Cand ne-am intors de la mare, luni, am gasit surpriza mare si buna in frigider: o deliciosenie de tort de mere îmbracat in frisca. Îl facuse Dona pentru Aris, ca nu putea sa implineasca 4 ani copilul pufos fara sa se aleaga cu tort de casa. Asa ne-am bucurat, ca intai l-am mancat, apoi ne-am gandit la pozat. De asta vedeti o singura felie in imagine, care felie a fost si ea rasă, imediat cum am terminat cu pozele. Gustul e simplu, ca in copilarie, iar tortul se face chiar repede pentru un tort delicios. Care contine ingrediente naturale, pe deasupra. De insiropat se insiropeaza cu lapte. Pe asta nu o mai auzisem in viata mea, dar sa stiti ca e treabă bună.
I-am cerut Donei reteta si-am aflat ca va trebuie asa, daca vreti sa faceti si voi bunatatea:
- pentru blat: 9 oua, 9 linguri faina, 9 linguri zahar brut
- mere (10-15)
- nuca pisată
- scortisoara
- unt
- smantana pentru frisca
- zahar brut
Trecem la preparat!
Spalam merele, scoatem cotorul si apoi le curatam de coaja, astfel incat interiorul sa ramana intact.
Amestecam nuca pisata (1/2 cana), zahar (3-4 linguri) si scortisoara (2 linguri).
Caramelizam 9 linguri de zahar in cratita in care facem tortul, dupa care, asezam acolo merele curatate si intregi. In scobitura din fiecare mar, rezultata dupa scoaterea cotorului, punem un cubulet de unt, apoi umplem cu amestecul de nuca, zahar si scortisoara.
Asezam cratita cu merele in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam aproximativ 30 de minute.
Intre timp, preparam compozitia de blat: separam galbenusurile de albusuri. Frecam cu telul foarte bine galbenusurile si un praf de sare. Batem spuma albusurile, dupa care inglobam galbenusurile, amestecand cu telul de jos in sus. Adaugam treptat si faina cernuta bine (folosim tot telul).
Dupa ce s-au copt merele, scoatem cratita din cuptor si turnam compozitia de blat peste ele. Dam din nou cratita la cuptor, timp de aproximativ 40 de minute (facem testul cu scobitoarea).
Scatem tortul din cuptor, desprindem blatul de pe marginile vasului cu un cutit, apoi insiropam cu aproximativ 700 de ml de lapte clocotit, in care putem adauga doua linguri de zahar si putina scortisoara. Acoperim cu un capac si rotim usor vasul, sa se desprinda caramelul de fund. Lasam pana se raceste, apoi intoarcem tortul si il rasturnam in vasul in care vrem sa il pastram.
Puetm sa il imbracam in frisca sau putem sa il lasam fix asa. Daca alegem frisca, bine ar fi sa mergem pe varianta naturala, facuta din smantana.
Gata, v-am zis ca nu e mare lucru. Sa il incercati! M-as bucura, iar voi si mai mult, cu siguranta. 🙂
Merge de minune si fara frisca. De fapt, noua ne place chiar mai mult fara ea. Si nu se face deloc greu si nu e genul de desert in care sa fie nevoie de o tona de zahar. Iubim tortul de mere si chiar am sa il fac si eu in weekend, promit.
Ma bucur, spor maxim sa ai <3 si da, e mega simplu si bun, dar eu raman fan frisca pe tortul de mere. 🙂