu pandispan pufos cu branzica de vaci. Tot aduce cate 100 de oua de tara odata, trebuie sa faca ceva util cu ele. Iar prajitura asta consuma 14 oua odata.

Pandispan pufos cu branzica de vaciRuxandra Luca, pandispan pufos cu branza

  • 14 oua;
  • 10 linguri zahar brut;
  • 14 linguri faina;
  • 1 praf de copt;
  • cateva linguri de smantana;
  • optional arome (stafide, zahar vanilat, esenta vanilie sau ce va mai place);
  • branzica de vaci (2 portii, adica 500-600 gr sau in functie de preferinte) si, optional, putin cas;
  • 10 linguri ulei.
  1.  Se prepara pandispanul clasic, din oua la temperatura camerei: se separa galbenusurile de albusuri, albusurile se bat foarte bine, se adauga zaharul, galbenusurile,  uleiul si la urma, treaptat, faina (in care am pus praful de copt).
  2.  Branzica se prepara dupa gust cu putin zahar brut, arome (noi preferam fara, dar reteta originala le mentioneaza), 2 oua (optional, daca ai la indemana, pentru ca oricum vei amesteca branza cu compozitia de chec) si putina smantana (sa fie cremoasa ca mascarpone).
  3.  Pregatim o tava cu dimensiunea 30/40.
  4.  Luam aproximativ o cana din compozitia de pandispan care va fi turnata in tava si o amestecam cu branzica preparata cu zahar si arome.
  5.  Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se toarna pandispanul. Apoi punem cu lingura cuiburi de branza pe toata suprafata compozitiei.
  6.  Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa pandispanul pana se rumeneste frumos. Nu strica sa facem testul cu scobitoarea. Prajitura se taie dupa ce s-a racit, asta daca te poti abtine, desigur.

Un fel simplu de mancare dupa care se dau in vant Albert si Aris este orezul cu lapte. Nu doar dimineata, ci la orice ora din zi si din noapte. Ca sa fie pe placul lor, il fac asa:

Orez cu lapte delicios

  1.  Iau o masura de orez si o masura de apa. Pun apa la fiert cu un praf de sare, apoi adaug orezul. Las pe foc pana cand orezul e pe jumatate fiert si apoi pun laptele clocotit, cate putin, pana cand simt ca obtin consistenta potrivita si bobul de orez a fiert.
  2. Zaharul se pune dupa gust si abia la final, dupa ce a fiert totul. Aris,spre exemplu, mananca si neindulcit. La final se presara scortisoara/se adauga gem de visine sau orice altceva preferati. Eu le ofer in general orezulcu lapte simplu.

Cu totii suntem fani clatite americane. Prepar aluatul cu drag, dupa care preia M. partea cu prajitul, ca n-am rabdare deloc. De savurat, le savuram in familie, fie simple, fie cu putina miere.

Clatite americane pentru intreaga familie

Ruxandra Luca, reteta clatite americane

  •  3 oua;
  • un praf de sare;
  • 500 ml lapte;
  • 500 g faina;
  • 2 pliculete praf de copt;
  • 50 g unt topit;
  • ulei pentru prajit
  1. Se bat ouale cu praful de sare, se adauga laptele, untul topit, apoi faina in care am amestecat praful de copt, mixam dupa fiecare igredient, mixam bine la final sa omogenizam compozitia si gata aluatul.
  2. Se toarna o picatura de ulei intr-o tigaie, se incinge si se pune o parte din compozitie in mijloc, folosind un polonic. Nu e nevoie sa o intindeti, ca la clatitele obisnuite.
  3. Cand incepe sa faca bule pe o parte, e timpul sa o intoarceti.

Foarte des mancam omleta pufoasa cu rosii cherry. Si am un secret simplu ca sa fac omleta pufoasa.

Omleta pufoasa

Bat bine 5-6 oua cu un praf de sare si adaug 2 linguri de lapte, care fac omleta sa creasca frumos. Mai adaug o lingura de smantana, pun omleta la prajit in putin ulei, iar spre final, rad cascaval si presar piper negru (in afara de Albert, suntem toti fani piper).

Toate diminetile noastre au aroma minunata de cafea. M. o bea cu  zahar sau miere, a mea e musai sa aiba mult lapte. Uneori, le dizolv si copiilor putina cacao in lapte, sa aiba propria varianta de cafea, numai buna de savurat cu paiul.

Intr-o zi ca oricare alta, am turnat in cafea laptele gasit in frigider si am descoperit un gust diferit. Cafeaua mea era mai dulceaga si avea o usoara aroma de vanilie. M-am uitat pe cutia de lapte, nu era cel obisnuit pe care il cumparam de la Olympus, ci unul nou, de la aceeasi firma. M. l-a luat in graba de pe raftul magazinului: a vazut ca scrie Bio, a vazut Olympus si a fost multumit.

Laptele cel nou se numeste 1Bio3, este din gama eco de la Olympus si mai este, asa cum am citit pe eticheta, destinat copiilor cu varsta peste 1 an. Vine imbogatit cu 21 de vitamine si minerale, printre care calciu, fosfor, fier, zinc, iod, magneziu, potasiu, vitamina A, vitamina D3, vitamina C, vitamina E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, vitamina K1. Nu se doreste a  fi un inlocuitor pentru laptele matern sau pentru laptele praf, ci reprezinta o alternativa de consum a laptelui, dupa ce se renunta la acestea.

O fi 1Bio3 de la Olympus gandit pentru copii, dar eu tot mi-l pun in cafea si tot imi place. Merge de minune si in reteta de clatite americane sau in cea de orez cu lapte, pe care vi le-am lasat mai sus.

In aceeasi gama exista si trei variante de iaurturi cu fructe: cu capsuni, cu banane sau cu vanilie. Laptele si iaurturile 1Bio3 se gasesc in Mega Image (mai ales in magazinele mari), Cora, Auchan si Carrefour. Doar iauturile le gasiti in Kaufland.

Hai ca poate v-am dat ceva inspiratie sa va bucurati de dimineti in familie cu aroma de orez cu lapte, de cafea, de omleta pufoasa, de iaurt, lapte cu vitamine sau de orice altceva este pe placul vostru.

parte din poze luate de aici, aici, aici 

12 comentarii pe “5 retete de bunatati cu care ne rasfatam la micul dejun

  1. Raluca Nabarjoiu spune:

    Cu pandișpanul acela pufos cu branzica de vaci am fost răsfățați în copilărie și eu și fratele meu de mama noastră. Acum eu pregătesc frecvent pentru băiatul meu clătite, insa mama de cate ori poate ii face nepoțelului desertul lui preferat- tort cu mere și mai nou pandișpanul pufos pe care copilul l-a adăugat la preferate. Iar de orezul cu lapte…ce sa mai spun…noi nu ne putem satura de el. Multumim ptr.retete!😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.