SOMON LA CUPTOR

Ruxandra Luca, somon la cuptor

Din categoria mancarurilor sanatoase si care se fac ultra rapid, numai bune cand esti o mama ocupata pana peste cap, azi avem somon la cuptor. Il poti inlocui cu alt tip de peste care iti place. Asta am invatat de la o prietena, ea are mereu peste in congelator (saptamanal innoieste rezerva) si il baga la cuptor chiar si asa, congelat, la foc mare, cu cateva condimente presarate deasupra. Nu-i situatia ideala, dar, in caz de graba si foame maxima, merge.

Totusi, eu prefer sa nu congelez pestele. In ziua in care il cumpar, l-am si gatit. Si procedez cam asa: ung somonul cu ulei de masline si-l asez in tava tapetata cu hartie de copt, mai adaug sare si piper si il dau la cuptor, la 180 de grade. Catre final, adaug rozmarin si, eventual, cateva rondele de usturoi. Mi-e greu sa estimez cat il las, ca intre timp mai fac 1000 de lucruri, dar il verific periodic si am grija sa nu stea prea mult, ca altfel devine uscat.

Pentru garnitura, nu e suficienta salata, mai ales ca pe Albert abia il conving sa se atinga de o frunza-doua, asa ca trebuie sa avem si cartofi la cuptor. Deliciosi si foarte apreciati in randul prietenilor nostri. Toata lumea ma intreaba cum de nu-i fierb inainte. Ei, daca ai un cuptor bun, si eu am unul excelent (Franke), ai rezolvat problema. Il incalzesti la 220 de grade, asezi cartofii taiati cuburi mari (poti adauga si morcovi) intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii stropesti cu ulei de masline, mai pui sare si ii lasi sa se coaca. Nu e nevoie sa-i intorci. Mai apoi poti adauga rozmarin si, catre final, usturoi din plin, taiat rondele. Faci si o salata de rucola si gata cina. Plus un pahar de vin… daca nu alaptezi. 🙂

Articole pe aceeasi tema

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.